ΑΚΕΛ: Διαφωνούμε με μετατροπή της Κύπρου σε φυλάκιο Δύσης

Με την επιφύλαξη της επίσημης ενημέρωσης για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης στο Ισραήλ, με την ad-hoc συμμετοχή των ΗΠΑ, ως ΑΚΕΛ επισημαίνουμε τα ακόλουθα, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης.

Ακολουθούν αυτούσιες οι δηλώσεις:

Παραμένουμε σταθερά

υπέρ της ανάπτυξης, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, της διμερούς και τριμερούς συνεργασίας με τα κράτη και τους λαούς της περιοχής μας, αξιοποιώντας και την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ, με στρατηγικό στόχο την μετατροπή της Κύπρου σε γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στην Ν.Α. Μεσόγειο.

Συνακόλουθα, διαφωνούμε με κάθε ενέργεια που κινείται στην προοπτική μετατροπής της Κύπρου σε «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης», σε ορμητήριο πολέμου και σε πεδίο ασκήσεων ξένων στρατών και γενικότερα σε στρατιωτικές συνεργασίες που θα οδηγούν σε όξυνση της στρατιωτικής έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ και ευρύτερα στην περιοχή.

Αυτό που έχει σημασία, όταν σβήνουν τα φωτογραφικά φλας στις τριμερείς ή διευρυμένες συναντήσεις όπως η χτεσινή, είναι τα πρακτικά αποτελέσματα. Εκ του αποτελέσματος, δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι καινούργιο είτε στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας είτε στο Κυπριακό πρόβλημα μετά την δεκάλεπτη ξεχωριστή συνάντηση των Αναστασιάδη- Πομπέο. Πρόσθετα, μετά από τόσα χρόνια και παρά το κατά τα άλλα εξαίρετο επίπεδο των σχέσεων με το Ισραήλ, παραμένει η εκκρεμότητα στην επίτευξη συμφωνίας συνεκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη με το Ισραήλ.

Υπογραμμίζουμε εκ νέου ότι η αποτελεσματικότερη οδός για την απρόσκοπτη άσκηση των αναφαίρετών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της Κ.Δ. παραμένει η επίλυση του Κυπριακού και συναφώς η σταθερή και συνεπής προσήλωση της πλευράς μας σε αυτό τον στόχο, με τρόπο που να αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα. Ο φυσικός πλούτος στην Κυπριακή ΑΟΖ μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ως καταλύτης προς αυτή την κατεύθυνση και ως εργαλείο για την ειρήνη, την συνεργασία και την ευημερία του λαού μας, καθώς και για την ειρήνη και την σταθερότητα στη περιοχή μας ευρύτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα