ΑΚΕΛ: Εγείρονται ερωτήματα για την αποχώρηση TOTAL

Το ΑΚΕΛ δεν έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η αποχώρηση της ΤΟTAL από την Κύπρο σχετίζεται με πολιτικούς λόγους, σημειώνει όμως ότι εγείρονται ερωτήματα για την απόφαση και ζητά η ενημέρωση των κομμάτων για θέματα φυσικού αερίου και ενεργειακών σχεδιασμών να είναι συνεχής και λεπτομερής.

Ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν συμμερίζεται το κόμμα του τις απόψεις περί “τουρκικού δάχτυλου” μετά την

απόφαση του γαλλικού κολοσσού.“Για να κάνω τέτοια αναφορά πρέπει να έχω στοιχεία πάνω στα οποία να μπορώ να τεκμηριώσω αυτή την άποψη, δεν έχουμε στοιχεία τα οποία να λένε ότι είναι για πολιτικούς λόγους που λαμβάνεται αυτή η άποψη της TOTAL. Ανεξάρτητα από αυτό όμως πρέπει να πω ότι υπάρχουν και παραμένουν πάρα πολλά ερωτηματικά”, δήλωσε ο κ. Κυπριανού.Υπενθύμισε ότι μέχρι και πολύ πρόσφατα Αμερικανός αξιωματούχος ειδικός για θέματα ενέργειας δήλωνε ότι τα αποθέματα στην Κύπρο είναι πολύ περισσότερα από ό,τι θεωρούμε και διερωτήθηκε γιατί το έλεγε και αν βασιζόταν πάνω σε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία ή αν μιλούσε `γενικά και αόριστα`.“Γιατί σήμερα και στο οικόπεδο 9, που είναι αυτό που διεκδικούσαν όλες οι εταιρείες γιατί θεωρούσαν ότι είχε τα περισσότερα αποθέματα, λέγεται ότι δεν υπάρχουν αποθέματα, τουλάχιστον δεν έχουν εντοπιστεί με την πρώτη γεώτρηση;”, διερωτήθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.Διερωτήθηκε εξάλλου γιατί στο 10 και στο 11 “υπάρχουν αυτά τα απογοητευτικά αποτελέσματα, τα οποία προκαλούν ανησυχία”.Ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρέπει επίσης να απαντηθεί το ερώτημα “γιατί ενώ η Κυβέρνηση γνώριζε από τον περασμένο Σεπτέμβριο για αυτές τις αποφάσεις της TOTAL δεν είχε ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και γιατί περίμενε σήμερα, μήνες ολόκληρους μετά, να τα ενημερώσει”.“Ανεξάρτητα με τις αρνητικές εξελίξεις όπως τουλάχιστο παρουσιάζονται μέχρι στιγμής, θα πρέπει η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή του ενεργειακού της σχεδιασμού και δεν πρέπει αυτά τα αποτελέσματα να μας αποτρέψουν από το να προχωρήσουμε αποφασιστικά, η δική μας η επιθυμία θα ήταν να έχουμε όσο το δυνατό περισσότερη ενημέρωση για αυτά τα ζητήματα”, συνέχισε.Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το φυσικό αέριο, όπως ελέχθη από τη σημερινή Κυβέρνηση όταν ήταν αντιπολίτευση, είναι ένα κεφάλαιο εθνικό και τα πολιτικά κόμματα πρέπει τουλάχιστο να ενημερώνονται αν όχι να συμμετέχουν στους προβληματισμούς που αναπτύσσονται.Σε ερώτηση για την ενημέρωση που τα κόμματα είχαν χθες από τον Υπουργό Ενέργειας ο κ. Κυπριανού είπε ότι το κόμμα του συμμετείχε με εκπρόσωπο και ο ίδιος ενημερώθηκε για τα όσα διαμείφθηκαν.Σε παρατήρηση για την πληροφόρηση ότι η Κυβέρνηση είναι σε διάλογο με την εταιρεία για να την πείσει να παραμείνει στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “καταβάλλονται προσπάθειες και νομίζω να μην βιαστούμε να πούμε οτιδήποτε δημόσια και να αφήσουμε να εξελιχθούν οι προσπάθειες”. Είπε ακόμη ότι εξ όσων αντιλαμβάνεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πρόθεση να καλέσει τα πολιτικά κόμματα για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα