Aίγυπτος: Κατασκευάζει 22 έξυπνες πόλεις με τεχνολογίες ψύξης για το καλοκαίρι

Οι καιρικές συνθήκες στην Αίγυπτο ειδικά από τον Μαΐο ως τον Σεπτέμβριο είναι ιδιαίτερα ανυπόφορες καθώς ο υδράργυρος σκαρφαλώνει στους 40-41 βαθμούς κατά μέσο όρο καθόλη τη διάρκεια της μέρας.

Ειδικά στο Καΐρο των 22 εκατομμυρίων ανθρώπων η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Με δεδομένη την αύξηση της θερμοκρασίας όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, οι αρχές της χώρας κατασκευάζουν 22 έξυπνες πόλεις με τεχνολογίες ψύξης για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής, το 50 τοις εκατό της

ηλεκτρικής ενέργειας πηγαίνει στον κλιματισμό, σύμφωνα με μελέτη του περιβαλλοντικού προγράμματος των ΗΕ (UNEP).

Πολλές από αυτές τις προσπάθειες για τις έξυπνες πόλεις έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη συστημάτων ψύξης σε όλη την χώρα που δεν βασίζονται όμως στην ηλεκτρική ενέργεια από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση ορυκτών καυσίμων αλλά από το νερό.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, επειδή οι πόλεις συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και η θέρμανση των πόλεων δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο όπου η αυξημένη ζήτηση για συστήματα ψύξης προσθέτει στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλουν περαιτέρω στην υπερθέρμανση και δημιουργούν την ανάγκη για ακόμη περισσότερη ψύξη.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η ψύξη παράγει περισσότερο από το 7 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αυτές οι εκπομπές αναμένεται να διπλασιαστούν περίπου έως το 2050. Εν μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας, ο αριθμός των κλιματιστικών που χρησιμοποιούνται αναμένεται να αυξηθεί στα 4,5 δισεκατομμύρια έως το 2050 από 1,2 δισεκατομμύρια σήμερα.

Για να βοηθήσει να σπάσει αυτός ο κύκλος, το UNEP συνεργάζεται με τις Κυβερνήσεις για να υιοθετήσουν πιο φιλικές προς το κλίμα πρακτικές ψύξης. Για παράδειγμα, το UNEP ολοκλήρωσε πρόσφατα μια μελέτη σκοπιμότητας για ένα σύστημα ψύξης περιοχής που ονομάζεται Σύστημα κλιματισμού θαλασσινού νερού για το New Alamein City, στη βόρεια ακτή της Αιγύπτου.

Το κρύο νερό από τα βάθη της Μεσογείου διοχετεύεται σε έναν ψυκτικό σταθμό και περνά μέσα από ένα μηχάνημα που απορροφά την θερμότητα. Ο δροσερός αέρας που παράγεται από το κρύο νερό χρησιμοποιείται για τη διατήρηση άνετων θερμοκρασιών στα κτίρια, ενώ το ζεστό νερό στέλνεται πίσω στη θάλασσα.

Αρχικά θα κατασκευαστεί ένα ενιαίο εργοστάσιο ψύξης σε διάστημα δύο ετών, με χωρητικότητα 30.000 Τόνων Ψύξης που θα μπορεί να δροσίζει ολόκληρες γειτονιές. Το σύστημα κλιματισμού θαλασσινού νερού εκτιμάται ότι θα κοστίσει 117 εκατομμύρια δολάρια σε κτιριακές εγκαταστάσεις παραγωγής και άλλα 20-25 εκατομμύρια δολάρια για το δίκτυο διανομής.

Με αυτό το σύστημα ψύξης, η πόλη θα μείωνε τις εκπομπές για ψύξη κατά 99 τοις εκατό και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40 τοις εκατό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί αυτές οι μειώσεις θα βοηθήσουν την Αίγυπτο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της για σταδιακή μείωση των εκπομπών άνθρακα που θεσπίστηκαν στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ.

Η μελέτη σκοπιμότητας για την αξιολόγηση της δυνατότητας περιφερειακής ψύξης στην πόλη New Alamein θα δημοσιευτεί στα τέλη Μαΐου 2022. Αναμένεται να αναλυθεί εάν θα ήταν οικονομικά και τεχνικά βιώσιμη η κατασκευή μιας λύσης περιφερειακής ψύξης.

Η ιδέα της χρήσης κρύου νερού για την παροχή ψύξης στις πόλεις χρησιμοποιείται όλο και πιο ευρέως παγκοσμίως.

Για παράδειγμα, στη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, το Τορόντο, η τοπική κυβέρνηση εφάρμοσε το μεγαλύτερο σύστημα ψύξης από νερό λίμνης στον κόσμο. Το σύστημα Deep Lake Water Cooling της Enwave, που τέθηκε σε λειτουργία το 2004, χρησιμοποιεί το κρύο νερό της λίμνης ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Παρόμοια έργα μεγάλης κλίμακας έχουν κατασκευαστεί επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα