Politico: Κραυγή αγωνίας Τουρκοκύπριων: Σε λίγο δεν θα υπάρχουμε

Κραυγή αγωνίας των Τουρκοκυπρίων για την ισλαμοποίηση των Κατεχομένων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Συχνά λέμε στους Ελληνοκύπριους: αν η λύση καθυστερήσει κι άλλο, δεν θα βρείτε Τουρκοκύπριους για να δώσετε το χέρι», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Politico το μέλος της τουρκοκυπριακής "ομοσπονδίας δασκάλων" Μπουράκ Μαβίς.

«Πολλοί Τουρκοκύπριοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον αυστηρότερο έλεγχο της Άγκυρας -σε συνδυασμό με τις αυταρχικές και ισλαμικές τάσεις του Ερντογάν- για το μέλλον τους, φοβούμενοι

ότι ο αυξανόμενος θρησκευτικός συντηρητισμός θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για τη συμφιλίωση με τους Ελληνοκυπρίους», σχολιάζει το Politico, με αφορμή και τα εγκαίνια του επιβλητικού νέου τεμένους Χαλά Σουλτάν στα Κατεχόμενα.

Το νέο τέμενος Χαλά Σουλτάν

Όπως εξηγεί η ιστοσελίδα, η αυξανόμενη επιρροή της κυβέρνησης του Ερντογάν προβληματίζει εδώ και καιρό τους Τουρκοκύπριους, αλλά οι ανησυχίες τους ενισχύθηκαν από την περσινή κατάρρευση των πολλά υποσχόμενων διαπραγματεύσεων για επανένωση. Ελλείψει επίσημων συνομιλιών, λίγοι βλέπουν προοπτικές για ένα μέλλον εκτός της τροχιάς της Τουρκίας, δοθέντος και του γεγονός ότι το Ψευδοκράτος χρησιμοποιεί την τουρκική λίρα με συνέπεια να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

«Οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι είναι περήφανοι κοσμικοί μουσουλμάνοι, καταναλώνουν αλκοόλ και αποφεύγουν τις μαντίλες. Φοβούνται ότι η Άγκυρα θα διαβρώσει βαθμιαία τον τρόπο ζωής τους κατασκευάζοντας τζαμιά και ενθαρρύνοντας την θρησκευτική εκπαίδευση».

«Η ανησυχία είναι ότι αυτά τα πράγματα είναι ένα βήμα προς την αλλαγή του πολιτισμού, της ταυτότητας και του κοσμικού τρόπου ζωής των Τουρκοκυπρίων» δήλωσε ο Μπουράκ Μαβίς, οποίος συμμετέχει σε εκστρατεία ενάντια στην θρησκευτική επιρροή στα σχολεία.

Το νέο τζαμί Χαλά Σουλτάν αποτελεί μέρος μιας σειράς έργων που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία στα περίχωρα της κατεχόμενης Λευκωσίας. Στο τζαμί βρίσκεται ένα ισλαμικό "επαγγελματικό κολέγιο" και ένα "γυμνάσιο", ένα πανεπιστήμιο και φοιτητικές εστίες.


Τουρκοκύπρια έποικος

Οι ανησυχίες της "ένωσης δασκάλων" ξεπερνούν το Χαλά Σουλτάν. Διαμαρτύρονται ότι ο αριθμός των τζαμιών στη βόρεια Κύπρο ξεπερνάει τώρα τον αριθμό των σχολείων και ανησυχούν για τη διάδοση της «παράνομης» θρησκευτικής εκπαίδευσης με τη μορφή θερινών σχολείων χωρίς άδεια ή μαθημάτων Κορανίου.

Ένα άλλο θέμα είναι τα σχολικά βιβλία, τα οποία λαμβάνουν οι Τουρκοκύπριοι από την Άγκυρα. Από τη στιγμή που η Τουρκία αποφάσισε να καταργήσει την θεωρία του Δαρβίνου για την εξέλιξη από το πρόγραμμα σπουδών, οι Τουρκοκύπριοι σπουδαστές δεν βρίσκουν πια καμία αναφορά στον Κάρολο Δαρβίνο στα βιβλία τους.

Οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να εκφραστούν πιο ελεύθερα από τους Τούρκους πολίτες, όπου πάνω από εκατό δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές. Αλλά και στα κατεχόμενα, οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο εκφοβισμό.

Ο ακριβής αριθμός των Τούρκων μεταναστών είναι άγνωστος και παραμένει θέμα συζήτησης. Μια απογραφή του 2006 έδειξε ότι οι γηγενείς Τουρκοκύπριοι αποτελούν περίπου το ήμισυ του πληθυσμού των κατεχομένων, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των πολιτών. Ταυτόχρονα, πολλοί Τουρκοκύπριοι έχουν μεταναστεύσει.

«Πολλοί Τουρκοκύπριοι φοβούνται ότι η ισλαμοποίηση, σε συνδυασμό με τη δημογραφική αλλαγή στα Κατεχόμενα, θα μπορούσε σύντομα να καταστήσει δυσκολότερη τη συμφιλίωση, ανησυχώντας ότι ο αυξανόμενος θρησκευτικός συντηρητισμός θα αποτελούσε τροχοπέδη (για λύση) μεταξύ των δύο πλευρών» σημειώνεται στην ανταπόκριση του Politico.

Πηγή: Politico, skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα