ΑΚΕΛ: To κοίτασμα δεν ανταποκρίνεται στις πολύ υψηλές προσδοκίες

Ανακοίνωση για το κοίτασμα «Γλαύκος», εξέδωσε το ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι αποτελεί μεν ένα θετικό και ελπιδοφόρο γεγονός, το οποίο ωστόσο δεν ανταποκρίνεται στις πολύ υψηλές προσδοκίες που καλλιέργησαν κάποιοι, μέσα από υποβολιμαία δημοσιεύματα, όπως αναφέρει.

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:

"Ο εντοπισμός νέου εμπορεύσιμου κοιτάσματος στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι ένα θετικό

και ελπιδοφόρο γεγονός.

Βέβαια το κοίτασμα δεν ανταποκρίνεται στις πολύ ψηλές προσδοκίες, που κάποιοι καλλιέργησαν μέσα από υποβολιμαία δημοσιεύματα, αλλά είναι θετικό το γεγονός ότι το κοίτασμα είναι εμπορεύσιμό και δημιουργεί προοπτικές για παραπέρα ανάπτυξη του ερευνητικού προγράμματος στη Κυπριακή ΑΟΖ.

Ως ΑΚΕΛ δεν αντιμετωπίζουμε τον εντοπισμό του κοιτάσματος ως ευκαιρία για πανηγυρισμούς και φιέστες, ούτε ως ευκαιρία για μεγάλα λόγια και βαρύγδουπες διακηρύξεις. Για το ΑΚΕΛ ο εντοπισμός αυτού του 2ου εμπορεύσιμου κοιτάσματος αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση που επιφορτίζει όλους και πρωτίστως την κυβέρνηση με ευθύνες ώστε να πέτυχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του.

Στόχος κατά συνέπεια δεν πρέπει να είναι η επικοινωνιακή διαχείριση αλλά ο σχεδιασμός της ανάπτυξης του κοιτάσματος με τρόπο που να έχει όφελος για τον Κυπριακό λαό. Ταυτόχρονα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η σταθερή και συνεπής επιδίωξη μας για λύση του κυπριακού, αποτελεί τον ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο τρόπο για την αξιοποίησή του φυσικού μας πλούτου αφού μια ανάλογη στάση θα ενισχύει και θα θωρακίζει πολιτικά τις ενέργειες μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Με τον εντοπισμό κάποιου κοιτάσματος δεν μετατρεπόμαστε αυτόματα σε ενεργειακή υπερδύναμη. Από τον εντοπισμό του κοιτάσματος μέχρι την εμπορική αξιοποίηση του, υπάρχει πολύ μεγάλος δρόμος και πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί και να σχεδιάσει επιτέλους μια ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική, την οποία να υλοποιήσει με συνέπεια και αποφασιστικότητά.

Το παράδειγμα με το κοίτασμα «Αφροδίτη», το οποίο 8 χρόνια μετά την ανακάλυψη του παραμένει ακόμη στο βυθό της θάλασσας, ελπίζουμε να μας έχει παραδειγματίσει και να μας έχει κάνει περισσότερο σοβαρούς και υπεύθυνούς στη διαχείριση αυτής της κορυφαίας εθνικής πρόκλησης".

Keywords
Τυχαία Θέματα