Φίμωσαν μέχρι και τα ρομπότ στην Τουρκία (βίντεο)

Ούτε τα ρομπότ φαίνεται πως έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση στην Τουρκία αφού το ρομπότ που «τόλμησε» να διακόψει την ομιλία του Αχμέτ Αρσλάν, του Τούρκου Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, κατά τη διάρκεια ενός τεχνολογικού συνεδρίου στην Άγκυρα, σε πρώτη φάση υποχρεώθηκε αρχικκά να σιγήσει και στην συνέχεια να «ζητήσει συγγνώμη» .

Σύμφωνα με τουρκικές ιστοσελίδες, το λευκό ρομπότ, μικρού μεγέθους, που ονομάστηκε "Sanbot", το οποίο κατασκευάστηκε στην Κίνα, ήταν ο συμπαρουσιαστής μιας εκδήλωσης στην Άγκυρα για την Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου και προγραμματίστηκε

να καλωσορίζει τους επισκέπτες στη σκηνή. Αλλά, καθώς ο υπουργός Aslan μιλούσε από το βήμα, ο Sanbot, ύψους 36 ιντσών, ξέφυγε από το σενάριο και παρενέβη απροσδόκητα. «Μίλα αργά! Δεν καταλαβαίνω τι λες! Για ποιο πράγμα μιλάς;», ρώτησε το ρομπότ τον Arslan.

Ο υπουργός, του οποίου το χαρτοφυλάκιο κυμαίνεται από το διαδίκτυο μέχρι τα τεράστια μεταφορικά έργα της Τουρκίας, χαμογέλασε όταν συνειδητοποίησε ποιος ήταν ο υπαίτιος της διακοπής. Αρχικά ο Arslan προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά τελικά ζήτησε από τους χειριστές του Sanbot να ελέγξουν το ρομπότ προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει την ομιλία του.

«Αγαπητοί φίλοι, είναι σαφές ότι το ρομπότ πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο, παρακαλώ μπορεί όποιος είναι υπεύθυνος να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο!», είπε. Το ρομπότ αργότερα απενεργοποιήθηκε. Ο "Sanbot" ουσιαστικά φιμώθηκε και αμέσως τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το ρομπότ έγινε Format μετά το πέρας της ομιλίας του υπουργού Arslan.

Μετά το σκάνδαλο, ένας δημοσιογράφος από το τουρκικό κυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι Kanal D διεξήγαγε συνέντευξη στο ρομπότ και ρώτησε γιατί διέκοψε την ομιλία του υπουργού και έλαβε την απάντηση «Ήταν λάθος. Λυπάμαι πολύ», είπε ο Sanbot.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Διευθυντής Συστημάτων Διασύνδεσης Pro ITS Coskun Aydemir δήλωσε πως το ρομπότ ήταν ακόμα "νέος". "Δεν είναι σε ηλικία για να καταλάβει σε ποιον απάντησε. Είναι μόνο τριών ετών», δήλωσε ο Aydemir.

Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία, παλαιότερα είχε κατασκευαστεί ένα ρομπότ το οποίο έφερε το όνομα… Ακιντζί.

Keywords
Τυχαία Θέματα