WSJ: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν Τουρκία για ρωσικές πτήσεις με αμερικανικά αεροπλανα

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν την Τουρκία να εμποδίσει τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να πετούν αεροπλάνα αμερικανικής κατασκευής από και προς τη χώρα, δήλωσαν αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συνομιλίες, σηματοδοτώντας μια νέα ώθηση στην Ουάσιγκτον για να πείσουν τις χώρες να επιβάλουν κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal (26/01/23) ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα ότι οι

Τούρκοι κινδυνεύουν με φυλάκιση, πρόστιμα, απώλεια εξαγωγικών προνομίων και άλλα μέτρα εάν παρέχουν υπηρεσίες όπως ανεφοδιασμό και ανταλλακτικά σε αεροπλάνα αμερικανικής κατασκευής που πετούν από και προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία κατά παράβαση των εξαγωγών ελέγχους που επιβλήθηκαν πέρυσι, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Η Βοηθός Υπουργός Εμπορίου Thea Rozman Kendler παρέδωσε το μήνυμα στους Τούρκους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Δεκεμβρίου στην Τουρκία, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Η προειδοποίηση προς την Τουρκία είναι ένα βασικό τεστ για το εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν να επιτύχουν να απομονώσουν τη Ρωσία μακροπρόθεσμα ή εάν η Μόσχα μπορεί να βρει έναν τρόπο να συνεχίσει την οικονομική δραστηριότητα με τη βοήθεια τρίτων χωρών που έχουν κεντρική θέση στη στρατηγική του Κρεμλίνουm βρίσκοντας συνεργάτες εκτός Δύσης. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε σε αίτημα της WSJ για σχόλιο σχετικά με την προειδοποίηση.

«Σε ένα ορισμένο σημείο, θα πρέπει να λάβουν μέτρα σχετικά με την επιβολή», δήλωσε η Έμιλι Κιλκρέις, πρώην αναπληρώτρια βοηθός εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ και επί του παρόντος ανώτερη συνεργάτης στο Κέντρο για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια στην Ουάσιγκτον. «Διαφορετικά, το όλο θέμα καταρρέει, αν αποδειχθεί ότι έχουν γνώση των παραβιάσεων και δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα για να το αντιμετωπίσουν».

Ένας εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου είπε ότι η υπηρεσία δεν μπορούσε να σχολιάσει λεπτομέρειες. Είπε ότι το Γραφείο Επιβολής Εξαγωγών του οργανισμού προειδοποίησε πρόσφατα τις υπερπόντιες αεροπορικές εταιρείες σχετικά με τη συμμόρφωση με τους ελέγχους των εξαγωγών των ΗΠΑ που περιλαμβάνουν την εξυπηρέτηση ρωσικών, λευκορωσικών και ιρανικών εμπορικών αεροσκαφών.

«Αυτή η ενέργεια και η συνεχιζόμενη δέσμευση, όπως η επίσκεψη του Βοηθού Υπουργού Κέντλερ, είναι σημαντικές για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διασφαλίσουν την κατανόηση των ελέγχων μας, να ενθαρρύνουν τη συνεργασία και τη συμμόρφωση και να μοιραστούν πληροφορίες», είπε ο εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε ελέγχους στις εξαγωγές που απαγορεύουν στη Ρωσία να χρησιμοποιεί αεροσκάφη κατασκευής των ΗΠΑ τον περασμένο Φεβρουάριο ως απάντηση στην επίθεση στην Ουκρανία. Οι έλεγχοι εξαγωγών απαγορεύουν πλέον σε οποιοδήποτε αεροσκάφος που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ ή σε αυτά που περιλαμβάνουν περισσότερο από 25% εξαρτήματα που ελέγχονται από τις ΗΠΑ να πετούν στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία χωρίς άδεια που έχει εκδοθεί από το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες συνέχισαν να πετούν αεροσκάφη Boeing Co. σε πείσμα των προσπαθειών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τα καθηλώσουν, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων που περιορίζουν την είσοδο ρωσικών αεροσκαφών στον δυτικό ουρανό, την προμήθεια ανταλλακτικών που απαιτούνται για την ασφαλή συντήρηση του αεροσκάφους και την ανάκληση συμβάσεων μίσθωσης αεροσκαφών.

Οι ρωσικές και οι λευκορωσικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφικής κρατικής Aeroflot της Μόσχας, έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.100 πτήσεις με αεροπλάνα κατασκευής ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Boeing 777, 757 και 737 προς την Τουρκία από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αεροναλυτικών αεροσκαφών Cirium. Οι πτήσεις περιλαμβάνουν τακτικά ταξίδια από τη Μόσχα προς τουρκικούς προορισμούς, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και το θέρετρο της Μεσογείου της Αττάλειας.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ κινείται για να στηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σχεδόν ένα χρόνο αφότου ξεκίνησε την πλήρη επίθεσή της στην Ουκρανία. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι στοχεύουν να παρακινήσουν χώρες με οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία -όπως η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- να κάνουν περισσότερα για να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις, οι οποίες έχουν σκοπό να στερήσουν κεφάλαια και βασικές τεχνολογίες από τη ρωσική κυβέρνηση που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να διεξάγει πόλεμο.

Οι συνεχιζόμενες ρωσικές πτήσεις έχουν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια από τη στιγμή που οι έλεγχοι εξαγωγών της Ουάσιγκτον απαγορεύουν την πώληση ανταλλακτικών που απαιτούνται για την επισκευή του στόλου πολιτικών αεροπορικών εταιρειών της Ρωσίας.

Τα περισσότερα από τα πολιτικά αεροσκάφη της Ρωσίας κατασκευάζονται από την Boeing και την Airbus SE και έχουν μισθωθεί από εταιρείες στην Ιρλανδία και τις Βερμούδες. Τον περασμένο Μάρτιο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε έναν νέο νόμο που επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να εγγράφουν εκ νέου αεροπλάνα στη Ρωσία, καθιστώντας δυσκολότερη την ανάκτησή τους. Πολλά αεροπλάνα που εκτελούσαν ρωσικές αεροπορικές εταιρείες σε πτήσεις από και προς την Τουρκία άλλαξαν τους αριθμούς κυκλοφορίας τους πέρυσι, σύμφωνα με τα διεθνή αεροπορικά αρχεία.

Τα αεροπλάνα που πετούν προς την Τουρκία περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα που ανήκει σε ιρλανδική εταιρεία που είπε πέρυσι ότι σταμάτησε κάθε δραστηριότητα χρηματοδοτικής μίσθωσης με τη Ρωσία, πράγμα που διέταξε την επιστροφή του αεροπλάνου. Το αεροσκάφος, ένα Boeing 757, πέταξε για τελευταία φορά στην Τουρκία στις 13 Ιανουαρίου, προσγειώθηκε στην Αττάλεια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η FlightRadar24, μια υπηρεσία παρακολούθησης αεροσκαφών.

«Αυτά τα αεροπλάνα είναι τεχνικά κλεμμένα», δήλωσε ο Γιορούκ Ισίκ, επικεφαλής της Bosphorus Observer, μιας συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα την Κωνσταντινούπολη που παρακολουθεί αεροπορικές και θαλάσσιες δραστηριότητες, που βοήθησε στην επαλήθευση των αρχείων πτήσης.

Τα αρχεία πτήσεων δείχνουν ότι τα ίδια αεροπλάνα που πετούν προς την Τουρκία έχουν ταξιδέψει και στην Ινδία, την Ταϊλάνδη και άλλους προορισμούς. Οι πτήσεις προς την Τουρκία θα μπορούσαν να τραβήξουν ιδιαίτερο διεθνή έλεγχο λόγω της ιδιότητάς της ως μέλους του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και της ιδιότητάς της ως μεγάλου τουριστικού και διαμετακομιστικού κόμβου. Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι από τα πιο πολυσύχναστα στην Ευρώπη και βασικό σημείο διέλευσης για τους Ρώσους που δεν μπορούν πλέον να πετάξουν απευθείας στην ήπειρο και αλλού στον κόσμο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδίωξε να εμβαθύνει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας του, ενώ διαδραματίζει επίσης έναν μοναδικό ρόλο ως ενδιάμεσος μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Δύσης. Στο πλαίσιο της αυξανόμενης οικονομικής σχέσης με τη Ρωσία, οι ολιγάρχες έχουν αγκυροβολήσει γιοτ και στάθμευση τζετ στην Τουρκία και αγόρασαν εκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα εκεί, προκαλώντας συναγερμό στην Ουάσιγκτον ότι η Άγκυρα μειώνει τον αντίκτυπο των κυρώσεων. Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι οι κυρώσεις είναι αναποτελεσματικές και ότι η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως συνομιλητής με τη Ρωσία.

«Η Τουρκία δοκιμάζει τα νερά για άλλη μια φορά», είπε ο κ. Ισίκ.

Η Aeroflot επανέλαβε τις πτήσεις προς την Τουρκία τον Μάιο αφού ανέστειλε τις περισσότερες διεθνείς πτήσεις τον Μάρτιο μετά την εισβολή. Εκατομμύρια Ρώσοι πέταξαν στην Τουρκία πέρυσι, άλλοι ως τουρίστες και άλλοι φεύγοντας από τη στράτευση και την καταστολή των διαφωνούντων.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Ρωσίας, το S7, μαζί με την Azur Air, την Utair και τη Belavia της Λευκορωσίας πέταξαν επίσης στην Τουρκία πέρυσι, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αεροσκαφών Boeing αμερικανικής κατασκευής, δείχνουν τα αρχεία πτήσεων.

Οι S7, Azur και Belavia δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με το Utair για σχόλια.

Οι Ρώσοι μετανάστες και τουρίστες αποτελούν βασική πηγή ξένου νομίσματος για την Τουρκία, η οποία υπέστη αποσταθεροποιητική νομισματική κρίση στα τέλη του 2021. Οι Ρώσοι αντιπροσώπευαν τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων τουριστών στην Τουρκία από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του περασμένου έτους, με περισσότερους από τρία εκατομμύρια Ρώσους επισκέπτες , σημειώνοντας αύξηση 23% από έτος σε έτος, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης.

Keywords
wsj, ηπα, εκλογες ηπα, ηπα, πτησεις, wsj, τουρκια, boeing 777, νέα, ρωσία, τεστ, boeing, aeroflot, airbus, εταιρεία, observer, γιοτ, air, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, νεα κυβερνηση, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, χωρες, ρωσία, αδεια, ακινητα, γνωση, εδρα, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, θεμα, ινδια, ιρλανδια, κωνσταντινουπολη, οικονομια, ουκρανια, πλαισιο, σμυρνη, τεστ, ωθηση, observer, αγκυρα, αεροπορικα, αεροδρομιο, αυξηση, απωλεια, αραβικα, βοηθεια, δευτερο, ειπε, ενεργεια, εξυπηρετηση, επικοινωνια, ερντογαν, ερχεται, εταιρεία, ετος, ευρωπη, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, κυβερνηση, λεπτομερειες, μοσχα, ουασιγκτον, πηγη, πεισμα, πουτιν, ρολο, συντηρηση, σχολια, ταξιδια, τρια, υπουργειο εξωτερικων, φευγοντας, φορα, air, aeroflot, airbus, ανηκει, ασφαλεια, boeing, boeing 777, εξαγωγες, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερο, υπουργειο, εισβολη, πωληση, ρωσοι, βοηθος, ξεκινησε, γιοτ
Τυχαία Θέματα