Αυτές είναι οι επιλογές των εργαζομένων της Cyta

Το προσχέδιο της κυβερνητικής πρότασης για τη διασφάλιση του καθεστώτος εργοδότησης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων μετά την έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Cyta εξασφάλισε το SigmaLive.

Η Κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τις συντεχνίες, κατέληξε σε μια φόρμουλα τριών επιλογών, οι οποίες ουσιαστικά διασφαλίζουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν δουλειά.

Η ίδρυση της νέας εταιρείας

Το πρώτο στάδιο της αποκρατικοποίησης θα περιλαμβάνει

την ίδρυση νέας εταιρείας η οποία θα ανήκει εξ αρχής 100% στο κράτος και η οποία θα αναλάβει τις τρέχουσες υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας της ΑΤΗΚ. Αυτή η μετάβαση θα γίνει στη βάση της προτεινόμενης τροποποιητικής νομοθεσίας που παρουσιάσαμε τις προηγούμενες μέρες. Με την ανάληψη των υπηρεσιών από τη Νέα Εταιρεία, αναμένεται να ενισχυθεί ουσιαστικά η ευελιξία του οργανισμού, ώστε να καταστεί εφικτή η διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στη δεύτερη φάση, μετά από 9-10 μήνες, ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει μετοχές στη νέα εταιρεία, κατόπιν έγκρισης από τη Βουλή, όπως προβλέπει η νομοθεσία των αποκρατικοποιήσεων. Ο επενδυτής θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει την τεχνική εμπερία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, για να διασφαλίσει το παρόν αλλά και το μέλλον του οργανισμού με την εισαγωγή σύγχρονης διοίκησης.

Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, η παρούσα εταιρεία, θα εξακολουθήσει να υφίσταται και όλοι οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουν να εργάζονται με το ίδιο καθεστώς και τα ίδια δικαιώματα.

Τα εργασιακά θέματα

Όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του. Όλοι εργοδοτούμενοι θα συνεχίσουν στο αρχικό στάδιο να εργοδοτούνται από την υφιστάμενη δημόσια εταιρεία.

Ένα χρόνο αργότερα, όταν υπάρξει επενδυτής, και μεσολαβήσουν άλλοι 12 μήνες ξεκαθαρίσματος μέχρι την μεταβίβαση των μετοχών στον επενδυτή, τότε ενώπιον των εργαζομένων θα τεθούν τρεις επιλογές:

Σχέδιο Εθελούσιας ΑφυπηρέτησηςΝα αποχωρήσουν από τη δημόσια εταιρεία και να εργοδοτηθούν από την ιδιωτική παίρνοντας ένα γενναιόδωρο πακέτο μετοχών (οι λεπτομέρειες θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τις συντεχνίες)Απόσπαση στη δημόσια υπηρεσία ως εργοδοτούμενοι της δημόσιας εταιρείας της Cyta με όλα τα υφιστάμενα ωφελήματα

To συνταξιοδοτικό

Σε ότι αφορά τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα, οι εργοδοτούμενοι που θα γίνουν ιδιωτικοί υπάλληλοι στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, θα θεωρούνται ότι έχουν αφυπηρετήσει οικειοθελώς ως εργοδοτούμενοι της ΑΤΗΚ και ως εκ τούτου θα δικαιούνται τα ωφελήματα που προνοούνται σήμερα.

Όσοι θα παραμείνουν ως υπάλληλοι της Δημόσιας Cyta, και είτε θα εργάζονται σε αυτή ή θα αποσπαστούν αλλού στο δημόσιο, θα συνεχίσουν να καλύπτονται από το σχέδιο συντάξεως της Cyta.

Το σημαντικό πάντως, σημειώνουν πηγές που ασχολούνται με τη διαδικασία, είναι ότι κανείς δεν πρόκειται να μείνει στο δρόμο, όποιες και να είναι οι επιλογές του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα καθορίζει τη διαδικασία ίδρυσης της νέας εταιρείας. Οι συζητήσεις και ο διάλογος με τις συντεχνίες θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει κατάληξη για όλα.

[email protected]

Follow @zannettosn !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα