RUSI: Απίθανη μια ναυτική απόβαση στην Οδησσό χωρίς χερσαία στήριξη

Ως απίθανη στο εγγύς μέλλον αποτιμά μια ρωσική απόβαση από θαλάσσης στην Οδησσό ο εξειδικευμένος σε θέματα ναυτικής άμυνας του ινστιτούτου στρατιωτικών μελετών του Λονδίνου RUSI, Δρ Σιντάρτ Καουσάλ.

Εξήγησε ότι μια ναυτική απόβαση θα ήταν αποτελεσματική μόνο σε συνδυασμό με μια χερσαία επιχείρηση κατάληψης της πόλης. Η συνθήκη αυτή, ωστόσο, για την ώρα δεν είναι δυνατή καθώς οι Ουκρανοί κρατούν μακριά από το μεγάλο λιμάνι τις ρωσικές δυνάμεις αντιστεκόμενες στο Μικολάιβ.

Ο αναλυτής του RUSI πρόσθεσε πως η Ρωσία

ίσως χρησιμοποιεί τη ναυτική της δύναμη στη Μαύρη Θάλασσα, ανοιχτά της Οδησσού, ως αντιπερισπασμό, έτσι ώστε οι Ουκρανοί να δεσμεύσουν δυνάμεις στην πόλη οι οποίες διαφορετικά θα μπορούσαν να ενισχύουν την άμυνα στο Μικολάιβ.

Αναφορικά με την πιθανότητα χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία, ο Δρ Καουσάλ σχολίασε πως οι εισβολείς έχουν ακόμα αρκετά συμβατικά όπλα με τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σημαντικές ποσότητες πόνου στην ουκρανική κοινωνία». Ως εκ τούτου, κρίνει πως οι Ρώσοι δε χρειάζεται για την ώρα να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα