Μπέκε: Σημαντικά για Κύπρο κοινά σύνορα και άμεση γειτονία

Τη σημασία που έχουν για την Κύπρο οι τομείς της ασφάλειας των κοινών συνόρων της ΕΕ και της σταθεροποίησης της άμεσης γειτονίας της ‘Ενωσης, υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Ράιμερ Μπέκε, με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ).

Ο κ. Μπέκε, που ανήκει στην ομάδα του Ευρωπαϊκού

Λαϊκού Κόμματος και συμμετέχει στην Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να πιστεύουν ότι είναι επαρκές, υπό το φως του Brexit, να διατηρήσουν την παρούσα οικονομική συνεισφορά του 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος στον προϋπολογισμό της ΕΕ, και την ίδια στιγμή να αναμένουν από την ΕΕ να βρει τις κατάλληλες απαντήσεις στις νέες προκλήσεις.

Πρόσθεσε πως αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας για την Κύπρο, σε ό,τι αφορά τα θέματα της ασφάλειας των κοινών συνόρων και της σταθεροποίησης της άμεσης γειτονίας.

Επεσήμανε πως είναι ζωτικής σημασίας για το επόμενο ΠΔΠ να αποφευχθεί ένα κενό λόγω του Brexit, γύρω στα 10 δις ευρώ τον χρόνο, και να μην υπάρξει ανταγωνισμός στη διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων μεταξύ των νέων, αναφυόμενων προκλήσεων και των παραδοσιακών προτεραιοτήτων.

«Εάν αρχίσουμε να φέρνουμε σε αντιπαράθεση τη διαρθρωτική πολιτική με την πολιτική γειτονίας, ή την πολιτική άμυνας ή την πολιτική γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, θα θέσουμε σε κίνδυνο ολόκληρο τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό», σημείωσε.

Υπογράμμισε πως αποτελεί προτεραιότητα του ΕΛΚ η διασφάλιση της υφιστάμενης συνοχής καθώς και η αγροτική πολιτική. Την ίδια ώρα, ανέφερε, πρέπει θα διασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση των νέων, αναφυόμενων προκλήσεων.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου, ο κ. Μπέκε υπενθύμισε την παράγραφο 22 του κανονισμού του Συμβουλίου για το ΠΔΠ για τα έτη 2014-2020, που αναφέρει πως στην περίπτωση επανένωσης της Κύπρου μεταξύ 2014 και 2020, το ΠΔΠ θα αναθεωρηθεί, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες που απορρέουν από την επανένωση.

Αυτή η ξεκάθαρη δέσμευση της ΕΕ για παροχή μιας συνολικής οικονομικής βοήθειας παραμένει ακόμη σε ισχύ, όπως υπογραμμίστηκε και στην επιστολή του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Φεβρουάριο φέτος, ανέφερε.

Επιπρόσθετα, σημείωσε, η ενεργειακή αυτονομία και η συνεχιζόμενη ανάπτυξη αξιόπιστων διασυνοριακών ενεργειακών δικτύων πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια λεπτομερή ανάλυση για τους δυνητικά διαθέσιμους προς εξερεύνηση πόρους στην ΑΟΖ της Κύπρου, κατέληξε ο κ. Μπέκε.

Υπενθυμίζεται πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα δύο ψηφίσματα για τις δαπάνες και τα έσοδα του επόμενου ΠΔΠ, δηλαδή του προϋπολογισμού της ΕΕ μετά το 2020.

Μεταξύ άλλων, οι Ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι το σημερινό όριο των δαπανών της ΕΕ πρέπει να αυξηθεί από 1% σε 1,3% του ΑΕΕ της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση των νέων τομέων προτεραιότητας, χωρίς να θυσιαστεί η χρηματοδότηση των φτωχότερων περιφερειών και των αγροτικών περιοχών της Ευρώπης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, του Erasmus+, της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων και της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και των επενδύσεων σε υποδομές μέσω της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF).

Επίσης, οι Ευρωβουλευτές ζητούν την ενίσχυση των υφιστάμενων ιδίων πόρων και τη σταδιακή εισαγωγή νέων ιδίων πόρων. Οι νέοι ίδιοι πόροι θα μπορούσαν να προέλθουν από την αναθεώρηση του συστήματος ΦΠΑ, από εταιρικά έσοδα, από έναν φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ένα μερίδιο του φόρου από επιχειρήσεις στον ψηφιακό τομέα, καθώς και από περιβαλλοντικούς φόρους.

Τα δύο ψηφίσματα αποτελούν τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εν όψει των νομοθετικών προτάσεων που αναμένεται να καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2018. Η υιοθέτηση του κανονισμού για το επόμενο ΠΔΠ θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι Ευρωβουλευτές ζητούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία πριν τις Ευρωεκλογές του 2019.

Περισσότερο από το 94% του προϋπολογισμού της ΕΕ πηγαίνει στους πολίτες, τις περιφέρειες, τις πόλεις, τους αγρότες και τις επιχειρήσεις. Τα διοικητικά έξοδα της ΕΕ αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 6% του συνόλου, με τους μισθούς να αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του 6%.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα