PWC:Νέα έρευνα με τίτλο Blockchain is here. What’s your next move?

Στα πλαίσια νέας έρευνας της PwC με τίτλο “Blockchain is here. What’s your next move?”, 600 εκτελεστικά στελέχη από 15 χώρες και περιοχές ρωτήθηκαν σχετικά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain και τις απόψεις τους για τις δυνατότητες που προσφέρει.

Το ένα τέταρτο των εκτελεστικών στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι εφαρμογές blockchain είτε βρίσκονται σε εξέλιξη σε πιλοτικό επίπεδο (10%) είτε έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία (15%). Το ένα τρίτο σχεδόν (32%) αναπτύσσουν

σήμερα σχετικά έργα και το ένα πέμπτο (20%) είναι στο στάδιο της έρευνας.

Σε μια περίοδο που το blockchain επαναπροσδιορίζει τις επιχειρηματικές εργασίες και το εμπόριο, το πόρισμα της έρευνας αποτελεί μια από τις σαφέστερες μέχρι σήμερα ενδείξεις του φόβου που διακατέχει τους οργανισμούς σε ό,τι αφορά την ικανότητά τους να ακολουθήσουν τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα του blockchain ανά το παγκόσμιο και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που διανοίγονται όπως, μεταξύ άλλων, το μειωμένο κόστος, την μεγαλύτερη ταχύτητα και την ενίσχυση της διαφάνειας και της ανίχνευσης πληροφοριών. Παρά τις δυνατότητες όμως της συγκεκριμένης τεχνολογίας, η έλλειψη εμπιστοσύνης αποτελεί σύμφωνα με τους συμμετέχοντες ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην υιοθέτηση του blockchain, με το 45% να θεωρούν ότι συνιστά αναχαιτιστικό παράγοντα.

Η έρευνα διαπιστώνει επίσης τον κυρίαρχο ρόλο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον τομέα του blockchain, με το 46% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι πρόκειται για τον κλάδο που ηγείται των εξελίξεων σήμερα. «Αυτό που μας λένε τα εκτελεστικά στελέχη των επιχειρήσεων είναι ότι κανείς δεν θέλει να μείνει πίσω σε ό,τι αφορά το blockchain, παρά το ότι σε αυτό το πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής του παραμένουν οι ανησυχίες σε σχέση με ζητήματα εμπιστοσύνης και ρύθμισης», σχολιάζει ο Steve Davies, Επικεφαλής Blockchain της PwC.

Η έρευνα σημειώνει πως τα μεγαλύτερα οφέλη του blockchain θα αναπτυχθούν και θα διοχετευθούν μέσω κοινών πλατφόρμων που καλύπτουν ολόκληρο τον κλάδο. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί αν οι εταιρείες κάθε κλάδου, συμπεριλαμβανομένων και των ανταγωνιστών, δεν συμφωνήσουν σε κοινά πρότυπα ώστε να λειτουργήσουν από κοινού.

Η έρευνα προσδιορίζει τέσσερις βασικούς τομείς επικέντρωσης για την ανάπτυξη πλατφορμών blockchain, είτε εντός ενός οργανισμού είτε εντός ολόκληρου κλάδου:

Επιχειρηματικός στόχος: Οι οργανισμοί θα πρέπει να καθορίσουν με σαφήνεια τον σκοπό της πρωτοβουλίας έτσι ώστε και άλλοι εμπλεκόμενοι να μπορούν να ταυτιστούν και να ευθυγραμμιστούν ανάλογα.Οικοσύστημα: Στελέχη από διάφορες εταιρείες ενός κλάδου θα πρέπει να συνεργαστούν για ένα κοινό σύνολο κανόνων που θα διέπουν τα blockchain.Εμπιστοσύνη: Η εμπλοκή, από την αρχή, επαγγελματιών που ειδικεύονται στη διαχείριση κινδύνου, μεταξύ άλλων σε νομικά ζητήματα και στη συμμόρφωση και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, θα διασφαλίσει τη δημιουργία πλαισίων blockchain που εμπνέουν την εμπιστοσύνη των ρυθμιστών και των χρηστών.Ρυθμιστική αβεβαιότητα: Η έρευνα προειδοποιεί ότι όσοι εμπλέκονται στην ανάπτυξη του blockchain θα πρέπει να παρακολουθούν χωρίς να περιμένουν την εξέλιξη των ρυθμιστικών απαιτήσεων μέσα στα επόμενα χρόνια. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεργαστούν με τις ρυθμιστικές αρχές ώστε να συμβάλουν στη διαμόρφωση του σχετικού περιβάλλοντος.
Keywords
Τυχαία Θέματα