35 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου το χρόνο

Τα νέα περιστατικά καρκίνου της παιδικής ηλικίας στην Κύπρο ανέρχονται ετησίως περίπου στα 35, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό είναι ένα ποσοστό, που αντιστοιχεί στο 1% με 2% του συνόλου των περιστατικών καρκίνου, που εμφανίζονται στην Κύπρο.

Σε χαιρετισμό του, στην εκδήλωση «Η νίκη εναντίον του καρκίνου:

πότε και πώς» με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου στα παιδιά και στους έφηβους, ο Υπουργός Υγείας διεμήνυσε ότι ο παιδικός καρκίνος δεν είναι ανίατος και προς τούτο ενώνουμε δυνάμεις με τον ιατρικό κόσμο για να διευρύνουμε το παράθυρο αισιοδοξίας και ενημέρωσης γύρω από τον παιδικό καρκίνο.

Όπως είπε, “ποσοστό 70% με 80% των παιδικών καρκίνων μπορούν να θεραπευτούν όταν διαγνωστούν έγκαιρα”, για να προσθέσει πως “γι’ αυτό και είναι δυστύχημα παγκοσμίως, 250 χιλιάδες παιδιά να νοσούν κάθε χρόνο από την ασθένεια, η οποία παρότι είναι πολύ σπάνια στα παιδιά, αυτή παραμένει ως η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά, μετά από τα ατυχήματα”.

“Στην Κύπρο, ετησίως, τα νέα περιστατικά καρκίνου ανέρχονται περίπου στα 35. Ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στο 1% με 2% του συνόλου των περιστατικών καρκίνου που εμφανίζονται στον τόπο μας.

Στόχος μας, κοινός με τον ευρωπαϊκό, είναι πως: «κανένα παιδί δεν πρέπει να χάνεται από καρκίνο». Για την επίτευξη αυτού του στόχου έχουν τεθεί από την «Ευρωπαϊκή Συμμαχία κατά του Καρκίνου» κατευθυντήριες γραμμές και κοινές αρχές, που εδράζονται στην έγκαιρη διάγνωση ούτως ώστε να επιτυγχάνονται μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης και πλήρους αποκατάστασης και στην εγρήγορση της οικογένειας και των επαγγελματιών υγείας που έρχονται σε επαφή με το παιδί, για να επιτευχθούν τα επιθυμητά ποσοστά επιβίωσης”, είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι “οι παιδίατροι, που αποτελούν τους οικογενειακούς γιατρούς των παιδιών, διαθέτουν υψηλή μόρφωση και επαγγελματισμό και η μεγάλη πλειοψηφία των γονέων είναι ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι για θέματα υγείας που αφορούν στα παιδιά”, συμπληρώνοντας ότι στο Μακάρειο Νοσοκομείο λειτουργεί πρότυπο Παιδοογκολογικό Τμήμα υψηλών προδιαγραφών, το οποίο αποτελείται από τρεις χωριστές μονάδες: τον θάλαμο εντατικής χημειοθεραπείας, το κέντρο ημερήσιας φροντίδας και την κεντρική μονάδα προετοιμασίας χημειοθεραπειών.

“Οι χώροι”, είπε, “είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι για τα παιδιά με παιγνιδότοπους και αίθουσα διδασκαλίας, με διευκολύνσεις να παρέχονται ταυτοχρόνως και προς τους γονείς. Η εισαγωγή σύγχρονων εργαλείων, όπως δωρεάν διαδικτυακή σύνδεση και ο διάκοσμος που ομορφαίνει τον περιβάλλοντα χώρο βελτιώνουν τη διαβίωση των παιδιών που παραμένουν στο Τμήμα.

Στόχος μας όμως είναι ένας: κανένα παιδί δεν πρέπει να χάνεται από καρκίνο”.

Τον χαιρετισμό μετέφερε εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα