Αύξηση ρεκόρ στην ακρίβεια στα κατεχόμενα, στα 5 δισ. ΤΛ το έλλειμμα

Από τη μια αυξάνεται η ακρίβεια στην αγορά και εξανεμίζεται η αγοραστική αξία των μισθών κι από την άλλη διπλασιάστηκαν τα νούμερα του πληθωρισμού, γράφει πρωτοσέλιδα σήμερα η Γενί Ντουζεν η οποία επικαλείται επίσημα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το κόστος ζωής αυξήθηκε κατά 34,20% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, σε σύγκριση με μόλις 3,84% άνοδο κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Όπως αναφέρει το ΓΤΠ, στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η άνοδος του κόστους ζωής στην Τουρκία, όπου χρησιμοποιείται η ίδια νομισματική μονάδα, ήταν 31,70% για το πρώτο τετράμηνο του 2022.

Ο

«υφυπουργός οικονομικών», Τζενγκίζ Τσολί δήλωσε στην εφημερίδα ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του καθεστώτος μπορεί να ανέλθει στα 5 δις ΤΛ, όταν προστεθεί και η αύξηση του κόστους ζωής του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Ο πληθωρισμός στα τέλη Ιουνίου, πρόσθεσε, αναμένεται να φτάσει γύρω στο 40%, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που προκύπτουν. Ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με μη καταβολή της ΑΤΑ και ότι ψηφίστηκε σε «νόμο» προϋπολογισμός ύψους 2 δισ. 680 εκ. ΤΛ, όμως με την επίδραση του νέου κατώτατου μισθού των 7 χιλιάδων ΤΛ και του δείκτη τιμών καταναλωτή, αυτό το ποσό θα ανέλθει στα 5 δισ. ΤΛ.

Ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Ντεβρίμ Μπαρτσίν δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στα κατεχόμενα ανέρχεται στο 88,81%, που είναι κατά 932% ψηλότερος σε σύγκριση με τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας που ανακοινώθηκε πληθωρισμός 8,6%. Πρόσθεσε ότι γνωρίζουν τη λύση του προβλήματός και ότι η λύση αυτή είναι η συζήτηση της βάσης του προβλήματος και η βάση του προβλήματος είναι η φτωχοποίησή τους εξαιτίας του γεγονότος ότι χρησιμοποιούν την ΤΛ, η οποία υποτιμήθηκε υπερβολικά λόγω των λανθασμένων οικονομικών πολιτικών που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση.

Σημειώνοντας ότι το κόστος στα τρόφιμα αυξήθηκε κατά 105,23% σε έναν χρόνο, ο κ. Μπαρτσίν ανέφερε ότι με τον κατώτατο μισθό των 6.090 ΤΛ και την σύνταξη που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα μπορούν να αγοράσουν κατά 2.306 ΤΛ λιγότερα τρόφιμα από τα τέλη Απριλίου.

Στο μεταξύ σήμερα ανακοινώθηκαν νέες αυξήσεις στο γάλα, ενώ αυξήσεις αναμένονται και πάλι στα καύσιμα, σύμφωνα με τ/κ ιστοσελίδες. Στην τιμή του γάλακτος οι αυξήσεις φτάνουν τις 2.45 ΤΛ το λίτρο ενώ στο χαλούμι οι αυξήσεις θα κυμαίνονται μεταξύ 12 και 28 ΤΛ. Ένα κιλό αλατισμένο χαλούμι αναφέρεται, από 99 ΤΛ θα πάει στις 127 ΤΛ ενώ το μη αλατισμένο ή με λίγο αλάτι ή διαίτης, από 105 ΤΛ στις 133 ΤΛ. Αυξήσεις και στο κασέρι 12 έως 15 ΤΛ.

Η Γενί Ντουζέν γράφει σήμερα ότι οι πατάτες έφτασαν τις 29 ΤΛ το κιλό και οι ντομάτες τις 35 ΤΛ το κιλό. Επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης καταστήματος δήλωσε στην εφημερίδα ότι πλήρωνε ρεύμα μηνιαίως 1200 ΤΛ και τώρα αναγκάζεται να πληρώνει 4000 ΤΛ το μήνα. Όλα ανεβαίνουν με παρόμοιους ρυθμούς κι αυτό μας πνίγει, δήλωσε ο ιδιοκτήτης καταστήματος πώλησης κοτόπουλων.

Κρεοπώλης ανέφερε επίσης στην Γενί Ντουζέν ότι το αρνίσιο κρέας που κυμαίνεται γύρω στις 150 ΤΛ το κιλό, υπάρχουν σημεία που πωλείται έως και 180 ΤΛ, σημειώνοντας ότι η αγοραστική δύναμη του κόσμου έχει μειωθεί, αλλά δεν φαίνεται να μειώνονται οι τιμές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα