Άφαντος ο κατάδικος, «άφαντη» και η ασφάλεια

Δριμεία κριτική κομμάτων εναντίον Υπουργείου Δικαιοσύνης και φυλακών
Προκύπτουν από τα γεγονότα ξεκάθαρες ευθύνες εναντίον τριών δεσμοφυλάκων για τη διπλή απόδραση από τις Κεντρικές Φυλακές. Το Υπουργείο διέταξε πειθαρχική και ποινική έρευνα

Άφαντος παραμένει μέχρι στιγμής ο Γεωργιανός κατάδικος Ηρακλή Γκουρούλι, 27 ετών, ο οποίος απέδρασε προχθές -μαζί με ακόμη έναν

συγκρατούμενό του- από τις Κεντρικές Φυλακές. Η απόδραση σημειώθηκε λίγο μετά τις έξι χθες το απόγευμα και αμέσως σήμανε συναγερμός στις Αρχές των Φυλακών, που εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή τους.

Οι δεσμοφύλακες των φυλακών, ρίχνοντας προειδοποιητικούς πυροβολισμούς, κατάφεραν να ακινητοποιήσουν και να συλλάβουν τον έναν εκ των δύο και να τον οδηγήσουν πίσω στο κελί του, ενώ ο δεύτερος κατάφερε να διαφύγει μέσα στο σκοτάδι και συνεχίζει να καταζητείται. Οι δραπέτες εκτίουν ποινή φυλάκισης για υπόθεση που αφορά διάρρηξη και κλοπής κατοικίας. Στις έρευνες για τον εντοπισμό του δεύτερου καταδίκου, οι οποίες επανήρχισαν χθες με το πρώτο φως της ημέρας, συμμετέχουν πάνω από 50 δεσμοφύλακες, ενώ ζητήθηκε και η βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας χθες στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η απόδραση των κρατουμένων οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες βράδυ το ΣΙΓΜΑ, ο συλληφθείς κατάδικος δεν είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμος.

Πειθαρχική και ποινική έρευνα
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κεντρικών Φυλακών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχει διορίσει ερευνώντα λειτουργό, μετά και από εισήγηση της Διευθύντριας των Φυλακών, ο οποίος θα εξετάσει τις πειθαρχικές ευθύνες, ενώ έχει ζητηθεί σήμερα από τη Διεύθυνση των Φυλακών και η διεξαγωγή ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης από την Αστυνομία.

Επισημαίνεται ότι περιμετρικά η νεκρή ζώνη των Φυλακών καλύπτεται από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, σύστημα lazer και σύστημα συναγερμού, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, κατά τη διάρκεια του συμβάντος βρισκόταν σε αθόρυβη λειτουργία και ενώ ηχούσαν για περίπου μιά ώρα, τα άτομα που υπηρετούσαν στο Κέντρο Ελέγχου δεν το είχαν αντιληφθεί.

Διαφάνηκε από την προκαταρκτική έρευνα, προστίθεται, ότι η απόδραση δεν ήταν προσχεδιασμένη, αφού οι δύο κρατούμενοι βρίσκονταν για μία ώρα στη νεκρή ζώνη των Φυλακών και πηγαινοέρχονταν άσκοπα, ψάχνοντας τρόπο να διαφύγουν.

Συνεπώς, αναφέρει η ανακοίνωση, θα εξεταστεί και το γεγονός ότι ενώ ο συναγερμός ηχούσε επί μία ώρα και σε τέτοια περίπτωση η ειδοποίηση μεταφέρεται και σε οθόνη ενώπιόν τους, τα τρία μέλη του προσωπικού δεν έδωσαν καμία σημασία.
Αναφέρεται επίσης ότι εφόσον αποτελούσε ευθύνη των τριών δεσμοφυλάκων, που βρίσκονταν στο σημείο ελέγχου, η παρακολούθηση του συστήματος συναγερμού, η Διεύθυνση έχει εισηγηθεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα από την αρμόδια Αρχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αμέλεια των τριών δεσμοφυλάκων -οι οποίοι έτυχαν και της κατάλληλης εκπαίδευσης για τον χειρισμό των συγκεκριμένων συστημάτων- δεν πρέπει να επισκιάσει ή να μηδενίσει τις προσπάθειες των υπολοίπων μελών του Τμήματος Φυλακών.

Βολές κομμάτων κατά Υπουργείου
Το ΑΚΕΛ, διά του εκπροσώπου Τύπου Στέφανου Στεφάνου, δήλωσε ότι η προχθεσινή απόδραση αποτελεί άλλη μια ένδειξη των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν στις Κεντρικές Φυλακές. Πρόσθεσε ότι «το εντυπωσιακό στην προκειμένη περίπτωση είναι η παντελής απουσία ευθιξίας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος, όταν ήταν βουλευτής, απαιτούσε παραιτήσεις με κάθε ψύλλου πήδημα.

Τώρα που είναι Υπουργός, προφανώς απώλεσε την ευαισθησία που προηγουμένως είχε και προσπερνά χωρίς καμία ανάληψη ευθύνης τα προβλήματα που συνεχώς προκύπτουν είτε στις φυλακές, είτε με τις προαγωγές στην Αστυνομία είτε σε άλλους τομείς της δικής του ευθύνης. Εμείς επαναλαμβάνουμε τη διαπίστωση ότι, για την κυβέρνηση Αναστασιάδη, η ευθιξία είναι λέξη άγνωστη».

Οι δημόσιες τοποθετήσεις της διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών, για το χθεσινό περιστατικό της απόδρασης δύο καταδίκων, αποδεικνύουν ότι υπάρχουν σοβαρά κενά και αδυναμίες στο όλο σύστημα του σωφρονιστικού ιδρύματος, αναφέρει σε ανακοίνωση το ΔΗΚΟ.

«Η ωραιοποίηση, από την Κυβέρνηση και η επιτηδευμένη προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας του γεγονότος, δεν πρόκειται να επιλύσει τα προβλήματα. Η πολιτική ευθύνη για την κατάσταση ανήκει εξ ολοκλήρου στο αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, το οποίο θα πρέπει να εγκύψει με ουσιαστικό ενδιαφέρον στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κεντρικές Φυλακές», συμπληρώνει.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη δήλωσε ότι «οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια ευρύτερα για εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος έμειναν στα λόγια, και το ερώτημα που γεννάται είναι εάν η χθεσινή απόδραση συνδέεται με τα μέτρα χαλάρωσης στις Κεντρικές Φυλακές. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου οφείλει να ενημερώσει την κοινωνία για τις ισχύουσες συνθήκες στις Κεντρικές Φυλακές», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Το περιστατικό στις Κεντρικές Φυλακές αποδεικνύει τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σε θέματα ασφάλειας το σωφρονιστικό ίδρυμα», σημειώνει με τη σειρά της ΕΔΕΚ. «Η απόδραση είναι ένα ακόμη απότοκο της κομματοκρατίας που επικρατεί σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης, εξαιτίας της οποίας δεν αξιοποιούνται οι καλύτεροι και πιο άξιοι. Αποτέλεσμα όλων αυτών, να αναπαράγονται εγγενείς αδυναμίες που προκαλεί η αναξιοκρατική επίλυση των προβλημάτων».

Η Συμμαχία Πολιτών Νέων, διά του Προέδρου της Γιώργου Λάρκου, δήλωσε ότι τα όσα αποκαλύπτονται γύρω από την απόδραση στις Κεντρικές Φυλακές καταντούν τραγελαφικά. Ίσως να αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, σε Κεντρικές Φυλακές το σύστημα συναγερμού να είναι στο αθόρυβο! «Οι Κεντρικές Φυλακές, παρά τις διακηρύξεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για εκσυγχρονισμό και εξυγίανση, εντούτοις τα τελευταία χρόνια απασχόλησαν την κοινή γνώμη, με ποικιλία αρνητικών ειδήσεων».

«Οι συνθήκες που επικρατούν στις Κεντρικές Φυλακές δεν τιμούν τη Δημοκρατία μας. Πρόκειται για μία προβληματική κατάσταση, την οποία η Κυβέρνηση Αναστασιάδη απέτυχε να βελτιώσει», δήλωσε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών-Συνεργασία Πολιτών.

Ορθή η αντίδραση, λέει ο ΔΗΣΥ
Ο ΔΗΣΥ σημειώνει στη δική του ανακοίνωση «την ορθή απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως να διορίσει ερευνώντα λειτουργό, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών, για τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας σχετικά με το περιστατικό στις φυλακές, καθώς και την απόφαση της διεύθυνσης να εισηγηθεί όπως τεθούν σε διαθεσιμότητα τα τρία μέλη του προσωπικού για τα οποία γίνεται διερεύνηση. Με δεδομένο και το αίτημα της Διεύθυνσης για τη διενέργεια και ποινικής έρευνας, θεωρούμε ότι γίνονται όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες».

Keywords
Τυχαία Θέματα