RELIONMED-LIFE: Συνεχίζονται οι αφαιρέσεις λεοντόψαρων από περιοχές της Κύπρου

Στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος RELIONMED-LIFE διεξάγεται για τέταρτη φορά η εκδήλωση αφαίρεσης λεοντόψαρου (Pterois miles) στην θαλάσσια περιοχή Κόλπου του Κόννου, στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 05/07/2020 και ώρα 9:00 – 14:00. Στον αγώνα θα συμμετέχουν αυτόνομοι δύτες (με καταδυτικές συσκευές), με στόχο την απομάκρυνση όσο το δυνατόν περισσότερων λεοντόψαρων.

Τα λεοντόψαρα, που εισήλθαν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, είναι χωροκατακτητικά είδη τα οποία έχουν την ικανότητα να αλλάξουν

την ισορροπία των οικοσυστημάτων, εκτοπίζοντας τοπικά είδη και δημιουργώντας ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στη τοπική βιοποικιλότητα. Aπό το 2012 που πρωτοεμφανίστηκαν στην Κύπρο, παρουσίασαν τεράστια εξάπλωση εγείροντας τις ανησυχίες των θαλάσσιων επιστημόνων και διαχειριστών. Το πρόγραμμα RELIONMED το οποίο υλοποιείται στην Κύπρο αποτελεί παράδειγμα για όλη την Μεσόγειο ως προς τη δυνατότητα και αποδοτικότητα δράσεων ελέγχου του λεοντόψαρου. Συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, την εταιρεία Marine and Environmental Research Lab, την Enalia Physis, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, και το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ (Ηνωμένο Βασίλειο).

Ο θαλάσσιος ερευνητής Περικλής Κλείτου του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ (Hνωμένο Βασίλειο) και της Marine and Environmental Research (MER) Lab (Κύπρος) αναφέρει: «Η αφαίρεση λεοντόψαρων με δύτες αποδείχθηκε στον Δυτικό Ατλαντικό ως η βέλτιστη πρακτική για περιορισμό της εξάπλωσης των λεοντόψαρων και μείωση των ζημιών. Το πρόγραμμα RELIONMED το οποίο υλοποιείται από το 2017 δοκιμάζει την αποτελεσματικότητα των αφαιρέσεων με δύτες και τα μέχρις στιγμής αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Χρειάζεται όμως να βρεθεί ο τρόπος ώστε να υπάρχει συνέπεια και διάρκεια των αφαιρέσεων. Η εμπλοκή των ψαράδων σε αυτή την προσπάθεια, ιδιαίτερα των ψαροντουφεκάδων, είναι πολύ σημαντική. Το λεοντόψαρο είναι βρώσιμο (τρώγεται), με εξαιρετική γεύση και σημαντική θρεπτική αξία. Μαζί μπορούμε να το καταπολεμήσουμε, ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις στην αλιεία και τον τουρισμό, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Καλούμε τους αυτόνομους δύτες να συμμετέχουν στο Διαγωνισμό της Κυριακής και σε όλες τις δράσεις του προγράμματος μας»

Η εκδήλωση της Κυριακής θα περιλαμβάνει δωρεάν ποτά και πλούσια δώρα για τους νικητές.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

• 9:00-10:00 – Εγγραφή συμμετεχόντων, παρουσίαση κανονισμών του αγώνα, παραχώρηση εξοπλισμού αφαίρεσης, και εισαγωγή σε θέματα ασφαλείας.

• 10:00 – 13:00 – Διάρκεια αγωνιστικού μέρους.

• 13:00 – 14:00 – Προσέλευση στο χώρο απονομής (εκδρομικός χώρος Κάβο Γκρέκο), άνοιγμα κουτιών και ζύγισμα, απονομές και ευχαριστίες.

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν, καλούνται όπως προβούν εκ των προτέρων σε επικοινωνία στο τηλέφωνο +357 99527679 (Δήμητρης Κλείτου, ερευνητής της MER και επιστημονικός συντονιστής του RELIONMED ή στο mail: [email protected]).

Keywords
Τυχαία Θέματα