OiRA: Διαδικτυακό διαδραστικό Εργαλείο εκτίμησης κινδύνων

Το OiRA είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να βρουν δωρεάν ψηφιακά διαδραστικά εργαλεία που τους προσφέρουν στήριξη στη διαδικασία διαχείρισης των κινδύνων που σχετίζονται με την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους εργασίας. Τα εργαλεία είναι προσαρμοσμένα σε διάφορους κλάδους και χώρες της ΕΕ και παρέχουν στις επιχειρήσεις την δυνατότητα λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την πρόληψη των ατυχημάτων και των ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία.

Τα εργαλεία OiRA είναι διαθέσιμα σε πολλές γλώσσες και καλύπτουν ευρύ φάσμα

τομέων οικονομικής δραστηριότητας, όπως η κομμωτική, οι εργασίες γραφείου και οι εργασίες τροφοδοσίας, ενώ νέα εργαλεία προστίθενται συνεχώς. Οι χρήστες καθοδηγούνται βήμα προς βήμα μέσω της διαδικασίας εκτίμησης κινδύνων προσαρμοσμένης στην δική τους επιχείρηση και το εργαλείο δημιουργεί ένα σχέδιο δράσης που προσφέρει λύσεις στα προβλήματα που εντοπίζονται.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, σε συνεργασία με τον EU-OSHA, προχώρησε στην ετοιμασία εννέα (9) εργαλείων εκτίμησης κινδύνων OiRA για τους ακόλουθους κλάδους:

• Κομμωτήρια/κουρεία,

• Εργασίες γραφείου - δημόσια διοίκηση

• Εργασίες τροφοδοσίας (catering),

• Κρεοπωλεία,

• Σχολικές μονάδες,

• Συνεργεία επισκευής και βαφής οχημάτων,

• Καφεστιατόρια,

• Μικρά εμπορικά καταστήματα, και

• Μικρά τουριστικά καταλύματα

Για ποιους λόγους χρησιμοποιείται το OiRA;

Τα εργαλεία μπορούν να συνεισφέρουν στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων και στην αποφυγή, από πλευράς των επιχειρήσεων, του κόστους εργασιών που σχετίζονται με ασθένειες και ατυχήματα. Φυσικά, οι εργοδότες έχουν νομική υποχρέωση να προστατεύουν τους εργαζομένους τους και να διενεργούν μελέτες εκτίμησης κινδύνων, προστατεύοντας έτσι και τις επιχειρήσεις τους. Η διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας στους χώρους εργασίας είναι επωφελής για τις επιχειρήσεις.

Για ποιους προορίζεται το OiRA;

Το OiRA μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε επιθυμεί να εκπονήσει την εκτίμηση των κινδύνων στο χώρο εργασίας του. Ωστόσο, είναι πιθανό να αποβεί ιδιαίτερα επωφελές για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Οι εργοδότες και οι διαχειριστές πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων συχνά πιστεύουν ότι δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους κινδύνους ή δεν διαθέτουν τους κατάλληλους πόρους ή την εμπειρία για τη διενέργεια εκτιμήσεων κινδύνων, ωστόσο το OiRA διευκολύνει την εκτίμηση των κινδύνων ακόμα και για τις πιο μικρές επιχειρήσεις. Η ενεργός συμμετοχή των εργαζομένων στη διαδικασία είναι καθοριστική για την σωστή εκτίμηση των κινδύνων.

Πώς λειτουργεί το OiRA;

Απλώς μεταβείτε στη διεύθυνση https://oiraproject.eu/ και επιλέξτε τη σελίδα «Εργαλεία OiRA», στην οποία μπορείτε να αναζητήσετε εργαλεία ανά χώρα, γλώσσα ή κλάδο. Μπορείτε να εκτελέσετε τη δοκιμαστική έκδοση του εργαλείου για να δείτε πώς λειτουργεί και στη συνέχεια, να εγγραφείτε για να ξεκινήσετε μια μελέτη εκτίμησης κινδύνων. Μπορείτε να αποθηκεύσετε μια μελέτη εκτίμησης κινδύνων και να επιστρέψετε σε αυτήν αργότερα, δηλαδή έχετε τη δυνατότητα να την ολοκληρώσετε σταδιακά όποτε εσείς θελήσετε.

Keywords
Τυχαία Θέματα