Αυτά πρέπει να περιλαμβάνει η έκθεση για την Τουρκία

"Τυγχάνει να είμαι Κύπριος βουλευτής στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά διαβεβαιώνω ότι είτε ήμουν από την Ολλανδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε από οποιοδήποτε άλλο μέρος της ΕΕ, την ίδια θέση θα είχα σε σχέση με την Τουρκία επειδή αφορά τις αρχές και το κράτος δικαίου της ΕΕ" τόνισε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) σε παρέμβαση του στην συζήτηση για το προσχέδιο ψηφίσματος που ετοίμασε η Ολλανδή ευρωβουλευτής σχετικά με την έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2014.

Η θέση μου ως ευρωβουλευτής, συνέχισε, είναι να συνδράμω εποικοδομητικά στον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας και

όχι να καλύπτω τον Ερντογάν και τις έκδηλες αντιευρωπαϊκές του πολιτικές.Αναφορικά με το προσχέδιο της έκθεσης, ο κος Μαυρίδης ανέφερε ότι η εισηγήτρια ξεκίνησε με μια διαφορετική μεθοδολογία από την προκάτοχο της, βάζοντας το ελάχιστο και αναμένοντας σχετικές τροπολογίες με το σκεπτικό ότι η έκθεση αφορά την Τουρκία και όχι την Κύπρο. Ωστόσο, οποιαδήποτε μεθοδολογία δεν μπορεί να παραλείπει καίρια ευρωπαϊκά ζητήματα και εκ των υστέρων, να επιδιώκουμε να συμπεριληφθούν τα αυτονόητα που έπρεπε εξαρχής να είναι στην έκθεση.Συγκεκριμένα, οποιαδήποτε έκθεση για την Τουρκία πρέπει να συμπεριλαμβάνει αναφορά:• στις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες υπονομεύουν τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού• στην ανάκληση της NAVTEX και απόσυρση των τουρκικών πλοίων από την Κυπριακή ΑΟΖ, θέση η οποία υιοθετήθηκε σε συντριπτικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου• στην απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το ευρωπαϊκό έδαφος της Κύπρου• στην επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και συμμόρφωση της Τουρκίας προς το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας• στην άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στην Αντιδήλωση της 21 Σεπτεμβρίου του 2005, στην οποία καλείται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Κ. Μαυρίδης τόνισε τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να εξετάσει προσεκτικά αν η χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία μέσω του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας καταλήγει στην κυβέρνηση του Ερντογάν. "Οι πολιτικές δυνάμεις και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ζητούν μια ισχυρή θέση απέναντι στον Ερντογάν και όχι άλλη μια υποχώρηση. Αυτή η ανοχή θα καταλήξει σε μεγάλο τίμημα για την Ευρώπη", κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα