Tο Ευρωκοινοβούλιο για την άδεια πατρότητας

Στις Βρυξέλλες, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 4 Απριλίου ψήφισε μια δέσμη μέτρων που αλλάζει τις ισορροπίες ανάμεσα στην εργασιακή και οικογενειακή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Η οδηγία στηρίζει περαιτέρω την ισότητα των φύλων και συμβάλλει αποφασιστικά στην καλύτερη κατανομή των βαρών ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. Οι γυναίκες αποκτούν περισσότερη υποστήριξη στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας, ενώ οι πατέρες θα έχουν μεγαλύτερο ρόλο στην ανατροφή των παιδιών τους.

Με 490 ψήφους υπέρ, έναντι

82 και 48 αποχών ψηφίστηκαν τα εξής μέτρα: • Δέκα μέρες άδεια πατρότητας το λιγότερο, μετ’ αποδοχών στο επίπεδο της άδειας για λόγους υγείας • Δύο μήνες μη μεταβιβάσιμη γονική άδεια, από τον ένα γονιό στον άλλο • Πέντε ημέρες άδεια φροντίδας ανά έτος • Ευέλικτες μορφές εργασίας, όπως, μεταξύ άλλων, η τηλεργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωεκλογές. Αυτή τη φορά ψηφίζω!

Το Ευρωκοινοβούλιο επεξηγεί πως «το δικαίωμα για τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες άδειας πατρότητας για πατέρες και αντίστοιχους δεύτερους γονείς (όπου κάτι τέτοιο αναγνωρίζεται από το εθνικό δίκαιο) παρέχεται για την περίοδο της γέννας αλλά και σε περίπτωση θνησιγένειας, με αποδοχές τουλάχιστον στο επίπεδο της άδειας ασθενείας. Οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν επίσης στην αρχική πρόταση δύο μήνες μη μεταβιβάσιμης γονικής άδειας μετ’ αποδοχών. Αυτή η άδεια είναι ατομικό δικαίωμα, το οποίο δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για μια πιο ισορροπημένη κατανομή των βαρών της φροντίδας που απαιτεί μια οικογένεια».

Είναι πολύ σημαντικό πως στο ίδιο ψήφισμα εισάγεται ο θεσμός της ευέλικτης εργασίας, μέσω τηλεργασίας ή ελαστικών ωραρίων, σύμφωνα με τον οποίον οι εργοδότες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη, όχι μόνο τους δικούς τους πόρους και ανάγκες, αλλά και τις ειδικές ανάγκες που έχουν οι γονείς παιδιών με αναπηρίες ή μακροχρόνιες ασθένειες, καθώς και των μονογονεϊκών οικογενειών.

Πολλοί διερωτούνται τι κάνει το Ευρωκοινοβούλιο, ή, αν οι δραστηριότητές του μάς αφορούν. Η καλύτερη απάντηση και στα δύο ζητήματα βρίσκεται στο ψήφισμα της 4ης Απριλίου. Το Ευρωκοινοβούλιο εργάζεται, λαμβάνει αποφάσεις και οι αποφάσεις του επηρεάζουν τη ζωή 500 εκατομμυρίων πολιτών. Σε όλες τις βασικές πολιτικές της ΕΕ το Ευρωκοινοβούλιο παίζει ρόλο και έτσι δημιουργεί το νομικό πλαίσιο το οποίο καλούνται τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν μετατρέποντας τις οδηγίες σε εθνικούς νόμους.

Μέσα σε αυτή την οπτική εντάσσεται και η δημόσια συζήτηση για τις Ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου. Αξίζει τον κόπο να λάβουμε μέρος; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, φαίνεται ολοκάθαρη αν δούμε το περιεχόμενο της οδηγίας της 4ης Απριλίου. Η λέξη «συμμετοχή» είναι το κλειδί για να συμβάλουν οι πολίτες στην μάχη για την περισσότερη Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα