Αίτημα για δημιουργία Ειδικού Σχολείου στην Πόλη Χρυσοχούς

Αίτημα υπέβαλε ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς για τη δημιουργία Ειδικού Σχολείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς επί τούτου απέστειλε σχετική επιστολή στην Υπουργό Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας.

Μετά την συνάντηση του Δημάρχου Πόλης Χρυσοχούς στις 23.6.23 με την Υπουργό η Τοπική Αρχή, προστίθεται στην ανακοίνωση, προέβη σε σχετική έρευνα κατάδειξης της ανάγκης δημιουργίας Ειδικού Σχολείου στην περιοχή Πόλης Χρυσοχούς.

Ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς παραθέτει τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία στην περιοχή του διαμερίσματος Πόλεως

Χρυσοχούς υπάρχουν αρκετά παιδιά, τα οποία είναι άτομα με ειδικές ανάγκες και σήμερα φοιτούν στο Ειδικό Σχολείο Θεοσκέπαστης στην Πάφο.

Η καθημερινή τους μετάβαση εκτός της περιοχής, είναι αφενός πολυδάπανη για το κράτος και αφετέρου πολύ δύσκολη για τα ίδια τα παιδιά.

Πέραν των πιο πάνω περιπτώσεων, που απαριθμούν γύρω στα 6 παιδιά, υπάρχουν συνολικά 25-30 περιπτώσεις παιδιών από την Προδημοτική μέχρι τη Μέση Εκπαίδευση, στην ευρύτερη περιοχή Πόλης Χρυσοχούς, τα οποία φοιτούν είτε εξ ολοκλήρου είτε μερικώς σε Ειδικές Μονάδες των σχολείων τους. Από αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν παιδιά, προστίθεται στην ανακοίνωση, τα οποία λόγω της φύσης της αναπηρίας τους χρήζουν φοίτησης σε Ειδικό Σχολείο, επιλογή, που τελικά δεν προτιμάται από τους γονείς λόγω της απόστασης και της δυσκολίας που προκύπτει από την καθημερινή μετάβαση των παιδιών από την Πόλη Χρυσοχούς στο Ειδικό Σχολείο Θεοσκέπαστης στην Πάφο.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις παιδιών, τα οποία φοιτούν στις Ειδικές Μονάδες των σχολείων τους και αναγκάζονται τα απογεύματα να μεταβαίνουν ιδιωτικά σε θεραπευτές στην Πάφο για τις θεραπείες τους, π.χ. εργοθεραπεία, μουσικοθεραπεία κ.λπ., καθώς δεν παρέχονται τέτοιου είδους θεραπείες στα σχολεία τους.

Αντίθετα, με τη δημιουργία Ειδικού Σχολείου στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τις θεραπείες αυτές και να αποφεύγεται η πρόσθετη ταλαιπωρία τόσο των ίδιων των παιδιών όσο και των γονιών τους από τη μετάβασή τους σε θεραπευτές στην Πάφο.

Επισημαίνεται, επίσης, το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις οικογενειών με οικονομικές δυσκολίες ή κοινωνικά προβλήματα, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα για μετάβαση στην Πάφο για εξειδικευμένες θεραπείες, γεγονός, που λειτουργεί αρνητικά στη σφαιρική ανάπτυξη της προσωπικότητας και των δεξιοτήτων των παιδιών.

Σύμφωνα με τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, με τη δημιουργία Ειδικού Σχολείου και αναλόγως του είδους και του βαθμού της αναπηρίας των παιδιών, θα δοθεί η δυνατότητα μεικτής φοίτησης, δηλαδή κάποιες μέρες της εβδομάδας τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν στο Ειδικό Σχολείο και κάποιες άλλες μέρες σε κανονικά τμήματα του σχολείου τους, για σκοπούς σχολικής ενσωμάτωσης και κοινωνικοποίησης.

Η δημιουργία Παραρτήματος Ειδικού Σχολείου στην Πόλη Χρυσοχούς, το οποίο θα στελεχώνεται με το αναγκαίο διδακτικό και άλλο επιστημονικό, υποστηρικτικό και βοηθητικό προσωπικό και εφοδιασμένο με σύγχρονα μέσα υλικοτεχνικής υποδομής θα λειτουργήσει αποκεντρωτικά και θα αποσυμφορήσει το Ειδικό Σχολείο Θεοσκέπαστη στην Πάφο, το οποίο είναι ήδη υπερπλήρες και κάποια τμήματά του στεγάζονται σε λυόμενες αίθουσες.

Συνεπώς, με την λειτουργία Ειδικού Σχολείου και στην Πόλη Χρυσοχούς θα μπορούν να εξυπηρετηθούν παιδιά, και εκτός των στενών γεωγραφικών ορίων της Πόλης Χρυσοχούς, όπως π.χ. η Πέγεια και ο Πύργος Τηλλυρίας και παράλληλα θα επιλύσει το πρόβλημα στέγασης, που αντιμετωπίζει το Ειδικό Σχολείο Θεοσκέπαστη, τονίζεται.

Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Πολιτεία και ο ίδιος προσωπικά θα αφουγκραστεί την ανάγκη που υπάρχει στην απομακρυσμένη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς για την δημιουργία Ειδικού Σχολείου, στελεχωμένο από καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό, το οποίο θα ικανοποιεί τις εκπαιδευτικές και άλλες ανάγκες των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Πηγή:ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα