Αίγυπτος: Επικυρώθηκε η θανατική καταδίκη Μόρσι

Αιγυπτιακό δικαστήριο επικύρωσε τη θανατική ποινή του ισλαμιστή πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Η καταδίκη αφορά την απόδρασή του από τη φυλακή, εν μέσω της εξέγερσης κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, το 2011.

Η εσχάτη των ποινών είχε επιβληθεί στον Μοχάμεντ Μόρσι τον Μάιο, ωστόσο επικυρώθηκε μετά από διαβουλεύσεις με την ανώτατη θρησκευτική αρχή

της Αιγύπτου, τον Μεγάλο Μουφτή.

Οι θανατικές καταδίκες άλλων πέντε υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μεταξύ αυτών και του ανώτατου καθοδηγητή της, Μοχάμεντ Μπαντίε, επικυρώθηκαν επίσης.

Οι υποστηρικτές του Μόρσι και στελέχη της Αδελφότητας από την Κωνσταντινούπολη χαρακτήρισαν τις δίκες και τις ποινές «φάρσα».

Η ετυμηγορία μπορεί να προσβληθεί νομικά με έφεση. Τουλάχιστον 100 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην επίσης σε θάνατο.

Ο κ. Μόρσι είχε αποδράσει από τη φυλακή Γουάντι Νατρούν τον Ιανουάριο του 2011 και καταδικάστηκε για συνωμοσία με ξένους ισλαμιστές για απελευθέρωση συντρόφων τους από τις φυλακές.

Ο ισλαμιστής πολιτικός υπήρξε ηγέτης του αιγυπτιακού κράτους από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2013, οπότε και ανατράπηκε από πραξικόπημα με επικεφαλής τον τότε υπουργό Άμυνας και νυν πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Σε λαϊκή εξέγερση καλεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Την ίδια ώρα, σε λαϊκή εξέγερση κατά των θανατικών ποινών που επιβλήθηκαν σε δεκάδες στελέχη και μέλη της ,καλεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα, την Παρασκευή, στην Αίγυπτο.

Η ισλαμιστική οργάνωση, έκανε λόγο για «άκυρες και τιποτένιες» αποφάσεις και κάλεσε σε εξέγερση μετά την προσευχή της Παρασκευής «ενάντια στις θανατικές καταδίκες, τις συλλήψεις, τις απαγωγές και τις εξαφανίσεις» πολιτών που την υποστηρίζουν.

Πολιτική και μη στέρεη νομικά η καταδίκη Μόρσι, λέει η Τουρκία

Πολιτική χαρακτηρίζει την καταδίκη του Μόρσι σε θάνατο η Τουρκία. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η καταδίκη του κ. Μόρσι στην εσχάτη των ποινών δεν βασίζεται «στην πιστή εφαρμογή του δικαίου».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι αναμένεται η επιστροφή της Αιγύπτου από αυτή την λανθασμένη πορεία και η απόσυρση της απόφασης για εκτέλεση του Μόρσι και ότι αυτό έχει σημασία για την ειρήνη και σταθερότητα τόσο της Αιγύπτου όσο και της περιοχής.

Τονίζεται ότι ο Μόρσι ήταν σύμμαχος του επίσης ισλαμιστή πρώην πρωθυπουργού και νυν προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: naftemporiki

Keywords
Τυχαία Θέματα