Αυξημένες οι αναπτυξιακές δαπάνες Υπουργείου Γεωργίας

Σημαντική αύξηση καταγράφεται στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την επόμενη τριετία, όπως δήλωσε ο Υπουργός Νίκος Κουγιάλης, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, και σημείωσε ότι οι αυξήσεις στον προϋπολογισμό αφορούν αναπτυξιακά έργα.

Ειδικότερα, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2018 είναι αυξημένος κατά 5% σε σχέση με το 2017, του 2019 είναι αυξημένος κατά 13% και του 2020 κατά 14%.

«Το Υπουργείο κατάφερε αυτή την πενταετία να εξορθολογήσει και να περιορίσει τις μη αναπτυξιακές δαπάνες γύρω στα €180 εκ., γι’ αυτό οι όποιες αυξήσεις στον προϋπολογισμό αφορούν αναπτυξιακές δαπάνες. Οι αναπτυξιακές δαπάνες για το 2018 αυξάνονται κατά 35% σε σχέση με το 2017. Το 2018 θα υπάρχουν €90 εκ. διαθέσιμα για αναπτυξιακά έργα, το 2019 €108 εκ. και άλλα €93 εκ. το 2020» δήλωσε ο Υπουργός.

«Μέσα από αυτούς τους προϋπολογισμός μας δίνεται η ευκαιρία να υλοποιήσουμε μία σειρά από πολύ σημαντικά αναπτυξιακά έργα», είπε και σημείωσε το έργο του Βασιλικού για την υδροδότηση της επαρχίας Λευκωσίας με προϋπολογισμό €63 εκ., το έργο «Κοκκινόκρεμος» που προνοεί την υδροδότηση της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, έργα αξιοποίησης ανακυκλωμένου νερού για να αυξηθούν οι ποσότητες νερού που παρέχονται για γεωργικούς σκοπούς, όπως το έργο της δυτικής Λευκωσίας και το έργο στη Λάρνακα με συνολικό προϋπολογισμό €32 εκ., αρδευτικά έργα σε όλη την Κύπρο από τη Σολέα μέχρι την Αραδίππου με προϋπολογισμό €23 εκ., ενώ από φέτος ξεκινά η υλοποίηση των προγραμμάτων για διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση και το σχέδιο για την προστασία των περιοχών Natura και ιδιαίτερα του Ακάμα, με κονδύλια €35 εκ.

Ο Υπουργός σημείωσε πως το Υπουργείο Γεωργίας έχει σημαντικά έσοδα από τις δραστηριότητές του που καλύπτουν γι’ αυτή την τετραετία το 40% των προϋπολογισμών του.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2018 προβλέπει συνολικές δαπάνες €269 εκ., καταγράφοντας αύξηση 10% σε σχέση με φέτος και έσοδα €101,6 εκ. αυξημένα κατά 9% σε σχέση με το 2017.

Σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης. Όπως ανέφερε υπάρχουν δεσμεύσεις για το 30% του προϋπολογισμού του και έχουν καταβληθεί €40 εκ., μέχρι σήμερα που αφορούν το 16% του προϋπολογισμού, ενώ έχουν προκηρυχθεί μέτρα που αφορούν το 80% του προϋπολογισμού.

Πρόσθεσε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα δοθούν εγκρίσεις για την υλοποίηση 300 περίπου νέων επενδύσεων, προϋπολογισμού €110 εκ., εκ των οποίων τα €55 θα καταβληθούν από το κράτος.

Ταυτόχρονα θα εγκριθούν για πρώτη εγκατάσταση 270 αιτητές για να εισέλθουν στο επάγγελμα της γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Σε ανάκαμψη η αγροτική οικονομία

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η αγροτική οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη και σε συνεχή ανοδική τάση. Τα τελευταία δύο χρόνια, είπε, παρουσιάζεται αύξηση 12% στη γεωργική παραγωγή, καθώς από τα €320 εκ., που ήταν η αξία της γεωργικής παραγωγής το 2014, το 2016 ανήλθε στα €260 εκ.

«Τα δύσκολα χρόνια έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Υπάρχει μια σημαντική αύξηση της συνεισφοράς του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ και σημαντική αύξηση στην εργοδότηση στον πρωτογενή τομέα και γενικά τα μηνύματα που λαμβάνουμε τόσο μέσα από το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση των νέων γεωργών, όσο και από το ενδιαφέρον που υπάρχει για τα επενδυτικά μέτρα, στον πρωτογενή και στη μεταποίηση, όπου έχουμε λάβει 820 αιτήσεις για επενδύσεις πέραν των €260 εκ., είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικά», σημείωσε ο κ. Κουγιάλης.

Πρόσθεσε πως «μέσα στην επόμενη διετία ο γεωργικός τομέας θα αναπτυχθεί ακόμα πιο πολύ».

Ανέφερε ακόμα ότι το 2018 θα καταβληθεί για πρώτη φορά ενίσχυση στους γεωργούς για το γεωργικό πετρέλαιο και θα λειτουργήσει ένα ενισχυμένο μελισσοκομικό πρόγραμμα για ενίσχυση και αυτού του τομέα.

Ερωτηθείς για την Επιτροπή Σιτηρών, ο Υπουργός επανέλαβε την άποψη ότι «είναι ένας ζημιογόνος οργανισμός που δυστυχώς λειτουργεί εις βάρος των συμφερόντων των κτηνοτρόφων. Η άποψή μου είναι ότι η Επιτροπή δεν πρέπει να δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας των σιτηρών, ο ρόλος της πρέπει να είναι ρυθμιστικός και πρέπει να ασχολείται με τη διασφάλιση των στρατηγικών αποθεμάτων» υπέδειξε.

Δεν απαγορεύονται οι αναπτύξεις σε περιοχές Natura

Σε σχέση με δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ανάμεσα σε τεμάχια που θα εκποιήσει η Κυβέρνηση περιλαμβάνονται περιοχές Natura, ο Υπουργός εξήγησε ότι για κάθε βιότοπο υπάρχει σήμερα ένα διαχειριστικό σχέδιο και η προστασία αυτών των περιοχών διασφαλίζεται μέσα από τα αυτά τα διαχειριστικά σχέδια, κάποια από τα οποία έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται.

«Δεν απαγορεύονται οι αναπτύξεις σε τέτοιες περιοχές, εξετάζονται κατά περίπτωση και εκεί που αδειοδοτούνται είναι εκεί που δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις μη αναστρέψιμες για το περιβάλλον», εξήγησε.

Ικανοποίηση εκφράζει ο ΔΗΣΥ

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το ότι «τρέχουν δεκάδες προγράμματα που κινητοποιούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις» όπως είπε, σημειώνοντας πως το Υπουργείο Γεωργίας «έχει καταστεί ένα παραγωγικό και αναπτυξιακό Υπουργείο».

Πρόσθεσε πως «η αύξηση του προϋπολογισμού, η οποία είναι σημαντική, αφορά κυρίως τις επενδυτικές και όχι τις τακτικές και λειτουργικές δαπάνες και αυτή είναι η σωστή πορεία για να πάει μπροστά ολόκληρη η οικονομία μας».

Δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα ο προϋπολογισμός δηλώνει το ΑΚΕΛ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Ανδρέας Καυκαλιάς, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Γεωργίας δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα.

«Ο πρωτογενής τομέας από βασικός πυλώνας ανάπτυξης, έχει μετατραπεί σε φτωχό συγγενή και σε σχέση με τη στήριξη και την αξία που του προσδίδεται αλλά και την τελική του συνεισφορά στην οικονομία του τόπου», σημείωσε.

Επικαλούμενος στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας είπε ότι η απασχόληση στον αγροτικό τομέα το 2012 ανερχόταν στο 4,6% του εργατικού δυναμικού και το 2015 μειώθηκε στο 3,8%. Την ίδια στιγμή, είπε, το ποσοστό συνεισφοράς του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ παραμένει καθηλωμένο κάτω από 2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα