To Παν. Λευκωσίας γιόρτασε τα δεκάχρονα της Αρχιτεκτονικής

Την επέτειο των δέκα χρόνων από την λειτουργία του Προγράμματος Αρχιτεκτονικής γιόρτασε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε εκδήλωση, στην οποία επίσης τιμήθηκαν φοιτητές και φοιτήτριες που διακρίθηκαν με τις εργασίες τους σε διεθνείς διαγωνισμούς, αλλά και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην ακαδημαϊκή περίοδο 2015-16.

Η ετήσια έκθεση των φοιτητικών εργασιών έδωσε την ευκαιρία σε αυτούς που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της, να μοιρασθούν με τους φοιτητές αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού εσωτερικών χώρων, τον ενθουσιασμό τους για την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό,

μέσα από πειραματικές προσεγγίσεις.

«Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι υπερήφανο που διατηρεί ένα τόσο αξιόλογο Τμήμα, το οποίο διακρίνεται σε ακαδημαϊκό και σε επαγγελματικό επίπεδο, και δίνει επιπλέον γόητρο στον εκπαιδευτικό οργανισμό μας», επισήμανε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας.

Το Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής άρχισε λειτουργία το 2006. Από τότε προσφέρονται το Πτυχίο Αρχιτεκτονικής (ΒA, 4ετές) και το Επαγγελματικό Δίπλωμα (Professional Diploma, 5ετές), ενώ το μεταπτυχιακό στην Αρχιτεκτονική (ΜΑ), με ειδικεύσεις στην (α) Αειφόρο Αρχιτεκτονική και την (β) Αειφόρο Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου, προσφέρεται από το 2014. Το 5ετές Πρόγραμμα είναι αναγνωρισμένο από το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Directive 2005/36/EC), δίνοντας την ευκαιρία στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας να εγγραφούν στο μητρώο του ΕΤΕΚ, καθώς και το δικαίωμα εργασίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Πουγιούτας, το Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής στεγάζεται, από το 2010, σε δικές του εγκαταστάσεις, στο Architecture Research Centre (ARC), ένα πολύ ζωντανό και ευέλικτο χώρο. «Το κτίριο έχει διακριθεί σε διάφορες εκθέσεις με ειδική αναφορά σε σημαντικές δημοσιεύσεις και αρκετά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων της συμμετοχής μετά από επιλογή από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων στον Ευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό των «Mies Van Der Rohe», εκπροσωπώντας την Κύπρο. Πρόσφατα επιλέχθηκε από τον Ιταλικό Σύλλογο Αρχιτεκτονικής και Κριτικής και το διεθνές περιοδικό «Α10» ως το κτίριο-αρχιτεκτονικό έργο, που εκπροσωπεί την Κύπρο, μαζί με 37 άλλα κτίρια-έργα από όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο των παράλληλων δραστηριοτήτων της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2016», υπέδειξε.

Η επικεφαλής του Προγράμματος, επίκουρη καθηγήτρια Αlessandra Swiny, επισήμανε πως τα έργα των φοιτητών διαπραγματεύονται μια μεγάλη γκάμα θεματικών καθ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, όπως καινοτόμες ιδέες για το μέλλον των πόλεων μας και μελλοντικής κατοίκισης, την αειφόρο κοινωνική ανάπτυξη, μεθόδους χαρτογράφησης του τόπου, υλικότητα και εμπειρική επεξεργασία του χώρου. «Στην έκθεση παρουσιάζουν έργα τους φοιτητές από όλα τα έτη σπουδών, με τρισδιάστατα μοντέλα και πρωτότυπες εγκαταστάσεις, που δημιουργήθηκαν είτε δια χειρός, είτε με τη χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων ψηφιακής κατασκευής, τρισδιάστατοι (3D) εκτυπωτές και μηχανήματα Laser για κοπή και χάραξη», ανάφερε. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους τελειόφοιτους του Προγράμματος, οι οποίοι παρουσίασαν τα καλύτερα από τα έργα τους.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, κ. Στέλιος Αχνιώτης, απένειμε το Βραβείο Αναγνώρισης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που παρέλαβε για λογαριασμό του ιδρύματος ο Ανώτερος Αντιπρύτανης, Δρ. Ανδρέας Πολεμίτης. Ακολούθησαν οι απονομές βραβείων σε φοιτητές και αποφοίτους που τα έργα τους διακρίθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Τις απονομές έκαναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθ. Φίλιππος Πουγιούτας, ο Ανώτερος Αντιπρύτανης, δρ. Ανδρέας Πολεμίτης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ακαδημαϊκού Προσωπικού, καθ. Κωνσταντίνος Φελλάς, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, καθ. Edna Yamasaki, ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών και Νομικής, καθ. Χρίστος Παναγίδης, ο αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντή, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Αρχιτεκτόνων, κ. Χρίστος Χριστοδούλου.

Τις απονομές στους φοιτητές που διακρίθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς έκαναν καθηγητές του Προγράμματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Η Έκθεση στο κτίριο Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016, από τις 8 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα