Welcome back, Greavsie

Μια ιδιαίτερη στιγμή έζησαν ο Τζίμι Γκριβς, η οικογένειά του και οι φίλοι της Τότεναμ την περασμένη Παρασκευή.

Ο θρύλος των «Σπερς», πέντε χρόνια μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που τον κράτησε στο αναπηρικό καροτσάκι για όλη την υπόλοιπη ζωή του, ξαναεπισκέφθηκε το Γουάιτ Χαρτ Λέιν, το γήπεδο στο οποίο έγραψε την ανεπανάληπτη ποδοσφαιρική του ιστορία, δημιουργώντας, μαζί με την υπόλοιπη μεγάλη ομάδα του Μπιλ Νίκολσον, τον θρύλο των «Πετεινών».

Ο Γκρίβσι ξεναγήθηκε τόσο στον αγωνιστικό χώρο του Λέιν, όσο και στους χώρους των αποδυτηρίων και το μουσείο της ομάδας, σ’ ένα «προσκύνημα»

που θα παραμείνει ιστορικό, καθώς οι μπλε του βόρειου Λονδίνου ετοιμάζονται για το νέο υπερσύγχρονο στάδιό τους, το οποίο θα ανεγερθεί πάνω στον … βωμό του Λέιν και θα φιλοξενεί από τούδε την ομάδα και τους φιλάθλους της.

Ο Τζίμι Γκριβς, μέλος της ομάδας της Τότεναμ που το 1963 έγινε το πρώτο αγγλικό κλαμπ που κατακτούσε έναν σημαντικό ευρωπαϊκό τίτλο - το κύπελλο κυπελλούχων -, θεωρείται ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που φόρεσε ποτέ τη φανέλα των «Σπιρουνιών», σκοράροντας 266 γκολ σε 379 παιχνίδια.

Θεωρείται, επίσης, ο μεγαλύτερος σέντερ φορ στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και δίπλα από τον Ντένις Λο, ο ένας από τους δύο μεγαλύτερους Βρετανούς σέντερ της ιστορίας. Οι συζητήσεις και οι διαφωνίες για το ποιος από τους δύο είναι ο μεγαλύτερος ακόμα συνεχίζονται, και μάλλον δεν θα υπάρξει ποτέ μια τελεσιδικία της Ιστορίας.

Ως κεντρικός κυνηγός ήταν ένας πραγματικός οδοστρωτήρας, μια ασταμάτητη μηχανή σκοραρίσματος, με τεράστια, για την εποχή, φυσική δύναμη, μοναδική τεχνική και ταχύτητα.

Αν τολμούσε κανείς να τον παραλληλίσει μ’ έναν σέντερ της σύγχρονης εποχής, αυτός θα ήταν μόνον ο μεγάλος Ρονάλντο (ο Βραζιλιάνος), όντας μια πρόωρη προτύπωση του ανεπανάληπτου «φαινομένου».

Και όσοι τον είδαν να παίζει από κοντά, ξέρουν ότι, στο αγγλικό ποδόσφαιρο του σήμερα, άλλος σαν αυτόν δεν θα ξαναϋπάρξει.

Μιχάλης Παπαδόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα