Oλοκληρώνεται ο 4ος γύρος συζητήσεων για το Brexit

Ενδείξεις ότι η ΕΕ θα μπορούσε να συζητήσει κάποιες από τις ιδέες της Τερέζα Μέι και ειδικά την υπόθεση της μεταβατικής περιόδου, αναμένεται να περιέχει η σημερινή τοποθέτηση του Επικεφαλής Διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, μετά την ολοκλήρωση του 4ου γύρου των διαπραγματεύσεων ΕΕ - ΗΒ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ θα μιλήσει στον Τύπο από κοινού με τον Ντέιβιντ Ντέιβις περί τις 13:00 τοπική ώρα Βρυξελλών. Ωστόσο, για να υπάρξει επισήμως συζήτηση για "μεταβατική περίοδο" ή "παράταση", όπως την περιγράφει η Τερέζα Μέι, θα πρέπει να μεσολαβήσουν δύο πράγματα: η αλλαγή της διαπραγματευτικής εντολής

του Μισέλ Μπαρνιέ και να έχει προηγηθεί συμφωνία επ' αυτού στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου (στη συνεδρίαση για το άρθρο 50).

Η γενική ιδέα, είναι να διευκολυνθεί η Τ. Μέι και στην επίσπευση των υπόλοιπων συζητήσεων, όμως, ακόμα και έτσι, θα πρέπει να συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, η ισχύς των 4 ελευθεριών της ΕΕ και η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είναι απαράβατη προϋπόθεση για να υπάρξει μεταβατική περίοδος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με προσχέδιο του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (που είδε το ΚΥΠΕ χθες), το οποίο έχει δικαίωμα veto στη συμφωνία αποχώρησης του ΗΒ, οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις είναι απαράβατες. Το ψήφισμα θα περάσει από την πρώτη ολομέλεια του ΕΚ τον Οκτώβριο -πριν από τη Σύνοδο Κορυφής- και θα επηρεάσει την όποια τροποποίηση της διαπραγματευτικής εντολής προς τον Μ. Μπαρνιέ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα