Πολύ δύσκολη η ανάκαμψη των δασών

Η αλλαγή του κλίματος είναι πλέον πραγματικότητα και τα δάση της Κύπρου θα δυσκολευτούν πολύ περισσότερο για να ανακάμψουν από ό,τι 40-50 χρόνια πριν, λόγω της αλλαγής του κλίματος και της ερημοποίησης και κάποια δεν θα ανακάμψουν ποτέ, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος.

Σημειώνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι δράσεις στις καμένες περιοχές να γίνουν με απόλυτη προσοχή και σεβασμό, χωρίς να γίνουν καταστροφικές επεμβάσεις και να δοθεί η μέγιστη ευχέρεια στο δάσος να επουλώσει τις πληγές

του μόνο του. Δυστυχώς, σημειώνεται, το 2016, λόγω της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος, που είναι πλέον μια πραγματικότητα, οι προοπτικές ανάκαμψης του δάσους και των δασωμένων εκτάσεων είναι πολύ πιο περιορισμένες, λόγω της ερημοποίησης. Το δε γεγονός ότι πολλές πυρκαγιές δεν αποτελούν φυσικό στοιχείο, αλλά ασύμβατη παρέμβαση του ανθρώπου επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως τα δάση που κάηκαν προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες, κατακρατώντας το νερό (δεν είναι τυχαίο ότι ο μόνος υγιής υδροφορέας της Κύπρου είναι κάτω από το Τρόοδος και το Δάσος Πάφου), κατακρατούν και εμπλουτίζουν το έδαφος, ρυθμίζουν το κλίμα, απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, αποτελούν οικότοπο για τη βιοποικιλότητα (και πολλά ενδημικά είδη της Κύπρου), και προσφέρουν ευημερία και ευεξία στον άνθρωπο.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος διατυπώνει και εισηγήσεις για την ανάγκη τροποποίησης της πολιτικής της Μεμονωμένης Κατοικίας και τον περιορισμό της γενεσιουργού αιτίας που επιτρέπει την ανέγερση κατοικιών σχεδόν παντού, ακόμα και στα όρια δασωμένων εκτάσεων, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο πυρκαγιάς όπως φάνηκε και τις τελευταίες μέρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα