Ρητορικές μάχες πριν από το δείπνο

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Απαντήσεις για τα ζητήματα που εγείρουν οι Τούρκοι αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έδωσε χθες η Κυβέρνηση, καλώντας την άλλη πλευρά να προσέλθει με προτάσεις που να μην παραγνωρίζουν τις ανησυχίες και τα δικαιώματα κανενός πολίτη

Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως, παρόλο που δεν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση, δεν θα τον εξέπληττε, εάν όντως διευθετηθεί συνάντηση Ακιντζί-Γκουντέρες, καθώς συνήθως, όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ

βλέπει τη μία πλευρά, μετά αποδέχεται να δει και την άλλη

«Αν πραγματικά αισθάνονται, όσοι ενδεχόμενα εισηγηθούν κάτι ανάλογο, την ανάγκη επίσπευσης της εξεύρεσης λύσης, θα πρέπει να προσέλθουν το συντομότερο, πέρα και μακριά από τις όποιες προϋποθέσεις, στον διάλογο που μπορεί να αποδώσει», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς, μετά την πανηγυρική δοξολογία για την 1η Απριλίου.

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει, την ίδια ώρα, να συνειδητοποιήσουν ότι εδώ και 43 χρόνια, η ε/κ πλευρά καταβάλλει προσπάθειες λύσεις, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ανησυχίες των Τ/κ». Θα πρέπει, υπέδειξε, κατά τον ίδιο τρόπο, και η άλλη πλευρά να συνειδητοποιήσει πως δεν είναι μόνο λόγοις η στήριξη της λύσης, αλλά και έργοις.

«Δηλαδή με προτάσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους, που να μην παραγνωρίζει κανενός πολίτη είτε τα δικαιώματα, είτε τις εύλογες ανησυχίες», εξήγησε. Στο αποψινό δείπνο, σημείωσε περαιτέρω ο Πρόεδρος, θα πρέπει να αποφασιστεί, αν έχουμε όλοι τον ίδιο στόχο, να επαναρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με ρεαλιστικές προτάσεις, που να εξυπηρετούν τον λαό της Κύπρου, Ε/κ και Τ/κ, και όχι τα συμφέροντα της οποιασδήποτε τρίτης χώρας.

Καλύτερα να περιμένουμε

Από πλευράς του, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, συνέστησε υπομονή, λέγοντας πως δεν χρειάζονται σχόλια για το δείπνο και είναι προτιμότερο να περιμένουμε και να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Κληθείς να πει αν είναι αισιόδοξος, είπε πως «δεν θέλω να εκφράσω ούτε αισιοδοξία, ούτε σχόλια». Ερωτηθείς εάν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση αναφορικά με την πληροφορία ότι ο Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε πως δεν γνωρίζει, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα τον εξέπληττε, «διότι πάντα, όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ βλέπει τον ένα, θέλει να βλέπει και τον άλλον ή μάλλον αποδέχεται να βλέπει και τον άλλον».

Αυτοί αρνήθηκαν για τα δίκτυα

Απάντηση στους νέους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς αναφορικά με τα ΜΟΕ έδωσε στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε γραπτή δήλωσή του. Όπως εξήγησε, σε σχέση με τη διαλειτουργικότητα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, η ε/κ πλευρά είχε υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση από το 2015, που αφορά την εφαρμογή της λύσης Dual International Mobile Subscriber Identity, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα σε όλες τις εταιρείες να παρέχουν τη δυνατότητα στους συνδρομητές τους να προμηθευτούν κάρτα SIΜ, που θα τους παρέχει κάλυψη σε ολόκληρο το νησί, χωρίς να απαιτούνται μεταξύ τους απευθείας συμφωνίες περιαγωγής.

Η συγκεκριμένη πρακτική, σημείωσε, που είναι διεθνώς διαδεδομένη, εφαρμόζεται ήδη από τουλάχιστον μια εταιρεία στις ελεύθερες περιοχές. «Δυστυχώς, ενδεχομένως για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, η τ/κ πλευρά δεν συμφωνεί με την εν λόγω πρόταση, υποστηρίζοντας την απευθείας συνομολόγηση συμφωνιών περιαγωγής μεταξύ των εταιρειών στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές», υπέδειξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η τ/κ πρόταση είναι πολιτικά επισφαλής και νομικά προβληματική, καθώς σχετίζεται με πρόνοιες εναρμονιστικής νομοθεσίας, που ορίζει ότι η διευκόλυνση της λειτουργίας ή η συνεργασία με μη αδειοδοτημένο δίκτυο συνιστά ποινικό αδίκημα. Επεσήμανε, δε, πως η αρχική πρόταση που κάναμε, για σύναψη συμφωνίας μεταξύ των εταιρειών στις ελεύθερες περιοχές και των μητρικών τουρκικών απορρίφθηκε ασυζητητί από την τουρκική πλευρά.

Ρεύμα και κρίσεις

Αναφορικά με το ηλεκτρικό σύστημα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η ε/κ πλευρά ανταποκρίθηκε σε αίτημα της τ/κ για παραχώρηση ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω έκτακτης βλάβης παραγωγής στα κατεχόμενα τον Αύγουστο του 2016 και από τότε συνεχίζεται αδιάκοπα η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. «Επομένως, το ηλεκτρικό δίκτυο λειτουργεί ήδη συγχρονισμένα, σε προσωρινή βάση, προς εξυπηρέτηση των αναγκών της τ/κ πλευράς», παρατήρησε, προσθέτοντας ότι η μελέτη συγχρονισμού που τροχοδρομείται σκοπό έχει να εξετάσει από τεχνικής σκοπιάς την αποτελεσματική λειτουργία συγχρονισμού σε μόνιμη βάση, κάτι που είναι τεχνικά απαραίτητο να γίνει.

Για το ζήτημα αντιμετώπισης κρίσεων και πυρκαγιών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι τυγχάνει χειρισμού στη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τη Διαχείριση Κρίσεων, τα μέλη της οποίας συζητούν τις λεπτομέρειες ενός οριζόντιου μηχανισμού συνεργασίας σε περιπτώσεις κρίσεων.

Εκπαίδευση και οδοφράγματα

Απαντώντας για τις δικοινοτικές δράσεις, στο πλαίσιο της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η ε/κ πλευρά εργάζεται καλή τη πίστει, υποβάλλοντας και προωθώντας εισηγήσεις που συζητούνται και οι οποίες έχουν στόχο να συμβάλουν στην καλλιέργεια συνθηκών ειρήνης και συμφιλίωσης.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ε/κ πλευρά εργάζεται εντατικά για τη διάνοιξη οδοφραγμάτων και εκφράζει την ετοιμότητά της για άνοιγμα του όποιου οδοφράγματος είναι τεχνικά έτοιμο. Μιλώντας συγκεκριμένα για τη Δερύνεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε ότι οι εργασίες στις ελεύθερες περιοχές βαίνουν προς ολοκλήρωση και «θα είμαστε σύντομα έτοιμοι, εφόσον είναι έτοιμο το κομμάτι του δρόμου στις κατεχόμενες περιοχές και εντός νεκρής ζώνης, να ανακοινώσουμε τη διάνοιξη του συγκεκριμένου οδοφράγματος».

Όσον αφορά το οδόφραγμα Λεύκας-Απλικίου, είπε ότι οι εργασίες αναμένεται να χρειαστούν περισσότερο χρόνο, λόγω της έκτασης των έργων, της μορφολογίας του εδάφους και των εθνικών και ευρωπαϊκών διαδικασιών που οφείλει να ακολουθήσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης κατέληξε, λέγοντας ότι τα όποια ΜΟΕ θα πρέπει να λειτουργούν ενισχυτικά προς τη διαπραγματευτική διαδικασία και να εξυπηρετούν τον επιδιωκόμενο στόχο, που είναι η επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Άξονας σταθερότητας

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις προέβη και ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος, ο οποίος παρέστη στους εορτασμούς για την επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης. Κύπρος και Ελλάδα, είπε, με επέκταση προς τα νότια και ανατολικά το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο και προς τα βόρεια τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, δημιουργούν έναν άξονα σταθερότητας για την περιοχή, που πλήττεται από πολέμους και διαμάχες.

Αυτή η γεωπολιτική ενίσχυση της Κύπρου και της Ελλάδας θα αποτελέσει τον μοχλό, για να λυθούν κι άλλα προβλήματα, όπως το Κυπριακό, υπογράμμισε. «Αντιλαμβάνονται πλέον όλοι ότι Κύπρος και Ελλάδα, επιμένοντας στις αρχές της δημοκρατίας, της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, γίνονται οι πυλώνες σταθερότητας που θα βοηθήσουν στο να αντιμετωπίσουμε τα ευρύτερα προβλήματα της περιοχής», τόνισε.

Αναφορικά με την αλλαγή στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Καμμένος σημείωσε πως η Ελλάδα θα είναι πάντα στην ΕΦ και με τις δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ, προκειμένου να βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου, η οποία πλέον, μαζί με την Ελλάδα, δικαιώνεται στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα