ΥΠΕΞ Ελλ.:Περισσότερο από ραγδαίες οι εξελίξεις στο Κυπριακό

Στάση στην Αθήνα έκανε σήμερα ο Άντρος Κυπριανού για μια συνάντηση «αυτονόητη και απαραίτητη» με την ελληνική κυβέρνηση, προτού μεταβεί αύριο, Παρασκευή, στην Τουρκία για συνομιλίες με Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου για το Κυπριακό. Και μόνο το γεγονός αυτό, παρατήρησε στο ΚΥΠΕ αξιωματούχος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, είναι ενδεικτικό του ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό

είναι «περισσότερο από ραγδαίες».

Ο κ. Κυπριανού προσεκλήθη στην Τουρκία από τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «αλλά ενδιαφέρθηκε να μας συναντήσει και ο Πρωθυπουργός κ. Νταβούτογλου», είπε. Στην ατζέντα θα είναι μόνο το Κυπριακό, το οποίο και θα τεθεί και αύριο, Παρασκευή, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώνεται από το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αν και ρωτήθηκε σχετικά, είπε πως δεν θέλει να πει δημόσια τι θα συζητήσει το Σάββατο με τον Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Η συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα διήρκεσε πέραν της μιας ώρας και, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, κινήθηκε στα ίδια πλαίσια με τη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην Κύπρο. «Νοιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος για αυτό», τόνισε, «διότι δείχνει την ταυτότητα απόψεων και αντιλήψεων που υπάρχουν μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών για όλα τα θέματα», που άπτονται του Κυπριακού.

«Πολύ παραγωγική και σημαντική» χαρακτήρισε ο Άντρος Κυπριανού τη μακρά συζήτηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά. Η συνάντηση, πρόσθεσε, ήταν «αυτονόητη και απαραίτητη», υπό την έννοια ότι εφόσον μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη για συζητήσεις με την τουρκική ηγεσία, «θεωρήσαμε σκόπιμο να συντονιστούμε με τον Υπουργό Εξωτερικών, ιδιαίτερα για ζητήματα στα οποία θα έχει σημαίνοντα ρόλο και η Ελλάδα, όπως είναι εκείνα της ασφάλειας, των εγγυήσεων, και άλλα παρεμφερή».

Μετά από μία ενδελεχή αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο ανδρών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θεωρεί πως «τώρα μεταβαίνουμε στην Κωνσταντινούπολη με πολύ πιο ολοκληρωμένες απόψεις για το τι θα πρέπει να συζητήσουμε εκεί».

Ζητήθηκε ακόμα από τον κ. Κυπριανού να σχολιάσει τη δήλωση του Σελίμ Γινέλ, μόνιμου εκπροσώπου της Τουρκίας στη Μεικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας ΕΕ σήμερα στο Στρασβούργο, ότι «από τη συμφωνημένη λύση (του Κυπριακού) θα προκύψει μία νέα χώρα ομοσπονδιακή, που δεν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

«Η θέση της δικής μας πλευράς είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται καμίας μετατόπισης: Η όποια συμφωνία θα αφορά ένα ενωμένο κράτος που θα συνιστά μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μπορεί να μην ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία, και δεν θα ονομάζεται, αλλά θα είναι μετεξέλιξή της», τόνισε.

Στην ερώτηση εάν διαφωνεί με όσους ισχυρίζονται ότι με την υπό διαπραγμάτευση λύση ουσιαστικά «διαλύεται η Κυπριακή Δημοκρατία», ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε «σίγουρα δεν διαλύεται η Κυπριακή Δημοκρατία, και εμείς δεν θα δεχτούμε ποτέ κάτι τέτοιο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα