Αγανάκτηση από το Θέατρο Versus με "αιχμές" κατά ΘΟΚ

Ενοχλημένοι και απογοητευμένοι εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες του Θεάτρου Versus μετά τα αποτελέσματα του Σχεδίου Επιχορηγήσεων Θυμέλη για το 2017, αφού με βάση αυτά δεν χρηματοδοτείται για το επόμενο έτος.

Το Versus, η δεύτερη μόνιμη θεατρική σκηνή της Λεμεσού δεν επιχορηγείται από το Σχέδιο κατηγορώντας τον ΘΟΚ ότι ζητά τον «ξαφνικό θάνατό» του.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το θέατρο Versus

αναφέρει τα εξής: "Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και δη το Διοικητικό Συμβούλιό του απέδειξαν για ακόμη μία χρονιά ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων, με το νέο σχέδιο επιχορηγήσεων ΘΥΜΕΛΗ. Η έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής, η άγνοιά τους για τα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου, η παρουσία τους μόνο στις επίσημες πρεμιέρες του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, τους στερούν το δικαίωμα να έχουν λόγο, άποψη και αξιολόγηση για τα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου".

Όπως σχολιάζει στη ανακοίνωσή του, «τα Μέλη του Δ.Σ. του ΘΟΚ, οι «διορισμένοι απευθείας από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως οι ίδιοι τονίζουν εμφαντικά, πιστεύουν –χωρίς να παρακολουθούν παραστάσεις των άλλων θεατρικών σχημάτων και ομάδων- ότι είναι οι ιθύνοντες, που μπορούν να καθορίζουν το μέλλον και τη βιωσιμότητα των θεατρικών σχημάτων, ομάδων και καλλιτεχνών».

«Ζητούν τον ξαφνικό μας θάνατο κι εμείς με τη σειρά μας ζητάμε άμεσα από τον Πρόεδρο της Κυριακής Δημοκρατίας, αλλά και από μια Πολιτεία που ζητά την αξιοκρατία, την άμεση απομάκρυνση τόσο του κονδυλίου επιχορηγήσεων, όσο και της διαδικασίας επιχορήγησης των θεατρικών σχημάτων και ομάδων από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου» αναφέρουν, αμφισβητώντας το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ στο σύνολό του, αλλά και την «αξιοκρατία και τις γνώσεις της Επιτροπής Ανάπτυξης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ για τα κυπριακά θεατρικά δρώμενα».

Κληθείς να σχολιάσει τα παράπονα του θέατρου ο Πρόεδρος του ΘΟΚ, Γιάννης Τουμαζής, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός, ότι δεν κατάφερε να περάσει τα κριτήρια όπως και άλλα θέατρα αναφέροντας, ότι «δυστυχώς δεν ήταν εφικτό» με βάση τα κριτήρια.

Λυπάμαι για όλα τα θέατρα που έμειναν εκτός, δηλώνει στην ιστοσελίδα μας.

Υπενθυμίζεται, ότι για το ΘΥΜΕΛΗ (2017), υποβλήθηκαν συνολικά 116 αιτήσεις από 45 φορείς ή άτομα. Οι αιτήσεις εξετάστηκαν όλες από την Επιτροπή Ανάπτυξης του Δ.Σ. και η τελική βαθμολόγηση επικυρώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στην 23η/2016 Συνεδρία του Δ.Σ. (889) της 15ης Νοεμβρίου 2016.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΘΟΚ σημείωσε ότι έχει αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα μεταξύ των φορέων και πως «αναπτύσσεται υγιής συναγωνισμός, με γνώμονα πάντα το καλό θέατρο».

«Λόγω του αυξημένου αριθμού αιτήσεων και της μεγάλης ανταγωνιστικότητας είναι λυπηρό ότι πολλές αξιόλογες προτάσεις μένουν εκτός χρηματοδότησης. Είναι γεγονός πως οι προτάσεις που υποβλήθηκαν ήταν αξιόλογες και υποσχόμενες, όμως στο πλαίσιο του κονδυλίου που διατίθεται στον ΘΟΚ για επιχορηγήσεις, δεν ήταν εφικτή η χρηματοδότηση περισσότερων προτάσεων. Το Δ.Σ. του ΘΟΚ εξακολουθεί να επαναξιολογεί το ΘΥΜΕΛΗ, και έχει πρόθεση να συνεχίσει το διάλογο με τους φορείς ώστε να πάρει το Σχέδιο την τελική του μορφή για τον επόμενο χρόνο (2018) με κοινό στόχο το ΘΥΜΕΛΗ να καταστεί ακόμη πιο λειτουργικό, και δίκαιο Σχέδιο για όλα τα σχήματα».

«Για σκοπούς διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, ανακοινώνονται οι βαθμολογίες και τα ποσά που θα διατεθούν κατά το 2017 στα Θεατρικά Σχήματα. Τα ποσά θα εκταμιευθούν νοουμένου ότι οι παραγωγές θα υλοποιηθούν ως υποβλήθηκαν στις αιτήσεις που εγκρίθηκαν. Σημειώνεται επίσης ότι η επιχορήγηση κυπριακού έργου θα εκταμιευθεί νοουμένου ότι εξασφαλίζεται βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη του 16/25 από την ΕΑΠ, σύμφωνα με τη σχετική πρόνοια του Σχεδίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα