Ιορδανία: Ο εκτοπισμός Παλαιστινίων ωθεί σε «άβυσσο» ευρύτερης σύγκρουσης

Oποιαδήποτε κίνηση του Ισραήλ να επιβάλει νέο εκτοπισμό Παλαιστινίων θα ωθήσει την περιοχή στην «άβυσσο» μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης, δήλωσε το Σάββατο o Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανία, Αϊμάν Σαφάντι.

Είπε επίσης ότι ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ στη Γάζα και ο εξαναγκασμός των κατοίκων της να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς κλιμακώνει τη στρατιωτική του δράση αποτελούν «κατάφωρη» παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Σαφάντι είπε ότι η στρατιωτική

εκστρατεία κατά της Χαμάς σκοτώνει αθώους πολίτες και θα φέρει απελπισία και καταστροφή στον απόηχο της που δεν θα φέρει ασφάλεια στο Ισραήλ.

«Ο πόλεμος σκοτώνει και εκτοπίζει αθώους Παλαιστίνιους και θα αφήσει την περιοχή και τον κόσμο αντιμέτωπους με τις επιπτώσεις ενός περιβάλλοντος καταστροφής και απελπισίας που θα δημιουργήσει το Ισραήλ στη Γάζα», είπε ο Σαφαντί σε σχόλια μετά από συνάντηση με τον Καναδό ομόλογό του.

«Δεν θα επιτύχει ασφάλεια ούτε θα οδηγήσει στην ειρήνη», είπε ο Σαφάντι, με την πιο σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε η Ιορδανία μετά τη σύγκρουση που ξέσπασε μετά από μια καταστροφική διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς πριν από μια εβδομάδα.

Η απόφαση του Ισραήλ να μετακινήσει ολόκληρο τον πληθυσμό να εγκαταλείψει τα σπίτια του ήταν μια «κόκκινη γραμμή» που θα αντιμετωπίσουν οι Άραβες, είπε ο Σαφάντι.

«Αυτό θα φέρει την περιοχή στην κόλαση του πολέμου... πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τρέλα», πρόσθεσε.

Η συνέχιση του πολέμου απειλεί επίσης να οδηγήσει στην εξάπλωσή του σε άλλα μέτωπα, είπε ο Σαφάντι.

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ ταξίδευε το Σάββατο στην Ευρώπη με εντεινόμενες διπλωματικές προσπάθειες υπό την ηγεσία του Βασιλείου, οι οποίες, όπως είπε ο Σαφάντι, είχαν ως στόχο να συγκεντρώσουν υποστήριξη για τον τερματισμό της επικείμενης ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα και την πρόληψη μιας ευρύτερης ανάφλεξης.

Ο μονάρχης είπε στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν την Παρασκευή στο Αμμάν ότι προτεραιότητα είναι η προστασία των αμάχων και από τις δύο πλευρές και η διασφάλιση ότι το Ισραήλ επιτρέπει την επείγουσα βοήθεια στη Γάζα.

Ο Σαφάντι είπε ότι ο βασιλιάς είχε επίσης τονίσει την άρνηση της Ιορδανίας να αποδεχθεί τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη γη τους.

Το Αμμάν, το οποίο έχασε τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967, ανησυχεί ότι η διεύρυνση της βίας θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις, με ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Ιορδανίας να αποτελείται από Παλαιστίνιους.

Διαβάστε επίσης: LIVE/Νέο τελεσίγραφο για εκκένωση της Γάζας – Ανοίγουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Keywords
Τυχαία Θέματα