To Ισραήλ αρνείται ότι έλαβε αίτημα από Άγκυρα για ανταλλαγή πρέσβευτών

Η Τουρκία δεν ζήτησε από το Ισραήλ να συμφωνήσει ξανά σε ανταλλαγή πρεσβευτών, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.

Ένας ανώνυμος ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στην Israel Hayom ότι η Τουρκία είπε στο Ισραήλ αυτήν την εβδομάδα ότι θα είναι έτοιμη να στείλει έναν πρέσβη στο Τελ Αβίβ εάν αποσταλεί ισραηλινός απεσταλμένος στην Άγκυρα, ωστόσο το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν είχε ακούσει από Τούρκους αξιωματούχους για το θέμα.

Σύμφωνα

με την Jerusalem Post, το γραφείο του πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Η Τουρκία συνεχίζει επίσης να φιλοξενεί τρομοκράτες της Χαμάς, δήλωσε μια ανώτερη διπλωματική πηγή που επεσήμανε στα τέλη του περασμένου έτους, αφού ο Ερντογάν έκανε δημόσιες επιθέσεις έναντι του Ισραήλ.

Ο Ερντογάν «έχει ένα σύστημα» με το οποίο προσπαθεί να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ισλαμιστές εξτρεμιστές που επιτίθενται στο Ισραήλ, ανέφερε η πηγή.

«Δεν μπορεί να έχει και τα δυο», είπε η διπλωματική πηγή. «Δεν μπορείς να ενισχύσεις τις σχέσεις με το Ισραήλ και να είσαι ο τόπος στον οποίο οι πράκτορες της Χαμάς νιώθουν πιο άνετα.»

Ο Ερντογάν είπε τον Δεκέμβριο ότι η Τουρκία «θα ήθελε να φέρει τους δεσμούς μας [με το Ισραήλ] σε καλύτερο σημείο».

«Εάν δεν υπήρχαν προβλήματα στο ανώτατο επίπεδο [στο Ισραήλ], οι δεσμοί μας θα μπορούσαν να ήταν πολύ διαφορετικοί», είπε ο Ερντογάν, κατηγορώντας προφανώς τον Νετανιάχου για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των χωρών.

«Η πολιτική της Παλαιστίνης είναι η κόκκινη γραμμή μας ... οι ανελέητες [Ισραηλινές] πράξεις είναι απαράδεκτες», είπε.

Μετά τη σύναψη δεσμών το 1949, η Τουρκία και το Ισραήλ ήταν σύμμαχοι για δεκαετίες. Αλλά αυτές οι σχέσεις έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια.

Η πρόσφατη ανάκληση πρεσβευτή έγινε το 2018, αφού οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Η Τουρκία έχει επίσης αυξήσει τις εντάσεις με την Κύπρο και την Ελλάδα, ισχυριζόμενη ότι της ανήκουν μεγάλα τμήματα της Μεσογείου και στέλνει πλοία σε περιοχές όπου χώρες της ΕΕ πραγματοποιούν εξερεύνηση φυσικού αερίου», σημειώνει η Jerusalem Post.

Keywords
Τυχαία Θέματα