Το Dharma «κλείδωσε» και κυπριακές εταιρείες ζητώντας λύτρα

Πλοκάμια και στην Κύπρο φαίνεται πως άπλωσε το κακόβουλο λογισμικό Dharma. Πρόκειται για μια νέα έκδοση τύπου Ransomeware/Cryptoware με τον οποίο μολύνονται Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και εξυπηρετητές (Server) εταιρειών, γραφείων ή άλλων χρηστών.

Ο συγκεκριμένος Ιός αποστέλλεται δια μέσου ηλεκτρονικού μηνύματος με παραπλανητικό τίτλο (email), ή μέσω επισφαλών ή «μολυσμένων» ιστοσελίδων.

Το SigmaLive

επικοινώνησε με τον Υπεύθυνο του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Δικανικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Δεδομένων της Αστυνομίας, Ανδρέας Αναστασιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι υπήρχαν καταγγελίες το τελευταίο 10μερο από κυπριακές εταιρείες ότι έπεσαν «θύματα» του ιού.

Δεν αποκλείεται μάλιστα σύμφωνα με τον κ.Αναστασιάδη οι εταιρείες αυτές να έδωσαν λύτρα προκειμένου να ξεκλειδωθούν κάποια αρχεία τους. Συμβουλή του Γραφείου πάντως είναι όπως επισημαίνει ο κ.Αναστασιάδης να μην δίδονται λύτρα αφού ενδέχεται οι εταιρείες να καταλήξουν θύματα εκμετάλλευσης επιτήδειων που μπορεί να τους ξεκλειδώσουν κάποια από τα αρχεία τους και να ζητούν επιπλέον λεφτά σε bitcoin.

Οι εταιρείες που επηρεάστηκαν είχαν προφανώς ευάλωτο λογισμικό σύστημα το οποίο μάλλον δεν είχε γίνει αναβάθμιση σύμφωνα με τον κ.Αναστασιάδη. Οι «τρύπες» παρουσιάζονται σε εταιρείες οι οποίες δεν έκαναν αναβάθμιση το λογισμικό των Windows XP σύμφωνα με τον Υπεύθυνο του Γρ.Καταπολέμησης Ηλεκτρονικών Δεδομένων.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος Ιός αποστέλλεται δια μέσου ηλεκτρονικού μηνύματος με παραπλανητικό τίτλο (email), ή μέσω επισφαλών ή «μολυσμένων» ιστοσελίδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα