Αυτή είναι η πρώτη Γενική Εισαγγελέας της ΕΕ

Tο Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, επιβεβαίωσε σήμερα τη Laura Codruţa Kövesi ως την πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα της ΕΕ, διορισμός που πρέπει τώρα να επιβεβαιωθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας θα οργανώσει το έργο του EPPO και θα εκπροσωπεί την υπηρεσία σε επαφές με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες. Θα επικουρείται από δύο αναπληρωτές και θα προεδρεύει του σώματος εισαγγελέων, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό της στρατηγικής και των εσωτερικών κανόνων

και για τη διασφάλιση της συνοχής μεταξύ των υποθέσεων.

«Η προτεραιότητα του Συμβουλίου είναι ότι το EPPO θα αρχίσει να λειτουργεί μέχρι το Νοέμβριο του 2020. Από την άποψη αυτή, ήταν επείγον να διοριστεί ο πρώτος Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας. Η κ. Kövesi, ως η πρώτη που καταλαμβάνει αυτή τη θέση, θα έχει καθήκον της ίδρυσης του EPPO από το μηδέν, στα επτά χρόνια με εντολή που θα συνίσταται ειδικότερα στην οικοδόμηση της διοικητικής και επιχειρησιακής διάρθρωσης του γραφείου και στην καθιέρωση καλών εργασιακών σχέσεων με τις εθνικές δικαστικές αρχές», δήλωσε η Anna-Maja Henriksson, Υπουργός Δικαιοσύνης της φινλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου.

Επιπλέον, το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα σχετικά με τη δημοκρατία. Τα συμπεράσματα υπογραμμίζουν ότι στον σημερινό κόσμο η δημοκρατία αμφισβητείται και τίθεται υπό αμφισβήτηση. «Ενώ η δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε πολλές χώρες, σε άλλες υπάρχει μια αυξανόμενη τάση προς τον αυταρχικό χαρακτήρα», αναφέρουν. Το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι προκλήσεις για τη δημοκρατία είναι πολλαπλές και πρέπει να αντιμετωπιστούν «επειγόντως και συνολικά».

Δέκα χρόνια μετά τα τελευταία συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη στήριξη της δημοκρατίας στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, η ΕΕ ανανεώνει τη δέσμευσή της για δημοκρατία σε ένα σημαντικά μεταβαλλόμενο παγκόσμιο πλαίσιο.

«Ένας από τους στόχους της εξωτερικής δράσης της ΕΕ είναι η προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της καθολικότητας και του αδιαίρετου χαρακτήρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, όπως ορίζεται στο άρθρο 21 της Συνθήκης. Όπως υποστηρίζεται από την παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ, η εξωτερική ενίσχυση της δημοκρατίας είναι επίσης προς το στρατηγικό συμφέρον της Ένωσης, συμβάλλοντας στις βασικές πτυχές της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ (πολυμέρεια, ανάπτυξη, ειρήνη και ασφάλεια, μετανάστευση)», αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Το Συμβούλιο συμφώνησε τέλος, να αναπτύξει περαιτέρω μια κοινή και πρακτική αντίδραση της ΕΕ για την προώθηση θετικών τάσεων και την αντιμετώπιση νέων και κοινών προκλήσεων για τη δημοκρατία.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα