Αϊμάν:Καταγγέλλει ότι η διεθνής κοινότητα έχει εγκαταλείψει τους Σύρους

Η διεθνής κοινότητα έχει εγκαταλείψει τους Σύρους πρόσφυγες καθώς η χρηματοδότηση για τις χώρες υποδοχής μειώνεται, κατήγγειλε σήμερα ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι ενόψει της διάσκεψης δωρητών που διοργανώνεται από την ΕΕ.

Η διάσκεψη αυτή, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, έχει στόχο να διατηρήσει στην επικαιρότητα τον πόλεμο στη Συρία, ο οποίος διαρκεί 13 χρόνια, και τη στήριξη προς τους εκατομμύρια πρόσφυγες που έχει προκαλέσει η σύρραξη. Όμως, αν και αυξάνεται το οικονομικό

και κοινωνικό βάρος που θέτουν οι πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες, η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη και ανήμπορη να βρει λύσεις, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η Συρία έχει γίνει μια ξεχασμένη κρίση, την οποία κανείς δεν θέλει να ανακινήσει, εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και της όξυνσης της έντασης μεταξύ του Ιράν και δυτικών χωρών για τις περιφερειακές του δραστηριότητες.

«Θα στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα από την Ιορδανία, ως χώρα υποδοχής, ότι αισθανόμαστε πως οι πρόσφυγες εγκαταλείπονται», τόνισε ο Σαφάντι μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες. «Οι χώρες υποδοχής εγκαταλείπονται», πρόσθεσε.

Αν και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ανακτήσει εδώ και καιρό τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον Μάρτιο του 2011, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πρόσφυγες παραμένουν σε γειτονικές χώρες, κυρίως στον Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία. Εκατομμύρια άλλοι Σύροι, εσωτερικά εκτοπισμένοι, δεν έχουν πολλές προοπτικές να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η χρηματοδότηση για τη στήριξη των προσφύγων αυτών μειώνεται, με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα να αναγκάζεται να περιορίσει τη βοήθεια που τους παρέχει. Οι χώρες καταγγέλλουν ότι η υποδοχή προσφύγων προκαλεί αυξανόμενο οικονομικό βάρος, κυρίως στον Λίβανο ο οποίος είναι αντιμέτωπος με σοβαρή οικονομική κρίση.

Στην Ιορδανία ζουν περίπου 1,3 εκατ. Σύροι πρόσφυγες. Ο Σαφάντι δήλωσε ότι το ζήτημα «μπορεί να επιλυθεί μόνο αν επιστρέψουν στη χώρα τους. Οπότε πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στη δημιουργία των συνθηκών που θα τους κάνουν να θελήσουν να επιστρέψουν», εξήγησε.

Ευρωπαίοι και Άραβες υπουργοί όπως και βασικοί διεθνείς οργανισμοί συμμετέχουν στην 8η διάσκεψη για τη Συρία, όμως πέρα από σειρά ασαφών δεσμεύσεων και οικονομικών υποσχέσεων δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ευρώπη μπορεί να ηγηθεί των προσπαθειών για την επίλυση του θέματος, εκτιμούν διπλωμάτες.

Η διάσκεψη πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές (6-9 Ιουνίου) και η μετανάστευση είναι ένα από τα θέματα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Με τα λαϊκιστικά και ακροδεξιά κόμματα να φαίνεται να κερδίζουν έδαφος, η ΕΕ δεν μοιάζει διατεθειμένη να ενισχύσει τη στήριξη των προσφύγων.

Εξάλλου έχουν αυξηθεί τα πλοιάρια που μεταφέρουν πρόσφυγες από τον Λίβανο στην ΕΕ, με αποτέλεσμα κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να προειδοποιούν για ενδεχόμενη νέα μεγάλη εισροή στο μπλοκ.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αλλά αν δεν λάβουμε βοήθεια, αν η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει την ευθύνη, θα υπάρξει μείωση των υπηρεσιών και οι πρόσφυγες θα αντιμετωπίσουν περισσότερα δεινά», σημείωσε ο Σαφάντι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα