Αυτή είναι η βάση διαπραγμάτευσης στο Μοντ Πελεράν

Τη βάση με την οποία θα πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση αποκάλυψαν οι «Τομές στα γεγονότα» του Σίγμα.

Με βάση την πληροφόρηση που έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί, η διαπραγμάτευση ξεκινάει από ποσοστό της τάξεως του 28,2% που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, μέχρι το 29,2% που εισηγείται η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Με βάση αυτά τα ποσοστά, φαίνεται να επιστρέφουν περίπου 80.000 - 90.000 πρόσφυγες.

Η πρόθεση είναι να ανταλλαχθούν χάρτες έτσι ώστε να υπάρξει επί τάπητος η συγκεκριμένη πρόταση για τις περιοχές που θα εμπίπτουν στα διοικητικά όρια κάθε συνιστώσας πολιτείας.

Σε

σχέση με το θέμα της Μόρφου και βάσει όσων γνωρίζουν πλέον οι πολιτικοί αρχηγοί, η ε/κ πλευρά συζητεί επιστροφή της υπό ε/κ διοίκηση, με αυξημένα όμως δικαιώματα σε τ/κ χρήστες που θα παραμείνουν στην κωμόπολη. Επίσης, φαίνεται να συζητείται όπως δεν επιστρέψουν οι Ε/κ οι περιουσίες των οποίων εμπίπτουν σε μεγάλες αναπτύξεις.

Αναφορικά με την Καρπασία και τα Κόκκινα, φαίνεται ότι θα παραμείνουν υπό τ/κ διοίκηση, αλλά με αυξημένα δικαιώματα στους εκεί Ελληνοκύπριους, όπως είναι η συμμετοχή στις εκλογές για τη βουλή της τ/κ συνιστώσας πολιτείας, καθώς και αυξημένη αυτονομία σε ό,τι αφορά τοπικά ζητήματα, όπως η πολεοδομία.

Εν τω μεταξύ, η προετοιμασία ξεκίνησε από νωρίς, καθώς μετά την άφιξη του Προέδρου και της διαπραγματευτικής ομάδας στο ελβετικό θέρετρο, συγκλήθηκε αμέσως σύσκεψη, την οποία γνωστοποίησε ο Πρόεδρος μέσω twitter.

#MontPelerin Πρώτη σύσκεψη με τη διαπραγματευτική μας ομάδα pic.twitter.com/1n5eb3xRiK

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) November 19, 2016

Πότε η πολυμερής;

Όσον αφορά στο μείζον θέμα της πολυμερούς διάσκεψης, φαίνεται ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί έστω και με δύο διαφορετικούς χάρτες, ενώ δεν αποκλείεται αυτή να πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, η συζήτηση θα γίνει μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Αγγλίας και παράλληλα οι δύο κοινότητες να συζητούν τα υπόλοιπα κεφάλαια, ενώ όταν κλείσουν να γίνει η τελική φάση για οριστική διευθέτηση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σημειώνεται ότι η ε/κ πλευρά δεν ευνοεί την πραγματοποίησή της πριν από τις 15 και 16 Δεκεμβρίου, ώστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και να ενημερώσει τους ομολόγους του.

Μάλιστα, φαίνεται ότι συζητείται διαφοροποίηση της ε/κ πρότασης για την ασφάλεια με συμμετοχή στην πολυεθνική δύναμη αποσπασμάτων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η θέση της Αθήνας

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η τηλεφωνική συνομιλία που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να αρχίσουν οι συζητήσεις για το εν λόγο ζήτημα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, αυτή δεν πήγε καλά, με το νεοσουλτάνο Ερντογάν να αρνείται την οποιαδήποτε κουβέντα, παραπέμποντας σε συζητήσεις στο πλαίσιο πολυμερούς διάσκεψης.

Αξίζει να αναφέρουμε, σε ό,τι αφορά τη θέση των Αθηνών, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάει σε πολυμερή για συζήτηση οτιδήποτε άλλου πέραν της κατάργησης των εγγυήσεων

Πηγές στη Λευκωσία αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει το πράσινο φως να προχωρήσει σε σύγκλιση διάσκεψης με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Μοντ Πελεράν.

Keywords
Τυχαία Θέματα