Αιγύπτια Πρέσβειρα: Aισιοδοξία για την έκβαση των συνομιλιών

Αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα στις διεξαγόμενες συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού εκφράζει η Πρέσβειρα της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη του Προέδρου της χώρας της στις εν εξελίξει προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε γραπτή της ανακοίνωση, η Πρέσβειρα Χέμπα Ελμαράσι με την ευκαιρία συμπλήρωσης των δύο χρόνων της θητείας της στην Κύπρο

και την αναχώρησή της, αναφέρεται στις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου, οι οποίες έχουν φθάσει “σε πρωτοφανή επίπεδα συντονισμού”.

Όπως η Πρέσβειρα σημειώνει, «ο Πρόεδρος Σίσι επανέλαβε την υποστήριξη της Αιγύπτου στις προσπάθειες με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής και διαρκούς διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώνει το νησί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι σε σχέση με τις θετικές εξελίξεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων από το Μάιο του 2015 και ελπίζουμε ότι μια συνολική και βιώσιμη διευθέτηση θα επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον", συνεχίζει.

Η κ. Ελμαράσι, σημειώνει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε την Αίγυπτο μετά την αποπομπή του Προέδρου Μοχάμεντ Mόρσι, του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μια επίσκεψη η οποία, όπως η Πρέσβης σημειώνει, "έχει δώσει μια ώθηση στην ενίσχυση των φιλικών μας σχέσεων" και απέδειξε για άλλη μια φορά τη στήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης προς την Αίγυπτο.

Η Πρέσβης της Αιγύπτου τονίζει, περαιτέρω, την επίσκεψη του Προέδρου Σίσι στην Κύπρο, τον Απρίλιο του 2015, σημειώνοντας ότι « ήταν η πρώτη προεδρική επίσκεψη στην Κύπρο από την ίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το 1960”.

Αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις, η Πρέσβης αναφέρεται στους υδρογονάνθρακες, έναν τομέα στον οποίο η συνεργασία έχει αναπτυχθεί σταθερά μετά την υπογραφή της συμφωνίας-πλαισίου.

Προσθέτει ότι “ ακολούθησαν και άλλες πιο πρόσφατες εξελίξεις, όπως το Μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Πετρελαίου της Αιγύπτου και του Υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου το Φεβρουάριο του 2015, και το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ EGAS και CHC, που υπεγράφη κατά τη διάρκεια της οικονομικής διάσκεψης στο Σαρμ Ελ Σέιχ τον Μάρτιο του 2015”.

Καταλήγοντας, σημειώνει την τριμερή συνεργασία, Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, την οποία χαρακτηρίζει ως “ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών", η οποία εγκαθιδρύθηκε μετά από πρωτοβουλία της Αιγυπτιακής Πρεσβείας, τον Ιούλιο του 2013, ώστε να αρχίσουν πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα