Αιμιλία Ευαγγέλου Ξύδια: "Η Αγία Νάπα πρωταγωνιστής"

Σε πέντε ερωτήσεις κλήθηκε να απαντήσει η υποψήφια για τη Δημαρχία της Αγίας Νάπας,  Αιμιλία Ευαγγέλου Ξύδια, λίγο πριν από το άνοιγμα της κάλπης.  

Η κ. Ξύδια στο ερωτηματολόγιο που της δόθηκε από τον ανταποκριτή του ΣΙΓΜΑ Μαρίνο Παυλικκά, αναλύει το όραμά της για την Αγία Νάπα. 

Οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 12 Ιανουαρίου. 

1. Ποιο το γενικότερο όραμά σας για την Αγία Νάπα;

Το όραμά μου είναι: Αγία

Νάπα με ποιότητα, ένας από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς, φιλόξενη, με κοινωνική αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της. Με ενέργειες του Δήμου μας, βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα πολεοδομική ρύθμιση. Πάνω σε αυτό το Τοπικό Σχέδιο υποστηρίζω ότι πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους μικρομεσαίους που δραστηριοποιούνται στο παραδοσιακό Κέντρο (Βόρειο Τμήμα). Η αναζωογόνηση του Κέντρου της πόλης, οι αναπλάσεις δρόμων και πλατειών, ο καλύτερος φωτισμός με αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας είναι σημαντικές εκκρεμότητες προς επίλυση. Πρέπει να κάνουμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για έργα υποδομής για να έχουμε ένα νέο Master Plan για την Αγία Νάπα. Να επικεντρωθούμε στην πιο ισορροπημένη ανάπτυξη. Το όφελος να αφορά όλους τους δημότες μας, ιδίως τους μικρομεσαίους. Δεν είναι όλη η Αγία Νάπα ευημερούσα. Υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται να προοδεύσουν και πρέπει να βλέπουμε το σύνολο της κοινωνίας μας.  Η πρότασή μου για την Αγία Νάπα προβλέπει την υποβολή του αναπτυξιακού σχεδίου της στα έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027. 

2. Λαμβάνοντας υπόψη το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ποια η άποψή σας για την προτεινόμενη συνένωση της Αγίας Νάπας με Παραλίμνι, Δερύνεια και Σωτήρα; 

Όλοι οι δημότες συζητάμε για το θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάποιοι έφεραν την χειρότερη πρόταση για την Αγία Νάπα. Κάποιοι μάς προτείνουν να γίνουμε γειτονιά του Παραλιμνίου. Το νομοσχέδιο ήρθε από την κυβέρνηση. Κάποιοι δεν έκαναν τη δουλειά τους σωστά. Κάποιοι σήκωσαν τα χέρια ψηλά και μας λένε «δεν γίνεται τίποτε». 

Η απάντησή μου σε όσα έχουν γίνει είναι ξεκάθαρη: Εμείς θα δώσουμε μάχη στη Βουλή για να κατανοήσουν όλοι την ιδιαιτερότητα της Αγίας Νάπας. Είμαστε ένας Δήμος με ενεργό πληθυσμό πέραν των 40 χιλιάδων ανθρώπων για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Η θέση μου είναι: Αυτόνομος Δήμος γιατί η θέση αυτή εκφράζει κάθε Αγιαναπίτη. Εγώ λέω Αυτόνομος Δήμος με διαφοροποίηση του αρχικού σχεδίου των συνενώσεων, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, όπως η Αθηένου.

3. Ποια πιστεύετε θα ήταν η καλύτερη επιλογή για το μέλλον της Αγίας Νάπας;

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει μια πρόταση. Αλλά τονίζω, η Βουλή είναι που παίρνει την απόφαση. Αν οι συνδημότες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους, ως Δήμαρχος θα κάνω συναντήσεις με τα  κοινοβουλευτικά κόμματα. Έχω απευθυνθεί ήδη σε όλους. Έχω κοινοποιήσει τις θέσεις μου. Θα μεταφέρω τη φωνή του κάθε Αγιαναπίτη στη Βουλή, εκεί που θα ληφθεί η τελική απόφαση. Πολλοί είναι που αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται χρόνος και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Εμείς διεκδικούμε Αυτόνομο Δήμο. Δεν είμαστε εναντίον της μεταρρύθμισης. Η ουσία είναι οι Δήμοι να αποκτήσουν αρμοδιότητες και πόρους για να επιτελούν καλύτερα την αποστολή τους. Λέω λοιπόν: στηρίζουμε τις συνεργασίες, στηρίζουμε συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών με γειτονικούς δήμους και κοινότητες. Ζητούμε ευελιξία και ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα για να δοκιμαστούν οι συνεργασίες που θα κάνουμε ως αυτόνομος Δήμος με άλλες οντότητες στην πράξη. Πρέπει εμείς να αποφασίσουμε για το μέλλον μας. Η μεταρρύθμιση δεν γίνεται με διαταγές από πάνω. Είναι υπόθεση των πολιτών, αυτούς αφορά η μεταρρύθμιση. 

4. Πώς πιστεύετε μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για να καταστεί η Αγία Νάπα ως ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου;

Η ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική είναι αναγκαία. Aφορά την Κύπρο ως σύνολο, αφορά την Αγία Νάπα ως ένα ξεχωριστό προορισμό του νησιού με δικό της brand name. Το περιβάλλον στον διεθνή τουρισμό είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό. Γι’ αυτό ο Δήμος μας θα πρέπει να συνεχίσει να σχεδιάζει τη φυσιογνωμία της Αγίας Νάπας, με τα έργα υποδομής που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.

Θεωρώ ότι η πιο κατάλληλη τουριστική πολιτική για το Δήμο μας, είναι εκείνη που συνδυάζει  τον τουρισμό «Με Ποιότητα και Ασφάλεια», ως συνέχεια στον ήδη επιτυχημένο άξονα «Ήλιος και Θάλασσα». Ο ρόλος του Δήμου μας είναι να συντονίσει όλες τις δυνάμεις της Αγίας Νάπας που ασχολούνται με τον τουρισμό. Να φέρει καλές πρακτικές από το εξωτερικό, προσαρμοσμένες στα δικά μας δεδομένα. 

Υποστηρίζω την ανάπτυξη των συνεργειών του Δήμου με τον ιδιωτικό τομέα και τον επιχειρηματικό κόσμο με αμοιβαίο όφελος (PPP – Public Private – Partnerships). Επίσης η συνεργασία του Δήμου για υλοποίηση έργων με τη μέθοδο BOT (Build - Οperate - Τransfer), προσφέρει δυνατότητες για να λύσουμε παλαιά προβλήματα με νέο τρόπο. Ειδικότερα επικεντρώνω την προσοχή μου στην απόκτηση σύγχρονου, πολυόροφου, χώρου στάθμευσης.

Εισηγούμαι ένα Διεθνές Συνέδριο κάθε Δεκέμβριο με τους Δέκα πλέον ελκυστικούς διεθνείς τουριστικούς προορισμούς.

Προτείνω την υποβολή πρότασης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο ΤΕΠΑΚ και σε άλλα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα στην Κύπρο με στόχο να ιδρύσουμε στην Αγία Νάπα, Τριτοβάθμια Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης στον Τουρισμό. 

Θα αναπτύξω τη συνεργασία με το κράτος για δημιουργία μιας Στρατηγικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Αγία Νάπα.

Προτείνω την περαιτέρω στήριξη του Συμποσίου για τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη. 

5. Πώς θα συμβάλετε σε περίπτωση εκλογής σας στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών της Αγίας Νάπας;

Η Αγία Νάπα έχει τη δυνατότητα να μπει στον χάρτη της πράσινης ανάπτυξης. Προτείνω τη συμμετοχή του Δήμου και Επιχειρήσεων στη  «Συμμαχία για την Ανακύκλωση των Πλαστικών» που εφαρμόζει η ΕΕ με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χρειάζονται επίσης και πρακτικά μέτρα για την ποιότητα ζωής. Εισηγούμαι να επαναξιολογήσουμε το κυκλοφοριακό. Στο Δημαρχείο θα χρειαστεί επίσης να δουλέψουμε για να έχουμε καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και των επισκεπτών μας. Η χρήση της τεχνολογίας λύνει προβλήματα. Θα μας απαλλάξει και από το διοικητικό κόστος. Υπάρχει επίσης χώρος για πρωτοβουλίες του Δήμου σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και πολίτες για το κοινωνικό μας έργο. Ιδίως για παιδιά που έχουν ανάγκη. Παράλληλα οι αθλητικές μας υποδομές πρέπει να αναβαθμιστούν. Για τα παιδιά μας, αλλά και για την προσέλκυση αθλητικών ομάδων από το εξωτερικό κατά τη χειμερινή περίοδο, ιδίως από βορειοευρωπαϊκές χώρες. 

Keywords
Τυχαία Θέματα