YΠΠ: Τα μαθηματικά είναι στη ζωή μας

Στην Πάφο πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο το 19ο Παγκύπριο συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας και Επιστήμης και το 13ο Παγκύπριο Μαθητικό συνέδριο για μαθηματικά που οργανώνονται από την Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία . Το συνέδριο που πραγματοποιείται στο Coral Beach τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και στα πλαίσια του θα πραγματοποιηθούν δύο συμπόσια, οι επιστήμες και οι σχέσεις με τα μαθηματικά και το άλλο είναι

το συμπόσιο αστροναυτικής και διαστήματος.

Σε χαιρετισμό του ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Δρ Κυπριανού Λούης ανέφερε πως από την ίδρυση της το 1983 η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία αποτελεί βασικό φορέα των προσπαθειών όλων εκείνων, που ενδιαφέρονται για την ποιοτική αναβάθμιση της Μαθηματικής Παιδείας.

Ένα από τα μέσα για την επίτευξη του στόχου συνέχισε, είναι η διοργάνωση κάθε χρόνο, για δύο συνεχείς δεκαετίες Παγκύπριων Συνεδρίων , από το βήμα των οποίων παρουσιάζονται αποτελέσματα ερευνητικών προσπαθειών, που αφορούν τόσο στα Μαθηματικά όσο και στην Μαθηματική Παιδεία και τη σχέση τους με τις άλλες επιστήμες.

Πρόσθεσε μάλιστα πως η εξέλιξη των μαθηματικών σε μια πορεία αιώνων, επηρέασε και καθόρισε τον πολιτισμό μας.

Ο Δρ Κυπριανού ανέφερε ακόμη πως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο τέτοιες αξιέπαινες προσπάθειες και δραστηριότητες, και ενθαρρύνουν τους καθηγητές και μαθητές τους να συμμετέχουν σε συνέδρια γιατί αυτό, όπως επεξήγησε, αυξάνει το ενδιαφέρον τους και τις επιδόσεις τους στα Μαθηματικά.

Είπε επίσης πως στην διάρκεια του συνεδρίου θα δοθεί η ευκαιρία για την διατύπωση , την επεξεργασία και τον προβληματισμό σύγχρονων απόψεων αναφορικά με τα μαθηματικά, τη φύση τους, την πολυπλοκότητα που παρουσιάζουν, τις διδακτικές προσεγγίσεις τους .

Πρόσθεσε δε, πως ένας από τους στόχους του συνεδρίου είναι η ανάδειξη των θεμάτων που αφορούν τον μαθηματικό ως δάσκαλο και καθηγητή σε όλες τις βαθμίδες και μορφές της εκπαίδευσης.

Ο καθηγητής των μαθηματικών συνέχισε, είναι ο ουσιαστικός παράγοντας στη διαδικασία μάθησης και η προσωπικότητα του μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ενδιαφέρον , καλύτερη κατανόηση, και συμμετοχή των μαθητών σε λεπτές έννοιες των μαθηματικών.

Όπως αναφέρθηκε το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι εμπλουτισμένο με εργαστήρια και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης σε θέματα που ενδιαφέρουν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Στην διάρκεια των εργαστηρίων και των συζητήσεων, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είχαν ενεργό συμμετοχή.

Ο Δρ.Κυπριανού είπε πως ο προβληματισμός που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του διήμερους συνεδρίου για την πορεία της μαθηματικής παιδείας , αφορά όλους μας, είτε άμεσα, είτε έμμεσα , το ΥΠΠ , τους μαθηματικούς, τους γονείς και τους μαθητές. Τα μαθηματικά είναι στη ζωή μας συνέχισε, και για αυτό είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον όλων μας.

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Μακρίδης πρόεδρος της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας ανέφερε σε δηλώσεις του πως κατά την διάρκεια του τριημέρου θα παρουσιαστούν και οι τελικές φάσεις τριών μαθηματικών διαγωνισμών οι είναι οι διαγωνισμοί συγγραφής και παρουσίασης δημοσιογραφικού άρθρου, μαθηματικού θεάτρου και Mathfactor ο οποίος- όπως είπε- είναι διαγωνισμός επικοινωνίας των μαθηματικών .

Σ’ αυτούς τους διαγωνισμούς , όπως επεξήγησε, δίνεται η ευκαιρία εναλλακτικών τρόπων προσέγγισης και διδασκαλίας των μαθηματικών.

Ο κ.Μακρίδης είπε πως ένα από τα σημαντικά θέματα του είναι η συζήτηση του νέου συστήματος εξέτασης των εκπαιδευτικών που θέλουν να διοριστούν στην εκπαίδευση και αναμένεται να αρχίσουν οι εξετάσεις τον Οκτώβριο .

Σημειώνεται ότι στο συνέδριο συμμετέχουν μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της Κύπρου. Το σύνολο των συνέδρων ανήλθε στους 300 .

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα