Αυξάνονται οι νεκροί στην Τουρκία

Υπολογίζεται ότι τα θύματα του μακελειού φθάνουν τα 125!
Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν το κέντρο της Άγκυρας για να τιμήσουν τους νεκρούς της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας. Θα γίνουν κανονικά οι εκλογές, διαβεβαίωσε Τούρκος αξιωματούχος

Η Τουρκία, που επλήγη από την πλέον πολύνεκρη επίθεση της ιστορίας της, τέλεσε χθες τις ταφές των θυμάτων των εκρήξεων. Ο αριθμός των νεκρών από την τραγωδία στην Άγκυρα -παρόλο που επισήμως μέχρι στιγμής ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί είναι 95- έφθασε τους 125, σύμφωνα

με τον αρχηγό του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Στα νοσοκομεία βρίσκονται άλλα 160 άτομα, εκ των οποίων οι 65 νοσηλεύονται στην εντατική. Τα θύματα προσέρχονταν μαζί με χιλιάδες άλλους πολίτες σε μια διαδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται έντεκα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, που ελάμβαναν μέρος στην εκδήλωση.

Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και οι πρώτες κηδείες ένθερμων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, που σκοτώθηκαν στην επίθεση, τελέστηκαν χθες. Την ευθύνη για την τρομοκρατική ενέργεια δεν ανέλαβε καμία οργάνωση μέχρι στιγμής.

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση
Στην πλατεία Σιχιγέ, όπου έγινε η επίθεση, πραγματοποιήθηκε χθες τελετή μνήμης. "Μια μέρα θα γυρίσει ο τροχός. Και αυτοί που λένε μας παραδόθηκε αυτή η χώρα και το κράτος είναι δική μας ιδιοκτησία, θα δώσουν εξηγήσεις. Ένας κράτος που ακόμη και πουλί να πετάξει το γνωρίζει, δεν κατάφερε να εμποδίσει ένα φονικό. Όπως το Ντιγιάρμπακιρ, όπως το Σουρούτς", είπε ο Αρχηγός του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ανέφερε ότι από προχθές ο Τούρκος Πρωθυπουργός γυρίζει τα κανάλια και κατηγορεί το φιλοκουρδικό κόμμα. "Τουλάχιστον θα θέλαμε πολύ να μπορούσε να συμμετέχει στον πόνο", είπε ο Ντεμιρτάς. Στην πλατεία Σιχιγέ χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, αφήνοντας γαρίφαλα στη μνήμη των νεκρών, ενώ φώναξαν και συνθήματα εναντίον του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, όπως "Δολοφόνε Ερντογάν". Στον χώρο η Αστυνομία έστησε οδοφράγματα, ωστόσο σωματική έρευνα δεν έκανε αυτή, αλλά ομάδες των συνδικαλιστών, οι οποίες ανέλαβαν με δική τους πρωτοβουλία να ερευνούν όσους νέους φέρουν γιλέκα ασφαλείας ή φαίνονται ύποπτοι. Η Αστυνομία παρακολουθούσε από μακριά την έρευνα.

Γυναίκα-καμικάζι εκ των δραστών
Η επίθεση σημειώθηκε το Σάββατο, στις 10:04 τοπική ώρα (και ώρα Κύπρου). Δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, όπου είχαν φθάσει χιλιάδες διαδηλωτές απ' όλη την Τουρκία ανταποκρινόμενοι στο προσκλητήριο συνδικάτων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και κομμάτων της αριστεράς και συγκεντρώνονταν στο σημείο αυτό για να καταγγείλουν την επανάληψη της σύγκρουσης μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων ανταρτών. Οι εκρήξεις μετέτρεψαν την πλατεία, που είχε γεμίζει με πτώματα, σε σκηνή πολέμου και προκάλεσαν πανικό στο πλήθος.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η έκρηξη έγινε με εκρηκτικά ΤΝΤ, τα οποία ενισχύθηκαν με μεταλλικές μπίλιες. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και οι δύο καμικάζι. Η Αστυνομία μελετά τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής. Επίσης, τουρκικά μέσα επικαλούνται αστυνομικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες διαπιστώθηκε ότι ένας εκ των δύο δραστών ήταν γυναίκα καμικάζι, η οποία μπήκε στις τουαλέτες στον σταθμό του τρένου, έμεινε για λίγο μέσα και μετά αφού βγήκε κατευθύνθηκε προς το πλήθος με γοργά βήματα, όπου και έγινε η επίθεση. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βατάν», η πρώτη βόμβα εξερράγη κοντά στο σιντριβάνι και άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι. Η δεύτερη βόμβα εξερράγη τρία δευτερόλεπτα μετά και στόχευε τους ανθρώπους που είχαν αρχίσει να τρέχουν για να διαφύγουν, καθώς η έκρηξη έγινε στο σημείο διαφυγής.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πίσω από την επίθεση ενδεχομένως να βρίσκεται ο ISIS. Επίσης εκτιμούν πως δεν είναι τυχαίο που έγινε σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την τουρκική εθνοσυνέλευση και τρία χιλιόμετρα από τα γραφεία της ΜΙΤ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επίθεση σχεδιάστηκε από την 1η Οκτωβρίου που λήφθηκε η άδεια για τη διοργάνωση της εκδήλωσης γι’ αυτό και θα ελέγξουν τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής από την ημέρα εκείνη και μετά.

Υπέδειξαν τους τζιχαντιστές ως υπαίτιους
Ο Ισλαμοσυντηρητικός Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε μια "επίθεση μίσους κατά της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας" και υποσχέθηκε ότι θα δώσει "την πιο ισχυρή απάντηση". Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι έχει "ισχυρές ενδείξεις" πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δύο καμικάζι. Καθώς δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, ο Πρωθυπουργός υπέδειξε ως πιθανούς δράστες: το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το ακροαριστερό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C).

«Κράτος-φονιάς που έχει μετατραπεί σε μαφία»
Η φονική επίθεση πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης που ενισχύεται από τις συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική χώρα, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι. Το HDP, του οποίου μια προεκλογική συγκέντρωση είχε ήδη αποτελέσει τον στόχο βομβιστικής επίθεσης δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, έκανε λόγο για ομοιότητα ανάμεσα στην επίθεση στην Άγκυρα και σε αυτήν της 20ής Ιουλίου στο Σουρούτς, κοντά στο σύνορα με τη Συρία, που αποδόθηκε στους τζιχαντιστές του ΙΚ και όπου 33 υποστηρικτές του κουρδικού ζητήματος σκοτώθηκαν.

Στον απόηχο της επίθεσης του Σουρούτς, ξανάρχισαν οι συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και της Αστυνομίας από τη μια πλευρά και των ανταρτών του ΡΚΚ από την άλλη, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η ήδη εύθραυστη εκεχειρία που ίσχυε από τον Μάρτιο του 2013. Περισσότεροι από 150 αστυνομικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν έκτοτε σε επιθέσεις που αποδόθηκαν στους Κούρδους αντάρτες, ενώ οι τουρκικές Αρχές δηλώνουν ότι έχουν "εξοντώσει" περισσότερα από 2.000 μέλη του ΡΚΚ σε επιχειρήσεις αντιποίνων.

Οι Κούρδοι αντάρτες ανακοίνωσαν προχθές, μερικές ώρες μετά την επίθεση, την αναστολή της δράσης τους ενόψει των εκλογών. "Το κίνημά μας κήρυξε περίοδο αδράνειας για τις δυνάμεις των ανταρτών μας, εκτός αν υποστηρικτές μας και οι δυνάμεις των ανταρτών μας δεχτούν επίθεση. Δεν θα κάνουμε τίποτα που θα εμποδίσει μια δίκαιη εκλογή", δήλωσε η Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK).

«Μπορεί να ευθύνεται το ΡΚΚ»
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah έγραψε ότι το PKK μπορεί να είναι πίσω από την επίθεση στην Άγκυρα. Αλλά οι αντάρτες αντέδρασαν τονίζοντας ότι "αυτή η σφαγή πρέπει να εκληφθεί ως μια συνωμοσία της κυβέρνησης του ΑΚΡ για να παραμείνει στην εξουσία".

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, το AKP έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που διατηρούσε επί δεκατρία χρόνια στο κοινοβούλιο, κυρίως λόγω του καλού ποσοστού που έλαβε το HDP. Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ο Ερντογάν προκήρυξε πρόωρες εκλογές για την 1η Νοεμβρίου.

«Θα γίνουν κανονικά οι εκλογές»
Η Τουρκία θα προχωρήσει κανονικά στη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών την 1η Νοεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, παρά τη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στην Άγκυρα, δήλωσε χθες στο Ρόιτερς κυβερνητικός αξιωματούχος.

"Η αναβολή των εκλογών λόγω της επίθεσης δεν συζητείται καθόλου, ούτε ως πιθανότητα. Οι εκλογές θα γίνουν την 1η Νοεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο", είπε ο αξιωματούχος αυτός. "Λόγω των αυξημένων κινδύνων, τα μέτρα ασφαλείας στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, που είχαν ήδη ενισχυθεί, θα ενταθούν κι άλλο. Οι εκλογές θα γίνουν με ασφαλή τρόπο", διαβεβαίωσε.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον ομόλογό του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εκφράσει την "αλληλεγγύη" της χώρας του στην Τουρκία κατά της "τρομοκρατίας".
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε μιαν "αποτρόπαιη" ενέργεια και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ μια επίθεση κατά των "πολιτικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρήνης". Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζήτησε "οι δράστες αυτών των τρομοκρατικών ενεργειών" να "προσαχθούν γρήγορα ενώπιον της Δικαιοσύνης".

Συλλυπητήρια Τσίπρα προς Νταβούτογλου
Τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο δεκάδων πολιτών στην τρομοκρατική ενέργεια στην Τουρκία, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια προχθεσινής τηλεφωνικής τους επικοινωνίας με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού. Όπως τονίζεται σε κυβερνητική ανακοίνωση, ο Πρωθυπουργός καταδίκασε την τρομοκρατική ενέργεια και εξέφρασε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον λαό της Τουρκίας, τις δύσκολες αυτές ώρες. Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε την υποστήριξη της Ελλάδας στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κουρδικό, παρά τις σοβαρές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει σήμερα η προοπτική αυτή.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον συλλυπήθηκε για τη δολοφονία ανύποπτων πολιτών. O κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη επίθεση εναντίον αθώων θυμάτων και παρακάλεσε τον κ. Ερντογάν να διαβιβάσει τη βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στις οικογένειες των θυμάτων. «Παρά την όποια διαφορά μεταξύ των δύο χωρών, ουδέν τις χωρίζει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, απ' όπου και αν αυτή εκπορεύεται», επισήμανε ο Έλληνας Πρόεδρος στον Τούρκο ομόλογό του.

Συλλυπητήρια Νίκου Αναστασιάδη
Τα συλλυπητήριά του προς τον τουρκικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης, εξέφρασε μέσω Twitter προχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. «Είμαι σοκαρισμένος από τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα. Εκφράζω τα συλλυπητήρια και τη συμπάθειά μου προς τον τουρκικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων», έγραψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Την πολύνεκρη επίθεση καταδίκασε και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου. Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο εκφράζει «τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια τόσο στην κυβέρνηση της Τουρκίας, όσο και στις οικογένειες των αθώων θυμάτων. Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει την έντονη ανησυχία της για τη διασπορά της τρομοκρατίας που απειλεί την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας, καθώς και την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει κάθε προσπάθεια καταπολέμησης αυτής της μάστιγας, σε όλες της τις εκφάνσεις», καταλήγει.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαρακτήρισε την επίθεση ως μία αποτρόπαιη βάρβαρη πράξη κατά της ειρήνης και της ανθρωπότητας. «Ηθικός υπαίτιος είναι ο ίδιος ο αλαζονικός και μωροφιλόδοξος Ερντογάν, ο οποίος διέκοψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους ηγέτες και ξεκίνησε έναν ανελέητο εμφύλιο για να ικανοποιηθούν οι φιλοδοξίες του και τα ηγεμονικά του σχέδια, με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας. Οι ηγέτες της Ευρώπης και των ΗΠΑ δυσκολεύονται ακόμα και στα μηνύματά τους για την τρομοκρατική επίθεση να αναγνωρίσουν την αλήθεια, ότι δηλαδή τα χέρια των τρομοκρατών όπλισε ο Ερτογάν με την κήρυξη πολέμου κατά των Κούρδων και τη δημιουργία ενός αιματηρού εμφυλιοπολεμικού κλίματος. Δυστυχώς υπάρχουν και Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες που αναμένουν από τον αιμοσταγή Ερντογάν να επιτρέψει λύση του Κυπριακού», αναφέρει το κόμμα. Το Κίνημα Οικολόγων εκφράζει συμπάθεια στον τουρκικό και κουρδικό λαό για τα δεινά του πολέμου στα οποία τους έριξε η αλλόφρων πολιτική Ερντογάν.

Καταδίκες της επίθεσης στα κατεχόμενα
Συλλυπητήρια και θλίψη για τις πολύνεκρες εκρήξεις στην Άγκυρα εκφράζονται στα κατεχόμενα. Η λεγόμενη πρόεδρος της ψευδοβουλής Σιμπέλ Σιμπέρ σε μήνυμά της σημειώνει ότι είναι ανθρωπιστικό καθήκον να αποτρέπεται η δολοφονία αθώων ανθρώπων. Το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τη θέληση για τερματισμό της βίας, του τρόμου και των πολέμων στην περιοχή, σημειώνοντας την ανάγκη για ειρήνη στην Κύπρο και την περιοχή το συντομότερο δυνατό.

Την επίθεση καταδίκασαν, επίσης, ο επικεφαλής του γραφείου θρησκευτικών υποθέσεων Ταλίπ Αταλάι, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος, και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΚΥΠΕ, REUTERS, IN.GR

Αναζητείται ως ύποπτος άντρας με μούσι
Έναν άντρα με μούσι, ηλικίας 25-30 χρονών, είδε αυτόπτης μάρτυρας κατά την επίθεση στην Άγκυρα να πετάει τη μία από τις δύο τσάντες που είχε στην πλάτη του και να τρέχει σε φυγή. Αμέσως έγινε η έκρηξη. Πρόκειται για πληροφορία που μετέδωσε το CNN Turk έπειτα από συνομιλία που είχε ο ανταποκριτής του καναλιού με τον αυτόπτη μάρτυρα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η Αστυνομία στην προσπάθειά της να διακριβώσει την ταυτότητα του καμικάζι άρχισε να μαζεύει κομμένα δάχτυλα από την πλατεία όπου έγινε η επίθεση. Επίσης, λήφθηκαν τα αποτυπώματα από τα δάχτυλα 163 νεκρών και τραυματιών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, με αυτό τον τρόπο διαπιστώθηκε ότι ένας από τους καμικάζι ήταν μεταξύ 25-30 χρονών. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η επίθεση αυτή έχει πολλές ομοιότητες με την επίθεση στο Σουρούτς στις 20 Ιουλίου. Η υποψία ότι ο δεύτερος καμικάζι ήταν γυναίκα αξιολογείται.

Keywords
τουρκια, νεκροι, αλέξης τσίπρας, νίκος αναστασιάδης, cnn turk, εκλογες, διαδηλωσεις, μνήμη, κυπρος, βομβα mall, τντ, isis, μιτ, ρκκ, ιουνίου, sabah, pkk, akp, ηπα, γαλλια, μερκελ, οηε, συλλυπητήρια, τσιπρας, ελλαδα, θλίψη, twitter, λύση, απε, κυπε, reuters, cnn, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, Τελετή Έναρξης, ομπαμα, εκλογες ηπα, κυπρος εκλογες, αλέξης τσίπρας, μνήμη, θλίψη, αδεια, αστυνομια, γυναικα, δημοκρατια, ηπα, κυπρου, οηε, ρκκ, σημερινη, τντ, ωρα, cnn, cnn turk, pkk, reuters, αγκυρα, αλληλεγγυη, απε, αχμετ, εβδομαδες, βομβα, βρισκεται, γινει, γιλεκα, γραφεια, δαχτυλα, δυστυχως, δικη, δωσει, εγινε, ειπε, ειρηνη, εκρηξη, εκρηκτικα, ενεργεια, ερντογαν, ερευνα, ευθυνη, εφημεριδα, καμερες, κυβερνηση, κι αλλο, κλιμα, κομμα, λύση, λογο, μακρια, μηνυματα, μιτ, νοσοκομεια, τροχος, ο τροχος, πενθος, σαββατο, συγκεντρωση, συρια, συλλυπητήρια, συνθηματα, σχεδια, ταυτοτητα, τρια, τριημερο, τσαντες, υπουργειο εξωτερικων, φαινονται, φυγη, ωρες, κυπε, akp, βηματα, ενωση, εθνικο, ηγετες, χωρα, υπουργειο, isis, ιουνίου, ομαδες, πηγες, sabah, σκηνη, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα