T/κ Τύπος: Πρόβλημα στην εκλογή «προέδρου» της «βουλής»

Στη σημερινή ολομέλεια της «βουλής» θα αρχίσει η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην «κυβέρνηση» ΡΤΚ-ΚΛ-ΚΚΔ- ΔΚ, ενώ θα ξεκαθαρίσει και το θέμα του «προέδρου» της «βουλής», θέση την οποία διεκδικούσε το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας με τον Χουσεΐν Αγκολεμλί.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, η γνωμοδότηση του «γενικού εισαγγελέα» ήταν αρνητική για τον Αγκολεμλί, καθώς το ΚΚΔ, με τρεις μόνο «βουλευτές», δεν έχει «κοινοβουλευτική ομάδα» όπως απαιτείται από τους κανονισμούς της «βουλής». Σύμφωνα με την Κίπρις ποστασί, κανείς δεν θέλει τη θέση αυτή από τα κόμματα της τετρακομματικής συνεργασίας,

ενώ, σύμφωνα με τη Χαβαντίς, εφόσον το ΚΚΔ χάνει την «προεδρία» της «βουλής», έχει ζητήσει η «Διεύθυνση» ή «τμήμα» αθλητισμού, που είχε παραχωρηθεί σε «υπουργείο» του ΡΤΚ, όπως υπαχθεί στο «υπουργείο παιδείας», όπου «υπουργός» είναι ο πρόεδρος του ΚΚΔ Τζεμάλ Οζγιγίτ.

Ο τ/κ Τύπος σημειώνει ότι ήδη η ολομέλεια της «βουλής» για την ανάδειξη του «προέδρου» της αναβλήθηκε δύο φορές, η πρώτη επειδή δεν είχε σχηματιστεί ακόμη η «κυβέρνηση» και η δεύτερη επειδή χρειαζόταν η γνωμάτευση του «γενικού εισαγγελέα».

Σύμφωνα με την Κίπρις ποστασί, το γεγονός ότι από τα 4 κόμματα της «συγκυβέρνησης» τα δύο δεν έχουν «κοινοβουλευτική ομάδα» και δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν σε «κοινοβουλευτικές επιτροπές», δυσκολεύει ήδη την «κοινοβουλευτική» δράση της τετρακομματικής. Τα δε δύο μεγαλύτερα κόμματα, ΡΤΚ και ΚΛ, φαίνονται απρόθυμα να ορίσουν έναν δικό τους «βουλευτή» για τη θέση του «προέδρου» της «βουλής», χάνοντας έτσι έναν «βουλευτή» από τις εργασίες των «κοινοβουλευτικών επιτροπών».

Όπως σημειώνεται, από τους 27 «βουλευτές» της τετρακομματικής συνεργασίας, οι 10 έγιναν «βουλευτές», ενώ οι έξι «βουλευτές» των κομμάτων Κοινοτικής Δημοκρατίας και Δημοκρατικού (4 εξ αυτών είναι «υπουργοί») που δεν μπορούν να σχηματίσουν «κοινοβουλευτική ομάδα», δεν μπορούν και να συμμετάσχουν σε «κοινοβουλευτικές επιτροπές». Έτσι, μένουν 6 «βουλευτές» του ΚΛ και 9 του ΡΤΚ για να συμμετέχουν στις «επιτροπές».

Σήμερα, στην ολομέλεια της «βουλής», θα αναγνωσθεί το «κυβερνητικό πρόγραμμα», το οποίο θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και την Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου, θα τεθεί σε ψηφοφορία που θα εγκρίνει και την «κυβέρνηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα