Αχιλλέας Δημητριάδης: Βεβιασμένη η φορολογική πρόταση Αβέρωφ Νεοφυτου

Η κατάθεση, δέκα ημέρες πριν τις εκλογές, ορισμένων φορολογικών προτάσεων που θα στερήσουν σε συνεχιζόμενη βάση από τα δημόσια ταμεία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί λαϊκισμό και ένδειξη προχειρότητας. Όταν δε, οι προτάσεις αυτές προέρχονται από τον αρχηγό του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δέκα χρόνια, η ψηφοθηρική σκοπιμότητα είναι προφανής.

Επί της ουσίας:

1. Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Θα γίνουν μήπως περικοπές από τις δαπάνες για την παιδεία, την υγεία, ή το κοινωνικό κράτος; Θα

ματαιωθούν έργα υποδομής; Αν όχι, μήπως θα επιβληθούν νέοι φόροι τους οποίους δεν γνωρίζουμε; Ή μήπως θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος σε μια περίοδο που τα επιτόκια ανεβαίνουν;

2. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία; Η αποσπασματική αυτή πρόταση  είναι άκρως πληθωριστική σε μια περίοδο που οι αυξήσεις των τιμών είναι ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν η οικονομία και οι πολίτες. Εάν όλα αυτά τα χρήματα (γίνεται λόγος για €150 με €300 εκατ.) διοχετευτούν στην κατανάλωση, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω και θα πληγούν πρωτίστως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα τα οποία δεν επωφελούνται ουσιαστικά από την πρόταση.

3. Μήπως υπάρχουν τα χρήματα αυτά στα δημόσια ταμεία ως πλεόνασμα; Αν ναι, η δική μας πρόταση είναι να κατατεθούν στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και το Κράτος να αγοράζει τις περιουσίες τους βάσει σχεδίου.  Έτσι, δεν θα αναγκάζονται να τις ξεπουλούν στα κατεχόμενα για να αντιμετωπίσουν τις πραγματικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που τους αφήνει η απερχόμενη κυβέρνηση.

Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται προεκλογικά με αυτό τον τρόπο.

Η Κύπρος αξίζει καλύτερα!

Keywords
Τυχαία Θέματα