Αγωγός East Med: Εξελίξεις τη Δευτέρα

Ενεργειακές επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ του Ισραήλ και των ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδας-Κύπρου-Ιταλίας), αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου East Med -που θα ξεκινά από το κοίτασμα Λεβιάθαν καταλήγοντας, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, στις ευρωπαϊκές αγορές- αναμένεται να λάβουν χώρα τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής Globes, από το ισραηλινό Υπουργείο Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων

Πόρων, ο Γενικός διευθυντής Shaul Meridor, θα έχει συναντήσεις την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους του από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σκοπός της εν λόγω προγραμματισμένης συνάντησης είναι η προετοιμασία του εδάφους για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας των τεσσάρων χωρών τον επόμενο μήνα στο Ισραήλ. Στις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οι Γενικοί Διευθυντές θα συζητήσουν τη χρηματοδότηση για μια ολοκληρωμένη μηχανική και την οικονομική αξιολόγηση του εγχειρήματος.

Πιστεύεται ότι το Ισραήλ θα κληθεί, επίσης, να καταβάλει ένα μέρος των εξόδων της αξιολόγησης από κοινού μαζί με την Κύπρο, την Ιταλία και την Ελλάδα. Η Ιταλία, πάντως, το 2016 κατανάλωσε 70,4 bcm φυσικού αερίου, 4,9% περισσότερο απ' ό,τι το 2015.

Διαβάστε περισσότερα στη Σημερινή.

Keywords
Τυχαία Θέματα