Τι συμβολίζει το άγαλμα των Κούρδων που βανδάλισαν(VID-PIC)

Τον γύρο του κόσμου κάνουν από χθες οι εικόνες και τα βίντεο με βανδαλισμούς πολιτιστικών μνημείων που συνδέονται με την κουρδική παράδοση στην πόλη του Αφρίν της Συρίας, μετά την επέλαση του τουρκικού στρατού και των μισθοφόρων του. Χαρακτηριστική ήταν η καταστροφή του αγάλματος του σιδηρουργού Κάβα, κεντρικού ήρωα της Ιστορίας των Κούρδων για τη γιορτή του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους.Τι είναι όμως το Nεβρόζ και ποιος είναι ο Κάβας που με τόσο μίσος βανδάλισαν το άγαλμά του οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους;

#Turkish forces and their backed

proxies destroy the statue of Kawa blacksmith in #Afrin center. https://t.co/dmPGPTCM9v

— Rudaw English (@RudawEnglish) March 18, 2018

Η κουρδική γιορτή Νεβρόζ (Newroz) τιμάται εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια. Σύμφωνα με την ιστορία, τα παλιά χρόνια οι Κούρδοι είχαν ως ηγέτη τον σιδηρουργό Κάβα (Κawa).

Διαβάστε επίσης: Εάλω το Αφρίν - Πλιάτσικο Τούρκων-τζιχαντιστών (VIDΕΟ-PHOTΟ)

Ο Κάβα σκότωσε τον Ασσύριο τύραννο Ντεχάκ και ελευθέρωσε τους Κούρδους και πολλούς άλλους λαούς της Μέσης Ανατολής, χαρίζοντάς τους την ανεξαρτησία τος.

Συγκεκριμένα, οι λαοί της οροσειράς του Ζάγρος (το σημερινό Κουρδιστάν του Ιράν) εξεγέρθηκαν γύρω στα 612 π.Χ.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η διένεξη μεταξύ Ντεχάκ και Κάβα τοποθετείται στις 21 Μαρτίου, ημερομηνία που έχει οριστεί ως εθνική εορτή για τον κουρδικό λαό. Επομένως, η βάρβαρη αποκαθήλωση του αγάλματος λίγες μέρες πριν την εορτή, είχε και ένα συμβολικό χαρακτήρα.

Το Νεβρόζ θεωρείται η γιορτή της Άνοιξης, της Ελευθερίας και της Πρωτοχρονιάς ταυτόχρονα. Στην κουρδική γλώσσα, Newroz σημαίνει «νέα ημέρα», με την οποία οι Κούρδοι εννοούν την πρώτη ημέρα της άνοιξη. Το κουρδικό ημερολόγιο αρχίζει, λοιπόν, αυτή την ημέρα. Το Newroz, επομένως, είναι η νέα ημέρα, η πρώτη ημέρα της άνοιξης, η πρώτη ημέρα του νέου έτους.

Σήμερα για τους Κούρδους το Νεβρόζ δεν είναι μόνο μια ημέρα ανάμνησης, είναι επίσης ημέρα διαμαρτυρίας και αντίστασης ενάντια στην κατοχή από την οποία ο κουρδικός λαός συνεχίζει να υποφέρει. Οι Κούρδοι εορτάζουν τη συγκεκριμένη μέρα ανάβοντας φωτιές.



Οι βάρβαρες πράξεις του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», στις τάξεις των οποίων συμπεριλαμβάνονται και αρκετοί σουνίτες τζιχαντιστές, παραπέμπουν στα όσα έπραττε το προηγούμενο διάστημα το Daesh στα διάφορα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία και άλλες περιοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα