Α. Νεοφύτου: Το ΑΚΕΛ αλίευσε ψήφους μέχρι και στην Κόκκινη λίμνη

Για όλους και για όλα μίλησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές» στο ΣΙΓΜΑ, το βράδυ της Δευτέρας (13/5). Ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του ΑΚΕΛ, μίλησε για τις προκλήσεις στην ΑΟΖ από πλευράς Τουρκίας, την υπόθεση Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας, τα οποία δεν δίστασε παραλληλίσει

με τη διακυβέρνηση Χριστόφια, την ακροδεξιά και την αριστερά, αλλά και για το ΓεΣΥ.

Ερωτηθείς για τα περί πανικού που καταλογίζει το ΑΚΕΛ στον ΔΗΣΥ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση από τον Κραν Μοντανά και μετά ακολουθεί μια μηδενιστική πολιτική εφ’ όλης. Όπως δήλωσε, το ΑΚΕΛ θέλει τον ΔΗΣΥ να κάθεται να τους ακούει να ισοπεδώνουν τα πάντα χωρίς να λαμβάνει απαντήσεις. Τότε, ανέφερε, για αυτούς (σ.σ. το ΑΚΕΛ) είναι ήρεμα τα πράγματα.

«Για έξι χρόνια κρατούσα πολύ χαμηλούς τους τόνους. Πολλές φορές έκανα πως δεν άκουγα, γιατί έθετα το υπέρτατο και τη σωτηρία της χώρας στην οικονομία, για να μην υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές και να μην διαταραχθεί η εργατική ειρήνη. Από την άλλη, απαραίτητες συμμαχίες στη Βουλή για σώσουμε τη χώρα και ο διάλογος του Κυπριακού ανοικτός για την ελπίδα της επανένωσης», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι το ΑΚΕΛ «έκτισε μια ιστορία» μετά το Κραν Μοντανά ότι το Κυπριακό δεν λύθηκε εξ υπαιτιότητας της δικής μας πλευράς και ότι δεν επαναρχίζει ούτε ο διάλογος, με ευθύνη και πάλι της δικής μας πλευράς.

Σε ό,τι αφορά την κριτική του ΑΚΕΛ στα θέματα οικονομίας, δήλωσε ότι ζητούν τα ρέστα αυτοί που παρέδωσαν μια χρεοκοπημένη χώρα και από το πρωί μέχρι το βράδυ σήμερα, προσπαθούν να τα παρουσιάσουν όλα μαύρα.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η ανεργία είναι στο 7% σήμερα, όταν αυτοί την παρέδωσαν στο 18%.

«Μας παρέδωσαν άδεια ταμεία, μια οικονομία σε ύφεση και στο μνημόνιο», υπογράμμισε. «Μέχρι και στα κόκκινα νερά της λίμνης στο Μιτσερό πήγαν να αλιεύσουν ψήφους, εκμεταλλευόμενοι τη θλίψη και τον θυμό ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας για ένα ειδεχθές έγκλημα», δήλωσε.

Και πρόσθεσε: «Πήγαν με μια αριστερή προσέγγιση να κάνουν αναρτήσεις και τοποθετήσεις ότι για όλα φταίει ο εθνικός ναρκισσισμός. Πήγαν να αποδώσουν ένα έγκλημα ενός αδίστακτου δολοφόνου, στον εθνικό ναρκισσισμό».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη στάση του ΑΚΕΛ την ώρα που, όπως είπε, η χώρα κινδυνεύει από τις πράξεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. «Και το ΑΚΕΛ να βγαίνει με μια τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού τους εκπροσώπου να λέει τρεις κουβέντες να καταδικάζει την Τουρκία και να ακολουθεί ολόκληρος κατεβατός για να εξηγήσει τα αίτια και τα αιτιατά. Ουσιαστικά το συμπέρασμα; Φταίνε οι πολιτικές του Αναστασιάδη».

Αν ακυρώθηκε το «τσουνάμι»

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κλήθηκε να απαντήσει αν πλέον έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με το Προεδρικό σε σχέση με το Κυπριακό και αν το «τσουνάμι» για το οποίο προειδοποιούσε δεν βρίσκεται στον ορίζοντα λόγω «συμμόρφωσής» του με τον Προεδρικό λόφο. «Αγαπητέ μου, κοιτάζω στα μάτια. Δεν γνωρίζεις και δεν γνώρισες ποτέ τον Αβέρωφ όταν έχει άποψη να κρύβεται. Είχα άποψη, όχι μετά το Κραν Μοντάνα. Είπα για τσουνάμι τον Σεπτέμβρη του 2018, ένα χρόνο μετά, άσχετο με το Κραν Μοντανά. Είχα επιστρέψει από ένα ταξίδι στην Ουάσιγκτον και πήρα μια πολύ αρνητική εικόνα».

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι άρχισε να καλλιεργείται η εικόνα ότι στο Κυπριακό πλέον είναι όλα μάταια και ότι οδηγούμαστε στη λύση δυο κρατών. Ερωτηθείς αν αυτή η εικόνα υποβοηθείται και από τη δική μας πλευρά, το απέρριψε κατηγορηματικά.

Δεν θα έρθουν άλλοι να κάνουν πόλεμο για εμάς

Σε σχέση με τις προκλήσεις στην ΑΟΖ, ο κ. Νεοφύτου υποστήριξε ότι είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως και μέσω γραπτών συνεντεύξεων για τα όσα συμβαίνουν σήμερα. Επίσης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προέβη σε κινήσεις στο διπλωματικό επίπεδο μέσω των τριμερών και της σύσφιξης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αλλά και τη διατήρηση των καλών σχέσεων με τη Ρωσία, για να αποτρέψει τα όσα συμβαίνουν. Ως κινήσεις θωράκισης χαρακτήρισε και τις συνέργειες μεγάλων ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως το πάντρεμα, όπως είπε, της Total με την ΕΝΙ.

«Με τις συμπράξεις Total με ΕΝΙ οι οποιεσδήποτε γεωτρήσεις γίνουν από την Total, την ENI, την GoGas και την ExxonMobil, δεν θα τολμήσει καμία φρεγάτα και κανένας τουρκικός στόλος να τις παρεμποδίσει. Ούτε να τις παρενοχλήσει!», τόνισε.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ότι δεν πρέπει κανείς να αναμένει να κάνει κάποια άλλη χώρα πόλεμο για εμάς, επειδή η Τουρκία τρυπάει στη δική μας ΑΟΖ.

Η Τουρκία μού θυμίζει την Κύπρο του Χριστόφια

Ο ίδιος, αναλύοντας τη συμπεριφορά της Τουρκίας, αναφέρθηκε και στα όσα τεκταίνονται στο εσωτερικό της χώρας λόγω των οικονομικών της προβλημάτων. Μάλιστα, τόλμησε να κάνει τον παραλληλισμό της σημερινής Τουρκίας με την Κύπρο του 2012 επί διακυβέρνησης Χριστόφια και τα ρευστά διαθέσιμα που είχαν τελειώσει.

«Θυμάστε που ήθελε να πάρει το χρυσάφι η κυβέρνηση Χριστόφια; Αυτοί ετοιμάζονται να βάλουν χέρι στα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας (…), θα τα πάρουν. Θα τους διαρκέσουν μερικές βδομάδες. Ποιο είναι το επόμενο; Θα πάει να βάλει χέρι στα συνταξιοδοτικά ταμεία, όπως έκανε και η κυβέρνηση Χριστόφια. Στο τέλος, θα έχει οικονομική ασφυξία. Είναι ζήτημα μερικών βδομάδων και μερικών μηνών και, να μου θυμηθείτε, η Τουρκία θα απευθυνθεί για πρόγραμμα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», ανέφερε.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, χρειάζεται προσοχή, γιατί ένα τραυματισμένο λιοντάρι όταν μείνει στη γωνιά γίνεται επικίνδυνο.

Το ΑΚΕΛ είναι που δαιμονοποιεί τον Νιαζί

Σε σχέση με τα όσα έχουν ακουστεί για τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο κ. Νεοφύτου υποστήριξε ότι είναι το κόμμα που τον στηρίζει το οποίο τον δαιμονοποιεί για να τον εκλέξει. «Προσπαθεί να τον παρουσιάσει ως άνθρωπο που δέχεται πολεμική, γιατί θέλουν να βγάλουν τον Νιαζί ευρωβουλευτή», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι τα ερωτήματα που έθεσε το κόμμα επί του θέματος αυτού δεν αφορούσαν τον Νιαζί. «Καλοδεχούμενες οι υποψηφιότητες των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας και δεν είναι μόνο ο Νιαζί, έχει ακόμα οκτώ υποψηφιότητες. Και είπαμε σεβαστή και η ψήφος των Τουρκοκυπρίων που για εμάς, δώσαμε και την πολιτική ερμηνεία, ότι διά της υποψηφιότητας ή διά της συμμετοχής στις εκλογές αυτό σημαίνει ότι οι Τ/κ συμπατριώτες μας αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία».

Και πρόσθεσε ότι απευθύνθηκε στο ΑΚΕΛ για να διατυπώσει τη δική του πολιτική ερμηνεία επί τούτου. «Ουδέποτε αναφέρθηκαν στον Νιαζί. Ουδέποτε!», τόνισε με έμφαση.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το μόνο κόμμα που επιτίθεται σε κομματικό συνδυασμό που αποτελείται μόνο από Τουρκοκύπριους (σ.σ. το «Γιασεμί» του Σενέρ Λεβέντ) είναι το ΑΚΕΛ.

«Τι εννοούσε το ΑΚΕΛ ποιους εξυπηρετεί ο Σενέρ Λεβέντ, που καταδικάζει μέρα – νύχτα την κατοχή; Ποιους εννοεί ότι εξυπηρετεί;», διερωτήθηκε ο κ. Νεοφύτου.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι στελέχη του κόμματος προέβησαν σε κάποιες τοποθετήσεις για τον Νιαζί οι οποίες ήταν εκτός γραμμής, φωτογραφίζοντας στην ουσία την υποψήφια ευρωβουλευτή Ελένη Σταύρου.

Ακροδεξιοί και Αριστεροί ο κίνδυνος της Ευρώπης

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μιλώντας για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. εν όψει και των επικείμενων εκλογών, δήλωσε ότι ο κίνδυνος προέρχεται από την αριστερή ομάδα, η οποία και στα εθνικά τους κοινοβούλια είναι σε μια μόνιμη άρνηση. «Ποτέ δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό της Ευρώπης. Ενδιαφέρονται περισσότερο για τον Μαδούρο της Βενεζουέλας, παρά για τα υπαρκτά προβλήματα της Ευρώπης», ανέφερε. Για να προσθέσει: «Και έχουμε τις δυνάμεις τις εθνικιστικές που το λένε ξεκάθαρα: θέλουμε να διαλύσουμε την Ευρώπη, να πάμε πίσω στα κράτη – έθνη». Προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα, ανέφερε ότι από τη μια έχουμε την αριστερά που είναι ευρωσκεπτικιστική και διεθνιστική, που μας θέλουν -όπως είπε- και απάτριδες και άθρησκους. Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε περήφανος για την καταγωγή του, τη θρησκεία του και διπλά περήφανος γιατί είναι Ευρωπαίος. Παράλληλα, τόνισε ότι σέβεται τις άλλες εθνικότητες και τις άλλες θρησκείες. Την ίδια ώρα, διαχώρισε τον εθνικισμό από τον πατριωτισμό που πρεσβεύει ο ΔΗΣΥ, που είναι η αγάπη στην εθνική ρίζα και δεν σημαίνει μίσος για άλλη χώρα.

Υποσχεθήκαμε στη φτωχολογιά καλούς γιατρούς και κλινικές

Θέλουμε και στηρίξαμε ένα σχέδιο Υγείας, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, παραδεχόμενος ότι το κόμμα του ήταν υπέρ του πολυασφαλιστικού το οποίο δεν στήριξαν άλλες πολιτικές δυνάμεις. «Μακάρι να υπήρχαν!», τόνισε. Ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν μπορούσε μόνο του να κρατήσει τον τόπο χωρίς σχέδιο Υγείας και να είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς τέτοιο σχέδιο. Ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε ότι ο ΔΗΣΥ ψήφισε όλα τα νομοσχέδια που αφορούν το ΓεΣΥ και η υπόσχεση ήταν να σταματήσουν οι λίστες αναμονής και να έχει πρόσβαση ο ασθενής, είτε είναι φτωχαδάκι, κατά την έκφρασή του, είτε είναι εκατομμυριούχος, στην καλύτερη υπηρεσία υγείας της δικής του επιλογής. «Η κυβέρνηση πρέπει να μπει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, για να βρει την κοινή συνισταμένη. Δεν συμμερίζομαι κάποιων την άποψη ότι ας μείνουν έξω οι καλοί γιατροί, οι καλές κλινικές. Είναι τους καλούς γιατρούς και τις καλές κλινικές που θέλω στο ΓεΣΥ, γιατί είναι αυτό που υποσχέθηκα στη φτωχολογιά. Να έχει η φτωχολογιά και ο απλός πολίτης το δικαίωμα να πηγαίνει στην κλινική και στον γιατρό που μέχρι τώρα είναι προνόμια των έχοντων και κατέχοντων», τόνισε.

Keywords
ακελ, ακελ, διεθνές νομισματικό ταμείο, σιγμα, αοζ, βουλη, μνημονιο, θλίψη, λύση, ηπα, ρωσία, κυπρος, τραπεζες, εκλογες, σημαίνει, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, σταυροι, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, ελενη, ρωσία, θλίψη, αβερωφ, αδεια, βημα, γωνια, εθνικη, ηπα, θρησκειες, οικονομια, προγραμμα, σωτηρια, υφεση, ωρα, αγαπη, ανεργια, βγαινει, βραδυ, βρισκεται, γινεται, γιατροι, δικη, ειπε, ειρηνη, εκατομμυριουχος, εκφραση, ελπιδα, εξι, ευθυνη, ευρωπη, ειδεχθες, ιδια, υπηρεσια, υποθεση, θυμιζει, θρησκεια, εικονα, ηρεμα, κυβερνηση, κομμα, λύση, λιονταρι, ματια, μισος, ναρκισσισμος, νυχτα, ομαδα, παντα, οκτω, ουασιγκτον, ουσιαστικα, ουσια, παμε, προβληματα, πρωι, ριζα, σιγμα, σχεδιο, τουρκια, τσουναμι, φταιει, φτωχολογια, χερι, δικαιωμα, ειπαμε, εμφαση, εθνικο, χωρα, μεινει, σημαίνει, ταξιδι, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα