Sigmalive-ΘΕΜΑ: Τι ακριβώς είναι οι εργομετρικές εξετάσεις;

Τελικά τι ακριβώς είναι τα εργομετρικά; Πάντα τέτοιο καιρό στην περίοδο των μεταγραφών, ακούμε, διαβάζουμε και μεταφέρονται από τις ομάδες ότι έρχονται παίκτες για να περάσουν τις εργομετρικές εξετάσεις. Τα λεγόμενα εργομετρικά, οι εξετάσεις που παράγουν έργο... Ποια είναι τα κόκκινα σημεία για τις ομάδες, κάθε πότε πρέπει μία ομάδα να περνά τη διαδικασία και τι είναι αυτό που θέλουν να μάθουν για το κάθε αθλητή; Ενδιαφέρει μόνο το ποδόσφαιρο ή οποιονδήποτε ασχολείται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό;

Οι ρεπόρτερ του Sigmalive

Κώστας Αθανασίου και Άντρια Χήρα, επισκέφθηκαν το κλινικό χημείο και Ερευνητικό Κέντρο Αξιολόγησης Αθλητών Biomedical HealthSport Diagnostics στη Λευκωσία των Δρ. Μάικ &Δρ. Χάρη Τύμβιου και σας λύνουν όλες τις απορίες. Δείτε πιο κάτω την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τον Δρ. Τύμβιο αλλά και βίντεο από την ξενάγηση στο ερευνητικό κέντρο.

Των Κώστα Αθανασίου / Άντριας Χήρα

Τι προσφέρουν οι εργομετρικές εξετάσεις:

Οι εργομετρικές μετρούν... έργο, αναλόγως με το άθλημα και το επίπεδο του αθλητή, προσαρμόζουμε και τις εξετάσεις που θα κάνουμε. Μετράμε δύναμη, έκρηξη, αντοχή. Επίσης μπορούμε να προχωρήσουμε σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, αναλόγως αποτελεσμάτων.

Για το τι προσφέρει το δικό σας κέντρο:

Το δικό μας κέντρο προσφέρει ένα πακέτο με επιστημονική εξέταση σε αθλητές ή αθλόμενους. Γίνεται μία σειρά εξετάσεων ούτος ώστε να προσφέρουμε αυτή την υποστήριξη που σχετίζονται είτε με φαγητά που πρέπει να αποφεύγονται είτε με συγκεκριμένες προπονητικές μέθοδοι, ανάλογα με τις εξετάσεις των αθλητών.

Τι δεν πρέπει να τρώει ένας αθλητής την προηγούμενη των εργομετρικών;

Δεν είναι αναγκαίο να ακολουθεί κάποιο πρόγραμμα, δεν συνηθίζουμε να βάζουμε τους αθλητές μας σε καλούπια, θέλουμε να έρθουν εδώ και να έχουν ακολουθήσει την καθημερινότητα τους, για να ξέρουμε ότι οι μετρήσεις τους είναι σωστές.

Τι είναι αυτό που θέλουν να μάθουν οι ομάδες από τη διαδικασία των εργομετρικών;

Όλες οι εξετάσεις έχουν σχέση με την υγεία του αθλητή. Όταν λέμε υγιείς είναι από ορμονικής άποψης, βιοχημικής άποψης και αθλητικής άποψης. Η βελτίωση στο γήπεδο τους να είναι σ’ ένα επίπεδο. Όταν έχουμε αυτές τις τρεις παραμέτρους τότε είμαστε σε καλό δρόμο και ο αθλητής θα βελτιώνεται συνεχώς.

Τα σημεία που θέλουν να αποφύγουν οι ομάδες;

Σίγουρα ένα μυϊκό τραυματισμό, μπορεί να χάσει τον ποδοσφαιριστή από δύο εβδομάδες μέχρι δύο μήνες και δεύτερο την υπερκόπωση. Είναι φυσικό όταν ένας αθλητής δεν τρέφεται σωστά, θα έρθει η υπερκόπωση. Μπορεί να συμβεί σε διάφορα επίπεδα, προκαλεί από τραυματισμούς. Είναι σημαντικό να ξέρουμε αυτούς τους δείκτες για να τους αποφεύγουμε.

Κάθε πόσο γίνονται τα εργομετρικά σε μία ομάδα;

Η πρώτη φορά είναι στην αρχή της χρονιάς και σίγουρα η δεύτερη φορά είναι μετά την 2η ή 3η αγωνιστική, ανάλογα με το πότε είναι η διακοπή στο πρωτάθλημα. Στην αρχή της χρονιάς γίνονται οι εξετάσεις για να μπει κάποιον όριο. Οι αθλητές είναι ξεκούραστοι, οπόταν οι δείκτες κόπωσης και τραυματισμών τους είναι χαμηλοί. Πάνω σε αυτά τα νούμερα τα αρχικά, γίνονται οι συγκρίσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Οι εργομετρικές εξετάσεις όμως γίνονται μέχρι και τέσσερις φορές το χρόνο.

Τι γίνεται όταν ένας παίκτης είναι στο όριο;

Γίνονται και βιοχημικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς και ανάλογα με τα αποτελέσματα προτείνουμε πρωτόκολλα αποκατάστασης. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ξεκουράσουμε τον ποδοσφαιριστή. Αυτό καθορίζεται ανάλογα και με τις αρχικές εκτιμήσεις και τους στόχους της ομάδας. Αν δεν υπάρχει περιθώριο ξεκούρασης, τότε θα πρέπει να ακολουθήσουμε άλλο πρωτόκολλο για να είναι έτοιμος ν’ αγωνιστεί στο επόμενο παιχνίδι. Πιέζουμε καταστάσεις κάποτε, με το ρίσκο πάντα να υπάρχει. Αν ένας ποδοσφαιριστής πρέπει ν’ αγωνιστεί είμαστε υπόχρεοι να τον ετοιμάσουμε και ξέρουμε ότι αν είναι στα όρια του θα πρέπει να τον προστατεύσουμε. Το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις να διαχειριστείς την κατάσταση, στον αθλητισμό όμως καμιά φορά ρισκάρεις. Είτε θα πετύχεις, είτε θα αποτύχεις.

Τι εξετάσεις περιλαμβάνουν τα εργομετρικά;

Η πρώτη εξέταση είναι η καρδιοαναπνευστική, η βιομηχανική εξέταση που γίνεται με ειδικό μηχάνημα που ελέγχει συνήθως τα πόδια του αθλητή για να δούμε αν υπάρχουν ανισορροπίες και ανισοσκέλιες. Όταν υπάρχουν ανισορροπίες αυξάνονται οι πιθανότητες για μυϊκό τραυματισμό μέσα στη χρονιά. Μετά ακολουθούν οι εξετάσεις έκρηξης που γίνονται και σε εξωτερικό χώρο πέρνα των εργαστηριακών εξετάσεων.

Τι εννοούμε όταν ένας παίκτης δεν πέρασε τα εργομετρικά;

Είναι δύσκολο από την πείρα μου να μην περάσει κάποιος παίκτης τα εργομετρικά, εκτός και αν παρατηρήσουμε κάτι που δεν μας έχει πει ο ίδιος. Είτε να μας κρύψει μία εγχείρηση, ή ένας ιατρικός λόγος. Όχι έλλειψη δύναμης. Αυτό δεν έχει να κάνει με αναπνευστικά θέματα. Το ήρθε ανέτοιμος από τις εξετάσεις μπορούμε να δούμε τι έκανε το τελευταίο δίμηνο. Αν ένας παίκτης ξεκουραζόταν χωρίς να γυμνάζεται, φαίνεται στα εργομετρικά. Αναλόγως με τα αποτελέσματα μπορούμε να πούμε ότι για παράδειγμα θα χρειαστεί περίοδο από 3 εβδομάδες μέχρι και ενάμιση μήνα για αν ετοιμαστεί. Ένας καλός γυμναστής μπορεί να φέρει τον ποδοσφαιριστή σε ικανοποιητικό επίπεδο σε ενάμιση μήνα, δεν χρειάζεται περισσότερο.

Για το αν ο ίδιος έκοψε ποτέ ποδοσφαιριστή από τα εργομετρικά:

Έτυχε να κόψουμε δύο φορές και να προτείνουμε ακόμη τρεις και ο λόγος ήταν αυτός. Έκανε κάποια εγχείρηση και δεν μας το ανέφερε, ευτυχώς όμως εισακούστηκε η άποψη μου. Για να μπορέσει κάποιος να περάσει από εργομετρικές εξετάσεις πρέπει να είναι υγιής 100%. Στην αρχική εξέταση οι αιματολογικές και ιατρικές εξετάσεις συνδέονται. Οι ιατρικές εξετάσεις είναι καρδιογράφημα και εξετάσεις από ορθοπεδικούς για να δουν αν υπάρχει θέμα στα κάτω άκρα ενός ποδοσφαιριστή. Οι βιοχημικές είναι για να εξεταστούν οι παίκτες για κάποια λοίμωξη, τα οποία επίσης χρειάζονται για να δουλέψει κάποιος στην Κύπρο.

Με ποιες ομάδες συνεργάζεστε;

Φέτος συνεργαζόμαστε με ΑΕΛ και Ανόρθωση και με δύο ομάδες του εξωτερικού τις οποίες θα αναφέρουμε μετά όταν υπογράψουμε.

Τι προσφέρετε στις ομάδες:

Επιστημονική υποστήριξη, συνεχή υποστήριξη στο γυμναστή για να μπορούμε να κρατάμε τους ποδοσφαιριστές σε καλή κατάσταση. Αυτό γίνεται παράλληλα και σε θέματα διατροφής και προπόνησης.

Τα εργομετρικά σε ποιους αθλητές αναφέρονται;

Τα τελευταία τρία χρόνια, όλο και περισσότεροι ασχολούνται με τρέξιμο, ποδήλατο ή κολύμπι. Οι ίδιοι έχουν απαιτήσεις από τον εαυτό του. Η επιστημονική υποστήριξη δεν αφορά μόνο επαγγελματίες αθλητές αλλά και απλούς ανθρώπους που έχουν κάποιους στόχους και θέλουν να τους πετύχουν. Όλοι οι αθλητές περνούν πλέον από εργομετρικά. Υπάρχουν διαφορές μετρήσεις στον καθένα. Τα εργομετρικά καθορίζονται ανάλογα με το άθλημα. Αν μας δώσετε αποτελέσματα χωρίς να γνωρίζουμε, τότε εμείς μπορούμε να σας πούμε σε τι άθλημα θα έπρεπε να ήταν.

*Ευχαριστίες στο Biomedical HealthSport Diagnostics

Keywords
Τυχαία Θέματα