ΑΚΕΛ: Η πρόταση Φιντάν είναι απαράδεκτη, Τούρκοι- τ/κ ηγεσία να συνεργαστούν

Η πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας για ενεργειακή συμφωνία χωρίς λύση του Κυπριακού είναι αντιφατική, ασαφής και σε κάθε περίπτωση απαράδεκτη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ

«Η λύση του Κυπριακού είναι αυτή που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας προς όφελος όλων των Κυπρίων. Άλλωστε υπάρχουν εξαιρετικά σημαντικές συγκλίσεις για το

ζήτημα του φυσικού πλούτου και των θαλασσίων ζωνών της ενωμένης Κύπρου που λύνουν με δίκαιο και αμοιβαία επωφελή τρόπο τις βασικές πτυχές του. Επιπρόσθετα, η λύση του Κυπριακού είναι αυτή που θα επιτρέψει τη διαπραγμάτευση για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας -εφόσον η ίδια η Τουρκία αρνείται την οριοθέτηση πριν τη λύση του Κυπριακού- με πυξίδα πάντα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει προοπτικές για ευρύτερες ενεργειακές συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Συνεπώς, συνεχίζει η ανακοίνωση, Τουρκία και τουρκοκυπριακή ηγεσία, αν ενδιαφέρονται για όλα αυτά θα πρέπει να συνεργαστούν σ’ αυτό που υποδεικνύει και η διεθνής κοινότητα: επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του συνόλου του διαπραγματευτικού κεκτημένου και του Πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ, για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

«Την ίδια ώρα, επισημαίνουμε ότι το σκεπτικό της τουρκικής πρότασης καταδεικνύει ότι το πεδίο των ενεργειακών είναι αυτό που ενδιαφέρει την Τουρκία. Συνεπώς, η απόρριψη της τουρκικής πρότασης, θα έπρεπε να συνοδεύεται με πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς που θα καθιστά τα ενεργειακά κινητήριο μοχλό για να αναζωογονηθεί η διαδικασία του Κυπριακού. Επί τούτου, υπάρχει η πρόταση του ΑΚΕΛ με συγκεκριμένες εισηγήσεις οι οποίες δεν ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα, δημιουργούν κίνητρα και οφέλη για όλους από τη λύση του Κυπριακού. Για άλλη μια φορά, καλούμε την κυβέρνηση να μελετήσει και να αξιοποιήσει την πρόταση του ΑΚΕΛ».

Διαβάστε επίσης: Τούρκος ΥΠΕΞ: Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων πριν επιτευχθεί λύση στην Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα