OEB: Στηρίζει ένα μακροχρόνια βιώσιμο και λειτουργικό ΓεΣΥ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) στηρίζει αταλάντευτα την εφαρμογή ενός μακροχρόνια βιώσιμου και λειτουργικού Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Μιχαηλίδης, ο οποίος διεμήνυσε πως όσα προβλήματα μπορεί να λύσει ένα ΓΕΣΥ, άλλα τόσα μπορεί να δημιουργήσει αν δεν εφαρμοστεί σωστά.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, με αφορμή την επιστολή που επιδόθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και στους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με την οποία η ΟΕΒ

έχει υποβάλει αριθμό εμπεριστατωμένων εισηγήσεων σε σχέση με το ΓΕΣΥ, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι σχεδιασμοί για το ΓεΣΥ, όπως αποτυπώνονται μέσα στα δύο σχετικά νομοσχέδια, έχουν αδυναμίες οι οποίες προκύπτουν κυρίως από τον αρχικό σχεδιασμό του».

Όπως είπε «η αρχιτεκτονική αυτού του συστήματος διαμορφώθηκε πριν 25 χρόνια και έκτοτε πάρα πολλά έχουν αλλάξει, παγκόσμια και στην Κύπρο όσο αφορά το παροχή υγείας, την ασφάλιση και το ρόλο του Κράτους», για να προσθέσει ότι «στην Ευρώπη, συστήματα που αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση και θεωρούνταν επιτυχημένα τότε, σήμερα έχουν σοβαρά προβλήματα ή και έχουν αποτύχει».

«Μία άλλη αδυναμία του σχεδιασμού έγκειται και στο ότι τίθεται κατά τη γνώμη μας σε μη ικανοποιητική βάση η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ενώ στερεί από τον ασθενή το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικού φορέα. Προς βελτίωση του πλαισίου εφαρμογής του ΓεΣΥ, τόσο σε ό,τι αφορά την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων όσο και την εφαρμογή του συστήματος, η ΟΕΒ έχει υποβάλει αριθμό εμπεριστατωμένων εισηγήσεων», είπε.

Αναφερόμενος στις εισηγήσεις που απευθύνει στην κυβέρνηση η ΟΕΒ, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως «απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του συστήματος είναι η ουσιαστική διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η οποία μέσα από την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό θα επιτρέψει τη λειτουργία τους ως ανεξάρτητες και ανταγωνιστικές μονάδες», για να προσθέσει πως «η υλοποίηση αυτής της προϋπόθεσης απέχει από τη σημερινή πραγματικότητα, τόσο σε ορίζοντα χρόνου όσο και στη βάση των αλλαγών που πρέπει να γίνουν».

«Χωρίς να αμφιβάλλουμε», είπε, «για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων, διατηρούμε αμφιβολίες εάν μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη η αυτονόμηση και να λειτουργήσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια ως πραγματικά ανταγωνιστικές μονάδες μέσα στα επιδιωκόμενα χρονικά όρια. Η ξεκάθαρη θέση της ΟΕΒ επί του ζητήματος είναι πως η αυτονόμηση πρέπει να υλοποιηθεί στην πράξη, και όχι απλώς επί χάρτου, πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι υπολογισμοί για το πραγματικό κόστος κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού στην Κύπρο δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί», εξηγώντας πως «δεν γνωρίζουμε με ποιο τρόπο θα επηρεαστεί το κόστος λειτουργίας και η βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων υπό καθεστώς αυτονόμησης, μετά τις πρόσφατες συμφωνίες κυβέρνησης και συντεχνιών για σημαντικές μισθολογικές αναβαθμίσεις διάφορων επαγγελματικών ομάδων του δημόσιου τομέα υγείας, τάση η οποία μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον».

Συνέχισε λέγοντας ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει συμφωνία με τους ιδιώτες γιατρούς και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ως προς τις αμοιβές τους, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν ή όχι στο ΓΕΣΥ», συμπληρώνοντας πως «χωρίς επαρκή συμμετοχή ιατρών ή/και νοσηλευτηρίων, το ΓεΣΥ δεν μπορεί να λειτουργήσει».

«Ουδέποτε έγινε από το κράτος μελέτη οικονομικών επιπτώσεων. Λαμβάνοντας υπόψη την έκταση, το μεγάλο κόστος και το μη αναστρέψιμο της εφαρμογής του ΓεΣΥ, θα ήταν επικίνδυνο να δεσμευτούμε για την εφαρμογή του συστήματος, προτού αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του επί της οικονομίας. Το ίδιο ισχύει και για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στις προτάσεις και εισηγήσεις της ΟΕΒ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «διατηρώντας το σχεδιασμό που έχουμε μπροστά μας, εισηγούμαστε η εφαρμογή του άρθρου 19 του νομοσχεδίου, δηλαδή η έναρξη καταβολής των εισφορών των εργαζομένων και επιχειρήσεων προς το ταμείο, να ξεκινήσει μόνο αφού υπάρξει μελέτη από εμπειρογνώμονες (ιδανικά από αυτούς που ετοίμασαν τις προδιαγραφές της αυτονόμησης) η οποία να επιβεβαιώνει πώς στη πράξη έχει επιτύχει η οικονομική, διοικητική και οργανωτική αυτονόμηση όπως τέθηκε αρχικά και η μελέτη να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και από τη Βουλή».

Επίσης, είπε πως «στο τέλος του 2016, 235 χιλιάδες Κύπριοι είχαν ασφαλιστική κάλυψη υγείας, είτε ατομικά είτε μέσω των εργοδοτών τους και επιπλέον αρκετές χιλιάδες συμπατριωτών μας είναι καλυμμένοι από συλλογικά συστήματα υγείας, όπως αυτά της ΕΤΥΚ, των Ημικρατικών Οργανισμών, άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου», για να προσθέσει πως «η πρόταση μας είναι όταν αρχίσει η υλοποίηση του ΓΕΣΥ (εισφορές και καλύψεις) να δοθεί η επιλογή στους εργοδότες και τους εργαζόμενους είτε να ενταχθούν σε αυτό είτε να διατηρήσουν τα υφιστάμενα τους ασφαλιστικά σχέδια ή συλλογικά ταμεία υγείας, αναβαθμίζοντας τα ώστε να λαμβάνουν ισάξιες καλύψεις με τους υπόλοιπους ασφαλιζόμενους στο σύστημα».

«Στην περίπτωση», σημείωσε, «που οι εργαζόμενοι επιλέξουν να διατηρήσουν ιδιωτικά σχέδια ασφάλισης, οι επηρεαζόμενοι εργοδότες και εργαζόμενοι θα καταβάλλουν τη διαφορά μεταξύ του ασφαλίστρου τους και της συνεισφοράς που τους αναλογεί βάσει των εισοδημάτων / του μισθολογίου τους, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ ή η αρχή της αλληλεγγύης. Αυτοί που επιλέγουν να έχουν ιδιωτική κάλυψη δεν θα δικαιούνται καμία κάλυψη από το ταμείο του ΓΕΣΥ. Σε αυτή την εξίσωση θα μπορούν να λαμβάνονται υπόψη μόνο σχέδια υγείας ή ταμεία τα οποία θα τύχουν ειδικής έγκρισης για το σκοπό αυτό από το Υπουργείο Υγείας (για να διασφαλίσει την ελάχιστη κάλυψη) και από το Υπουργείο Οικονομικών (για να διασφαλίσει τη μέγιστη κάλυψη – ασφάλιστρο). Η ρύθμιση αυτή προτείνεται να λειτουργήσει για τρία χρόνια. Μετά από την πάροδο της περιόδου αυτής, να μελετηθεί εις βάθος ο όλος σχεδιασμός βάσει και των εμπειριών των τριών πρώτων χρόνων».

Aναφέρθηκε ακόμα στην πρωτοβουλία της ΟΕΒ για αύξηση του ποσοστού πληθυσμού που απολαμβάνει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λέγοντας πως «με αίσθημα ευθύνης έναντι των κοινωνικών προβλημάτων που προκύπτουν, η Ομοσπονδία έχει αναλάβει πρωτοβουλία με στόχο την άμεση αύξηση του ποσοστού των πολιτών που διαθέτουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η οποία θα παράσχει στο κράτος απόθεμα πόρων και μεγαλύτερη ευχέρεια για να προχωρήσει στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για εφαρμογή ενός ΓΕΣΥ πάνω σε γερές βάσεις».

Είπε πως «μέσα σε αυτά τα πλαίσια, κλήθηκαν οι εμπλεκόμενοι φορείς που απαρτίζουν το ιδιωτικό σύστημα υγείας να συνεργαστούν με την ΟΕΒ με στόχο τον σχεδιασμό ενός νέου ασφαλιστικού προϊόντος που όταν ολοκληρωθεί θα απευθύνεται προς οργανωμένα σύνολα και επιχειρήσεις και το οποίο θα καλύπτει και προϋπάρχουσες παθήσεις», για να συμπληρώσει ότι «η πρωτοβουλία αυτή και το νέο ασφαλιστικό προϊόν ΔΕΝ αποτελούν πρόταση για εναλλακτικό ΓεΣΥ, ενώ η συμμετοχή επιχειρήσεων/εργαζομένων θα είναι σε εθελοντική βάση».

«Η υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, πέραν από τα άμεσα και ουσιαστικά οφέλη που θα προσφέρει στους νεοασφαλιζόμενους, θα αρχίσει να αποσυμφορεί τα δημόσια νοσοκομεία δημιουργώντας έτσι καλύτερες προϋποθέσεις για τη μεταρρύθμιση τους, θα μειώσει τις λίστες αναμονής και θα εξοικονομήσει ταυτόχρονα πόρους που μπορεί να διατεθούν για την πιο αποτελεσματική κάλυψη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Κατά τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η υλοποίηση του ΓεΣΥ μέσα από τη δημιουργία σημαντικά ευνοϊκότερων συνθηκών εφαρμογής του», είπε.

Αναφερόμενος στα οφέλη από τις εισηγήσεις της ΟΕΒ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι διασφαλίζεται ότι δεν θα αρχίσει η υλοποίηση ενός τεράστιου εγχειρήματος πριν να είναι έτοιμα στηn πράξη τα δημόσια νοσηλευτήρια να μπουν ισάξια στον ανταγωνισμό, αποφεύγεται έτσι ο κίνδυνος είτε κατάρρευσης τους είτε δημιουργίας μαύρης τρύπας στα οικονομικά του συστήματος και κατ’ επέκταση της οικονομίας ολόκληρης, επιτυγχάνεται η ομαλή μετάβαση από το υφιστάμενο σύστημα υγείας του ιδιωτικού τομέα στο νέο ενιαίο καθεστώς και δεν αλλάζει η αρχιτεκτονική του συστήματος και δεν καθυστερεί η υλοποίηση βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού.

Επιπλέον, ανέφερε ότι εξασφαλίζεται η καθολικότητα του συστήματος αφού όλοι θα είναι ικανοποιητικά καλυμμένοι, δίδεται στον πολίτη, στην επιχείρηση και στον ασθενή το μεγάλο αγαθό της επιλογής, διατηρείται πλήρως η φιλοσοφία και η εφαρμογή της κοινωνικής αλληλεγγύης αφού αναλόγως εισοδήματος θα πληρώνουν όλοι αυτό που τους αναλογεί προς το κοινό ταμείο και δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση στα οικονομικά του Ταμείου.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, αναφέρθηκε στην καθολικότητα του συστήματος, λέγοντας ότι «η καθολικότητα διασφαλίζεται πλήρως με την έννοια ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στο επίπεδο που προβλέπει το ΓΕΣΥ», για να προσθέσει ότι η πρόταση τους λέει ότι όσοι έχουν ή θα έχουν την ώρα που θα λειτουργήσει το ΓεΣΥ κάλυψη είτε με ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα, είτε με τα συστήματα τα γνωστά που ισχύουν σε ημικρατικούς οργανισμούς είτε στις τράπεζες, ή σε άλλα πρόσωπα δημοσίου δικαίου για ένα μεταβατικό διάστημα τριών ετών δικαιούνται να κρατήσουν αυτό που έχουν υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλουν το ενιαίο σύστημα του ΟΑΥ, την εισφορά αλληλεγγύης.

«Θα κρατήσουν αυτά που έχουν αλλά να τους δοθεί το δικαίωμα και να καταβάλλουν εκείνο που η πολιτεία θα καθορίσει ως ποσοστό αλληλεγγύης με βάση τα εισοδήματα το καθενός στο ενιαίο ταμείο. Και λέμε ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε την καθολικότητα του συστήματος, όλοι θα έχουν την κάλυψη που προβλέπει το ΓΕΣΥ, διασφαλίζουμε την επιλογή για ένα μεταβατικό διάστημα και βεβαιωνόμαστε ότι πατούμε και με τα δυο ποδιά με ασφάλεια στο έδαφος όταν μεταβαίνουμε μέσα σε μια μεταρρύθμιση συγκλονιστική από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς να καταργήσουμε εντελώς ή να οδηγήσουμε σε ακύρωση αυτό που σήμερα έχουμε μέχρις ότου βεβαιωθούμε για μια μεταβατική περίοδο τριών ετών ότι αυτό στο οποίο μπαίνουμε έχει τα εχέγγυα να διατηρηθεί πράγματι και να αποδώσει αυτά τα οποία επιδιώκουν οι σχεδιαστές και τα οποία στηρίζουμε πλήρως», είπε.

Όπως είπε ο κ. Αντωνίου «έχουμε πειστεί ότι είναι λογικό να δοθεί μια μεταβατική περίοδος στα αυτονομημένα νοσηλευτήρια του δημοσίου να καλύπτονται τα ελλείμματα του με λεφτά του φορολογούμενου για ένα διάστημα που ακόμα δεν έχει καθοριστεί και πρέπει να καθοριστεί».

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συνδέσμου (ΠΙΣ), Πέτρος Αγαθαγγέλου, είπε ότι «έχουμε υποχρέωση στη μάχιμη ιατρική να σεβαστούμε αυτούς οι οποίοι έχουν ταμεία», σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη με τα υφιστάμενα οικονομικά δεδομένα να αναιρεθούν και να μεταπηδήσουμε σε ένα εκ νέου σύστημα χωρίς να έχουμε ιστορικά δεδομένα».

Είπε ακόμα ότι «για να μπορέσει πραγματικά ένα σύστημα να πετύχει δεν είναι μόνο να το εφαρμόσουμε είναι να πετύχει μακροχρόνια και όχι να έρθουμε και να γίνουμε συνένοχοι και συμμέτοχοι σε φορολογίες οι οποίες δεν εξηγηθεί εκ των προτέρων γιατί πραγματικά κάποια οικονομικά μεγέθη δεν είχαν ληφθεί υπόψη».

«Έχουμε ευθύνη προς το λαό όσον αφορά την ποιότητα της ζωής τους, όσον αφορά την προσβασιμότητα τους σε πραγματικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, αλλά έχουμε και την ευθύνη πραγματικά της οικονομικής τους επάρκειας. Να ζουν πραγματικά μέσα σε ένα σύστημα που θα μπορούν να επιβιώσουν», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), Μάρκος Αγαθαγγέλου, είπε: «Δεν πρέπει να βλέπουν την οποιαδήποτε πρόταση ως διαβολική ή ότι σκοπεύει να αισχροκερδήσει. Δεν ψάχνουμε να διαλύσουμε τα σχέδια υγείας, επειδή λέμε μια αντίθετη γνώμη. Αντίθετη γνώμη δεν σημαίνει ότι είμαστε εναντίου του σχεδίου υγείας. Όλοι σύσσωμοι είμαστε υπέρ ενός σωστού σχεδίου υγείας, με το σωστό περιεχόμενο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
εισφορα αλληλεγγυης, οεβ, κυπρος, μίμηση, βιωσιμότητα, συμμετοχή, βουλη, μισθολογιο, προυπολογισμος, βασεις, τραπεζες, σημαίνει, κυπε, ρια αντωνιου, ενιαιο μισθολογιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, τονια αντωνιου, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, αμοιβες, γνωμη, ιατρικη, περιοδος, σημερινη, υπουργειο οικονομικων, ωρα, αδυναμια, αυξηση, αμφιβολιες, αρχιτεκτονικη, ασφαλιστικο, αφορμη, βιωσιμότητα, διαστημα, δοθει, εγινε, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εννοια, ετων, ευθυνη, ευρωπη, ζωης, ιδιο, υπηρεσιες, ισχυει, κυβερνηση, λεφτα, λειτουργια, μίμηση, μιχαηλιδης, νικο, νοσοκομεια, οεβ, ορια, ουσιαστικα, ποιοτητα, πολιτεια, προβληματα, ρυθμιση, ρολο, συμμετοχή, σχεδια, ταση, υπουργειο υγειας, τρια, υλοποιηση, χριστος, χρονικα, ασφαλεια, δικαιωμα, εφαρμογη, ευχερεια, υπουργειο, μελετη, μπροστα, ποδια, σημαίνει, σωστο, υγειας
Τυχαία Θέματα