Αδιέξοδο και στην αφερεγγυότητα

Μέγα αγκάθι ανάμεσα σε Τρόικα και κόμματα η μεταχείριση των εγγυητώνΗ συνολική αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας παίρνει εκ νέου αναβολή και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα ΜαρτίουΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να υπάρξει και νέα αναστολή των εκποιήσεων εάν δεν κατατεθεί και το πέμπτο νομοσχέδιο της αφερεγγυότηταςΝέο πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση και πλήγμα στις σχέσεις της με την Τρόικα

προκάλεσε η προχθεσινή απόφαση της Βουλής να αναστείλει για άλλο ένα μήνα τον νόμο για τις εκποιήσεις. Κι αυτό επειδή η συνολική αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας παίρνει εκ νέου αναβολή και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα Μαρτίου, εάν και εφόσον δεν υπάρξει νέα αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις. Προϋπόθεση για τούτο, βέβαια, είναι η κατάθεση και του πέμπτου νομοσχεδίου για το πλαίσιο αφερεγγυότητας στη Βουλή, ούτως ώστε το Κοινοβούλιο να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το όλο εγχείρημα.Παραμένει το χάσμαΗ ετοιμασία, ωστόσο, του πέμπτου νομοσχεδίου για την αφερεγγυότητα φαντάζει αδύνατη στο προσεχές μέλλον. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Σίγμα», η διχογνωμία κυπριακών Αρχών και Τρόικας, κυρίως στο θέμα της μεταχείρισης των εγγυητών, φαίνεται να δημιουργεί αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση, σε ό,τι αφορά το σημαντικότερο νομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Το πέμπτο νομοσχέδιο σχετίζεται με την προστασία της κύριας κατοικίας και τη διαγραφή χρεών μικροοφειλετών. Το θέμα της διαφωνίας στη μεταχείριση των εγγυητών έφερε στο φως πριν από μερικές εβδομάδες το «Σίγμα», παραθέτοντας την επιχειρηματολογία των δύο πλευρών. Το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο και φαίνεται ότι πλέον θα πάρει τον δρόμο της πολιτικής διαπραγμάτευσης.Ούτε ένα γιώταΑσφαλείς πληροφορίες του «Σίγμα», φέρουν την Τρόικα να μην είναι πρόθυμη να αφαιρέσει ούτε ένα γιώτα από τη θέση της και να επιμένει ότι οι υποχρεώσεις των εγγυητών δεν πρέπει να επηρεάζονται από τον όποιο διακανονισμό συμφωνήσει ο πρωτοοφειλέτης.

Από την πλευρά τους, οι τεχνοκράτες έφεραν ως παράδειγμα το γεγονός ότι στις αξιολογήσεις των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών οι εγγυητές δεν λαμβάνονται υπόψη, λέγοντας ότι η αξίωση της Τρόικας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Περαιτέρω, οι εμπειρογνώμονες των κομμάτων έσπευσαν να επισημάνουν στους Τροϊκανούς τις ιδιάζουσες συνθήκες της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόταξαν το γεγονός ότι οι περισσότεροι εγγυητές είναι υπερδανεισμένοι, προσθέτοντας ότι μια τέτοια ρύθμιση είναι ικανή να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία του τόπου. Τα κόμματα, δε, θεωρούν αδιανόητο να απαλλάσσεται ο πρωτοοφειλέτης ή να μειώνεται το ποσό του δανείου του και ο εγγυητής να υποχρεούται να αποπληρώσει το 100% του δανείου.Διαφωνία για την πρώτη κατοικίαΣε ό,τι αφορά την κύρια κατοικία, σύμφωνα με το «Σίγμα», ανεξάρτητα από τα κριτήρια που έχουν τεθεί για να μπορεί ο βιώσιμος δανειολήπτης, εφόσον τα πληροί, να εξασφαλίσει δικαστικό διάταγμα το οποίο να επιβάλλει στην τράπεζα σχέδιο αποπληρωμής, η Τρόικα ζητεί την εκποίηση όλων των άλλων περιουσιακών του στοιχείων, προτού διαφυλαχθεί η κύριά του κατοικία.

Την ίδια ώρα, η Τρόικα εμμένει στη θέση ότι η τράπεζα δεν πρέπει να καθίσταται σε δυσμενέστερη θέση απ' ό,τι θα ήταν σε περίπτωση πτώχευσης του οφειλέτη και εκποίησης του συνόλου των περιουσιακών του στοιχείων στην αγοραία τους αξία. Επί τούτου, οι εμπειρογνώμονες των κομμάτων θεωρούν ότι η καταναγκαστική αξία πώλησης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Περαιτέρω, θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει και ένας σχεδιασμός πέραν του πλαισίου αφερεγγυότητας για τους δανειολήπτες που δεν είναι βιώσιμοι, όπως είναι, για παράδειγμα, μια στεγαστική πολιτική στη βάση όσων είχαν λεχθεί στο παρελθόν για το πρόγραμμα του ΚΟΑΓ. Σύμφωνα τώρα με πληροφορίες από το μέτωπο των Τροϊκανών, φαίνεται ότι η ομάδα των τεχνοκρατών που ασχολείται με τον τραπεζικό τομέα έχει σκληρότερη στάση απ' αυτήν των νομικών.Ανατράπηκαν οι σχεδιασμοί μαςΑξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως η προχθεσινή απόφαση της Βουλής για επιμήκυνση της αναστολής εκποιήσεων ανατρέπει τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για έκδοση χρέους και αξιοποίηση της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Αυτό, τουλάχιστον, δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την άποψη ότι τα περιθώρια της αξιοπιστίας της χώρας αρχίζουν να περιορίζονται «κι αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό από το απόθεμα των ταμείων του κράτους». Σε ερώτηση αν τα ταμεία του κράτους -λόγω της ανατροπής των σχεδιασμών- αντέχουν, απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως «μπροστά μας έχουμε τώρα ένα σοβαρό πρόβλημα, λόγω ακριβώς της αβεβαιότητας της χρηματοδότησης του κράτους, είτε από την Τρόικα, είτε από τις διεθνείς αγορές που ήταν στόχος μας».«Επιπρόσθετα, έχοντας στους σχεδιασμούς μας να αντλήσουμε τις προγραμματισμένες δόσεις από τους δανειστές μας, αλλά και από τις αγορές, είχαμε πρόθεση να επιταχύνουμε την εκταμίευση κονδυλίων μέσω των δαπανών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, για να βοηθήσουμε την αναθέρμανση της οικονομίας», σημείωσε.

Ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την πρόταση που είχε θέσει ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων, έδινε διέξοδο, καθώς, όπως σημείωσε, η Βουλή θα ψήφιζε τον νόμο για τις εκποιήσεις αλλά, από την άλλη, θα εξαιρείτο από τον σχετικό νόμο η πρώτη κατοικία. «Είναι άξιον απορίας γιατί η Βουλή απέρριψε μία τέτοια πρόταση, αν δεχθούμε ότι όλα τα κόμματα αισθάνονται έντονα στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας», είπε.Έρχονται οι επικεφαλής, αλλά…Ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε ακόμη πως, ανεξάρτητα από την απόφαση της Βουλής, κλιμάκιο των επικεφαλής της Τρόικας αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα στην Κύπρο, με αντικείμενο την καταγραφή και αποτίμηση της προόδου, η οποία, βάσει των νέων αρνητικών δεδομένων, δεν θα καταλήξει πουθενά. Ο λόγος, εξήγησε, είναι ότι η αξιολόγηση έχει σταματήσει και η διαδικασία παραμένει μετέωρη, καθώς δεν δημιουργεί οποιαδήποτε προοπτική χρηματοδότησης του κράτους. Ο κ. Γεωργιάδης διεμήνυσε, τέλος, πως ο τριμηνιαίος προγραμματισμός του κράτους έχει ανατραπεί, καθώς η επόμενη δόση δεν μπορεί να αποταμιευτεί.Μαίνεται η αντιπαράθεσηΧΘΕΣ, πάντως, συνεχίστηκε η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων για το θέμα των εκποιήσεων. Από τη μια ο ΔΗΣΥ, διά του Προέδρου του, Αβέρωφ Νεοφύτου, διεμήνυσε ότι αμφιταλαντεύσεις και λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό δυσκολεύουν τη χώρα μας. Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έστρεψαν τα πυρά τους κατά της Κυβέρνησης, τονίζοντας πως φέρει ακεραία την ευθύνη για το αδιέξοδο που προκλήθηκε και συνεχίζεται σε ό,τι αφορά τις εκποιήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα