Αφαιρούν τους τσίγκους από τα στρατόπεδα

Θερμομονωτικά και κλιματιστικά τοποθετούνται στους θαλάμους οπλιτών
Ως προς τα μέτρα που εφαρμόζει η Εθνική Φρουρά και το Υπουργείο Άμυνας, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατιωτών, ενημερώνει με επιστολή τη βουλευτή Ειρήνη Χαραλαμπίδου η Επίτροπος Διοικήσεω

Επιθεωρήσεις σε όλα τα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς πραγματοποιεί το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και εφαρμόζει σειρά μέτρων, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατιωτών, αναφέρεται σε επιστολή που έστειλε στη βουλευτή του ΑΚΕΛ

Ειρήνη Χαραλαμπίδου η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου.

Η επιστολή της Επιτρόπου, ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου 2016, απαντούσε σε επιστολή της κ. Χαραλαμπίδου, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2015, με την οποία ενημέρωνε για το παράπονο που της υποβλήθηκε από στρατιώτη της Εθνικής Φρουράς ότι διέμενε, μαζί με άλλους στρατιώτες, σε θάλαμο - «σάουνα», χωρίς εξαερισμό και θέρμανση.

Ποια μέτρα εφαρμόζονται
Στην απάντησή της, η Ελίζα Σαββίδου αναφέρει πως, κατόπιν διερεύνησης του θέματος, η Επίτροπος δεν εντοπίζει λόγους παρέμβασης, καθότι το αρμόδιο Υπουργείο ήδη εφαρμόζει σειρά μέτρων. Μεταξύ αυτών των ενεργειών, είναι η σταδιακή αφαίρεση των αμιαντολαμαρίνων και μεταλλικών λαμαρίνων (τσίγκοι) και η τοποθέτηση εσωτερικά μεταλλικών θερμομονωτικών ψευδοροφών στα κτίρια της Εθνικής Φρουράς.

Επιπρόσθετα, γίνεται εγκατάσταση συστημάτων ψύξης-θέρμανσης (κλιματιστικών) ενώ, κατόπιν οδηγιών του Αρχηγού του ΓΕΕΦ, εφαρμόζονται μέτρα προστασίας και αποφυγής έκθεσης του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς στον ήλιο κατά την ώρα της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την κ. Σαββίδου, «δόθηκαν οδηγίες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για συνέχιση λήψης των απαιτούμενων μέτρων, για τη διαρκή βελτίωση των υγειονομικών εγκαταστάσεων, χώρων εστίασης και διαμονής του προσωπικού. Ταυτόχρονα, έχουν αυξηθεί οι τακτικοί έλεγχοι, με στόχο τη διασφάλιση των βέλτιστων δυνατών συνθηκών διαβίωσης στους στρατιωτικούς χώρους.

Γραπτές εκτιμήσεις επικινδυνότητας
Η Επίτροπος αναφέρει πως στο πλαίσιο της προσπάθειας της Εθνικής Φρουράς για εναρμόνιση με τη νομοθεσία «Περί Ασφάλειας και Υγείας» έχει οργανώσει γραφείο «Υγιεινής και Ασφάλειας» σε όλες τις Διοικήσεις - Διευθύνσεις του ΓΕΕΦ, τους Σχηματισμούς - Συγκροτήματα, Μονάδες και Υπηρεσίες της Εθνικής Φρουράς, ενώ επιθεωρήθηκαν και όλοι οι χώροι ευθύνης τους, για εντοπισμό και καταγραφή των πηγών κινδύνων». Ακολούθως, ετοιμάστηκαν γραπτές εκτιμήσεις επικινδυνότητας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική νομοθεσία. Τον Σεπτέμβριο του 2015, ολοκληρώθηκαν επιθεωρήσεις σε όλα τα στρατόπεδα από μέλη του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και από τη Λειτουργό Ασφάλειας του Υπουργείου Άμυνας, κατόπιν διυπουργικής απόφασης (Υπουργείο Εργασίας και Υπουργείο Άμυνας).

Με αφορμή καταγγελία οπλίτη
Την παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως είχε ζητήσει η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ύστερα από γραπτό παράπονο που της υπέβαλε στρατιώτης, ότι διέμενε με άλλους οπλίτες σε υποστατικό με αφόρητη ζέστη. Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, το συγκεκριμένο υποστατικό λειτουργούσε προηγουμένως ως αποθήκη και στη συνέχεια μετατράπηκε σε θάλαμο διαμονής εθνοφρουρών.

«Μετά από επιστολή-καταγγελία από στρατιώτη, που υπηρετεί τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά, έχει επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι συνθήκες διαβίωσης των στρατιωτών στην Εθνική Φρουρά είναι σχεδόν απάνθρωπες», έγραψε στην επιστολή της η βουλευτής προς την αρμόδια Επίτροπο, προσθέτοντας: «Πρόκειται για ένα χώρο χωρίς εξαερισμό ή θέρμανση, με μόνο δύο επιτοίχιους ανεμιστήρες, που αποδίδουν μόνο για έναν οπλίτη σε ώρα ανάπαυσης. Το χειρότερο δε, είναι ότι ο θάλαμος έχει ως βασικό υλικό για την οροφή του τσίγκο, ο οποίος απορροφά τη θερμότητα. Με τον καύσωνα, που παρατηρείται κάθε χρόνο στη χώρα μας και με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στους 42 βαθμούς Κελσίου, αντιλαμβάνεστε σε τι απάνθρωπες συνθήκες ζουν οι εθνοφρουροί μας...».

Η επιστολή της Ειρήνης Χαραλαμπίδου κατέληγε ως εξής: «Οι ανησυχίες μου όμως δεν έχουν καθησυχαστεί, δεδομένου ότι, το πιθανότερο είναι παρόμοιες συνθήκες να υπάρχουν και σε άλλα στρατόπεδα, για τα οποία δεν έχουμε γνώση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ένας γενναίος στρατιώτης διεκδίκησε το δίκαιό του. Οι πλείστοι στρατιώτες δεν τολμούν να μιλήσουν. Κανένας στρατιώτης, που υπηρετεί την πατρίδα, δεν πρέπει να βιώνει την εξαθλίωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα