Αιχμές Αναστασιάδη για Βγενόπουλο

Αιχμές για τον Α. Βγενόπουλο αφήνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξή του στο Σίγμα.

Οι αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη για τον κ. Βγενόπουλο έγιναν όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση «Focus».

Παρατίθενται τα σχετικά αποσπάσματα της συνέντευξης:

Το τελευταίο διάστημα επανήλθε στη ζωή μας το περιβόητο θέμα της Focus

και οι χρηματοδοτήσεις των κομμάτων. Η προεκλογική σας εκστρατεία φάνηκε πλέον από το πόρισμα του Γενικού Εισαγγελέα, ότι χρηματοδοτήθηκε από έναν άνθρωπο που, έμμεσα ή άμεσα, είναι συνδεδεμένος με όλη αυτήν την ιστορία.

Κατ' αρχάς να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Το 2008 δεν ήμουν υποψήφιος. Υποψήφιος του κόμματος ήταν ο Γιάννης Κασουλίδης. Αυτό δεν απαλλάσσει βεβαίως την κομματική ηγεσία κι εμένα προσωπικά, από το πού αντλήθηκαν οι πόροι. Θέλω όμως να υπενθυμίσω ότι η ανικανότητα του κράτους να επιτρέπει τους διαμένοντες στο εξωτερικό να ψηφίζουν, υποχρέωνε το σύνολο των κομμάτων, είτε σε βουλευτικές, είτε σε ευρωεκλογές, είτε σε προεδρικές εκλογές, να οργανώνουν ταξίδια φοιτητών. Είναι γνωστό ότι το 2008 ουδείς γνώριζε για τη FOCUS. Ο κ. Βγενόπουλος εθεωρείτο ένας επιτυχημένος τραπεζίτης. Να σας θυμίσω ότι είχαμε «διώξει» από την Κύπρο την HSBC για να φέρουμε τον κ. Βγενόπουλο.

Το 2011, όταν ο κ. Βγενόπουλος απειλούσε ότι θα μετέφερε την έδρα της Λαϊκής Τράπεζας στην Αθήνα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον εκλιπαρούσαν να μη φύγει από την Κύπρο. Δεν δέχομαι σήμερα από κάποια κόμματα, που φαίνεται να έχουν καταθέσεις 2-3 εκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες, ενώ τα υπόλοιπα έχουν χρέη, να κρίνουν. Επειδή κάποιοι έχουν οικονομίες ή επειδή όλοι ακολουθούσαμε μια πρακτική, δεν σημαίνει ότι έχουμε απαλλαγεί από ένα ηθικό βάρος. Αν γνώριζε οποιοσδήποτε τι θα συνέβαινε στη συνέχεια ή τι είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του ο κ. Βγενόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος, δεν θα διανοείτο ποτέ να ακολουθήσει αυτήν την πρακτική. Πρώτα-πρώτα, οι 600 χιλιάδες δεν προήλθαν από τον κ. Βγενόπουλο ή τον κ. Ζολώτα. Προήλθαν από μια ομάδα εφοπλιστών, οι οποίοι συνεισέφεραν στο κόμμα από τότε που ήταν υποψήφιος ο Γλαύκος Κληρίδης.

Από την πρώτη στιγμή δεν δίστασα να πω την αλήθεια. Η πρακτική που ακολουθείτο στο παρελθόν ήταν μια κάκιστη πρακτική, αλλά ακολουθείτο, είτε διότι το κράτος ήταν ανίκανο να διοργανώσει εκλογές. Ακούω σήμερα κάποιους να λένε «αυτά προήλθαν από το υστέρημα κατόχων αξιογράφων ή των καταθετών της Λαϊκής». Μα ποιος το 2007 ή το 2008 υποψιαζόταν όσα ακολούθησαν;

Άρα λέτε ότι πρόκειται για «χρεοκοπία» όλου του συστήματος.

Έγινε λόγω της έλλειψης σωστής εποπτείας ή και της ανοχής. Κι έγινε από έναν άνθρωπο ο οποίος καταχράστηκε το τραπεζικό σύστημα ή του ελέγχου στη συγκεκριμένη τράπεζα, η οποία εξάλλου δεν ξεκίνησε να χρεοκοπεί το 2008, αλλά πολύ αργότερα. Αλλά να πω και κάτι ακόμα, επειδή ακούω διάφορα περί ανταλλαγμάτων. Είναι γνωστό ότι δεν κερδίσαμε τις εκλογές. Είναι γνωστό ότι ανήκαμε στην αντιπολίτευση. Δεν είναι δυνατόν να αναμένει κάποιος από εμάς ότι δώσαμε ή θα δίναμε ανταλλάγματα. Εξάλλου, όλα τα κόμματα χρηματοδοτούνταν πολλές φορές από τους ίδιους επιχειρηματίες. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το ορθό είναι αυτό που συνέβη σήμερα, με τη νέα νομοθεσία, με την αυστηρότητα και με την αυξημένη χορηγία του κράτους. Έτσι θα έπρεπε να είναι τα πράγματα από την αρχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα