Oμήρου: Να αγωνιστούμε για τον τερματισμό της κατοχής

Η βαριά κληρονομιά μας, μας υπαγορεύει να αγωνιστούμε αταλάντευτα για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα του κράτους, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Νέου Χωρίου Πάφου Γιώργου Στυλιανού, Βάσου Παναγή και Γεώργιου Αναστάση, που τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Μηνά στο Νέο Χωρίο.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι

ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν θα γονατίσει, προσθέτοντας ότι το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας , είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή των κινδύνων που απεργάζονται στην πατρίδα μας οι εχθροί της ελευθερίας.

Θα πρέπει συνέχισε, να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεγράψουμε δικαιώματα και να ξεχάσουμε δίκαια.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε πως η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της.

Δεν μπορεί σημείωσε, η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της ΕΕ, προσθέτοντας πως πρέπει να επιμένουμε σε λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη που θα διασφαλίζει την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της πολιτείας, την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Ο λαός απαιτεί, σημείωσε, συνέπεια λόγων και έργων και αποφυγή στρουθοκαμηλισμών', απαιτεί αποφάσεις και πολιτικές αξιόπιστες που να εμπνεύσουν αυτοπεποίθηση και πίστη στις αστείρευτες δυνατότητες του λαού και του έθνους.

“Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, είχαν ξεκινήσει με συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω της ανάδειξης Ακιντζί στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Οι τελευταίες ωστόσο δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη για εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και γης και για να κηρυχθεί η λύση σε Πρωτογενές Δίκαιο, για να επιτραπούν παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, οδηγούν τις συνομιλίες σε ένα νέο περιβάλλον με αναμενόμενη την σκλήρυνση της τουρκικής πλευράς”, ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Δυστυχώς συνέχισε, η καλλιέργεια υψηλών και υπερβολικών προσδοκιών και κλίματος ευφορίας, έχουν περιορίσει σημαντικά τα περιθώρια ανάλογων και επιβαλλόμενων χειρισμών αντίδρασης έναντι της διαφαινόμενης τουρκικής στάσης. Και αυτό, είπε, γιατί δημιουργήθηκε η εντύπωση στο διεθνή και τον ευρωπαϊκό παράγοντα ότι υπήρξε μεταβολή της πάγιας τουρκικής αδιαλλαξίας.

Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Ομήρου, άμεση θα πρέπει να είναι η αναδιαμόρφωση της τακτικής και της διαχείρισης των συνομιλιών από ελληνικής κυπριακής πλευράς, με έμφαση σε κινήσεις προς τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Πρόσθεσε επίσης πως θα πρέπει , να επεξηγηθούν και να προβληθούν οι υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού όπως είναι η εφαρμογή των βασικών ελευθεριών, η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και οι έποικοι.

Να αναλυθεί συνέχισε, “ η σκοπιμότητα και οι ευρύτερες διαστάσεις της μεταφοράς νερού από την Τουρκία. Και βέβαια να υποδειχθεί σε όσους προτρέπουν «να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού» ότι τώρα είναι η ώρα για να ασκηθούν πιέσεις και να χρησιμοποιηθούν δυνατότητες επιρροών προς την Τουρκία”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι άρση της αρνησικυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για άνοιγμα κεφαλαίων στον ενταξιακό διάλογο της Τουρκίας θα είναι δυνατή, μόνο με έμπρακτα βήματα της Τουρκίας που θα οδηγούν σε λύση του Κυπριακού στη βάση των Αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Αναφερόμενος στους ήρωες της κοινότητας Νέου Χωρίου Πάφου ο κ. Ομήρου είπε πως οι ήρωες που τιμούμε πίστευαν σε μια Κύπρο και σε ένα λαό που να ξεχωρίζει, για να βρίσκει τον αναντικατάστατο ρόλο που δίνει νόημα και περιεχόμενο στη ζωή, τον αγώνα για ελευθερία, για πρόοδο της κοινωνίας, για την προκοπή του λαού και του Έθνους.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα